Novosti

Facebook HFS
05.09.2018.
Star Film Fest 2018
Maza

Sigurno je bila zauzeta nečim strašno važnim (ili joj je samo bilo predaleko), pa Maza nije sudjelovala na svečanom otvaranju petog, jubilarnog Star Film Festa koje je održano u četvrtak, 30. kolovoza u sisačkom Starom gradu, s romantičnim koncertom filmske glazbe u izvedbi violonistice i pjevačice Martine Sabljak i gitarista Darka Ružeca održanim iznad crvenog tepiha okruženog bakljama, pa izložbom Transmedijalnost kadra-izbor iz filmskih ciklusa Dore Hanžek, s prepoznatljivim motivima iz filmova Tko pjeva zlo ne misli i Amarcord i drugih, prvom službenom projekcijom filmova u konkurenciji i fascinantnim koncertom Obradović-Tixier Dua.

Na peti Star Film Fest je prijavljeno rekordnih 569 filmova iz pedesetak zemalja diljem svijeta, a među njima su ovogodišnje selektorice Martina Mladenović i Anja Kavić za službeno prikazivanje u natjecateljskim projekcijama odabrale pedeset radova u ukupnom trajanju od 330 minuta, koji su prikazani u pet kategorija, dokumentarnih, eksperimentalnih, igranih, industrijskih te animiranih filmova.

Odabrani su filmovi autora iz Argentine, BiH, Brazila, Danske, Filipina, Francuske, Irana, Kine, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Perua, Portugala, Rusije, SAD, Singapura, Slovačke, Srbije, Španjolske, Tajvana, Ujedinjenog Kraljevstva i naravno Hrvatske, među kojima je čak pet iz Karlovca.

Maza se u petak pojavila na jutarnjem razgibavanju ispred Kazališta 21, pa se ozbiljno i vrijedno posvetila valjanju po travi, dok su ostali usvajali opuštanje i disanje i ostale zdrave vježbe, ignorirala radionicu snimanja iz zraka jer joj njen kratki vrat smeta pri stalnom dizanju pogleda u nebesa, a živahno skakutala na Acoustic jam sessionu na kojem su bili dobrodošli svi koji imaju svoj instrument i žele javno nastupiti. Ne samo zbog toga, Star Film Fest pomalo podsjeća na komunu, u kojoj se stalno nešto događa, ekipa se dobro zabavlja i svi su dobrodošli. Bila je tu i izazovna   radionica Slackline, na kojoj su se sudionici mogli okušati u hodanju po užetu, ali i  radionica Glumačka priprema i koncentracija na kojoj se moglo puno toga naučiti uz izlaganja nacionalnog prvaka HNK u Zagrebu i kuma Star Film Festa Gorana Grgića. Na vanjskom prostoru ispred Kazališta 21 održana je i druga službena projekcija filmova u natjecateljskoj konkurenciji, a zatim projekcija za građanstvo igranog filma redatelja Ivana Salaja Osmi povjerenik, nastalog prema motivima istoimenog romana Renata Baretića, koji je ovogodišnji predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara za najbolji strani film. Iza ponoći je počeo koncert grupe Bang Bang.

I u subotu 1. rujna, Maza je sudjelovala u programu prezentacije Mokrog kolodija  Miroslava Arbutine i Siscia Obscura, pa novog Acoustic jam sessiona, ali nije primijećena na javnoj raspravi Žene u filmu koja je uglavnom ponovila poznate stavove o potrebi većeg prepoznavanja i prisutnosti žena u hrvatskom filmu, kao ni  na Kvizu općeg znanja KOZa: Filmskom kvizu s voditeljem Goranom Vugrincem. Nakon preostalih službenih projekcija filmova u natjecateljskoj konkurenciji održana je projekcija za građanstvo igranog filma Comic Sans redatelja Nevia Marasovića, a nešto poslije ponoći i svečano proglašenje pobjednika petog Star Film Festa. Uslijedio je i koncert grupe Four Head.

Organizator je kao i uvijek bio Kino klub Sisak, a veliki dio posla odradili su brojni volonteri koji su uključeni u pripreme i realizaciju jubilarnog Star Film Festa.

Žiri u kojem su bili Anita Juka, producentica i članica Europske filmske akademije, kao predsjednica te osječko-dubrovačko-zagrebačka glumica i lutkarica Ivona Kundert, nagrađivana belgijska autorica animiranih filmova Britt Raes, autor dokumentarnih i igranih filmova Goran Dević i kazališni i filmski glumac Asim Ugljen odlučio je da najboljim igranim filmom proglasi Monday-German love story autorice Sophie Linnenbaum, Njemačka, najboljim eksperimentalnim Stuck in rut Luke Padežanina, Hrvatska, najboljim dokumentarnim trinaest minutnu Lovačku sreću  Maje Alibegović, Hrvatska, najboljim animiranim Enough Anne Mantzaris, Ujedinjeno Kraljevstvo dok je nagradu publike osvojio Tete D'Olivier, gotovo dvanaest minutni animirani film Armelle Mercat, Francuska. Grand Prix je dodijeljen osmominutnom igranom filmu Refugio redatelja Federica Schmuklera, Španjolska.

A Maza se očekuje i na šestom Star Film Festu, za godinu dana. Da mahne repićem i da sve ponovo bude kako treba biti.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Završila 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

28. kolovoz, 2018. - Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u prepunom varaždinskom kinu Gaj završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

O stvarnosti i o prividu

Polaznici radionice digitalne fotografije voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, postavili su i prije drugih prezentacija programskih sadržaja dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je od 18. do 28. kolovoza održana u Varaždinu... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kad sveci marširaju...

I tako jučer, i već dugo, posve sam u parku stoji brončani Vatroslav Jagić, a na listove mu od patine pozelenjele knjige uporno deždi. Poput onih turističkih gradova uz more koji bujaju od života i fešti ljeti, a zimi utonu u mrtvilo, samoću i tugu pod kišom... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Tibet

Pravi tibet z štranclinimi treba biti dimenzija 180×180 centimetara plus još te resice, štranclini od 20 centimetara. Rađen je od vune ili svile. Tibetna marama do ovih je krajeva, najviše Međimurja, stigla iz Rusije i Poljske, kad su je muževi koji su tamo radili ili putovali... »više