Novosti

Facebook HFS
28.08.2018.
Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
O stvarnosti i o prividu

Polaznici radionice digitalne fotografije voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, postavili su i prije drugih prezentacija programskih sadržaja dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je od 18. do 28.  kolovoza održana u Varaždinu, otvorili u ponedjeljak navečer u foajeu Kina Gaj izložbu svojih crno-bijelih radova različitih formata i oblika, koje je dr. Turković  nazvao fotografikama, a zatim su slušatelji prvog stupnja seminara medijske kulture Maja Ferenc-Kuća i Dino Pilepić odnosno Edi Erceg s drugog stupnja, simpatično i  duhovito predstavili svoje i aktivnosti svojih nastavnika u proteklih deset dana Škole, najavivši svoj siguran povratak i sudjelovanje i na slijedećoj, dvadeset i prvoj ŠMK.

Radionica radijske reportaže voditeljice Višnje Biti, sa stručnim suradnikom Miroslavom Šebom, predstavila je gotovo jedanaest minuta dugu emisiju Zabava, dobre emocije i kreativnost, snimljenu na varaždinskim ulicama i trgovima za vrijeme  trajanja Špancirfesta, a sačinili su i deset radijskih priloga koji su proteklih dana već objavljeni na web stranicama Hrvatskog filmskog saveza pod skupnim nazivom Radio u boji, dok je radionica filmskog scenarija voditeljice Snježane Tribuson, u kojoj su nastala četiri nova scenarija, prikazala po prvi put rad svojih sudionika filmskim zapisom naslovljenim Muke po jeziku.

Polaznici radionice kamere i snimanja koju je vodio Boris Poljak, uza stručnu pomoć Dinke Radonić i Jere Gruića, predstavili su se radom Trenutna postaja, začudnim  nizom crno-bijelih kadrova snimljenih na i oko varaždinskog željezničkog kolodvora,  kojima je glavni cilj bio istraživanje njihovih snimateljskih mogućnosti i novostečenih znanja, ali koji i dokazuje svakodnevnu živost stanice, a radionice montaže koju su vodili Ivana Fumić i Slaven Zečević s tri vježbe kojima se dokazalo kako se od istih snimaka mogu različitom montažom sačiniti posve drugačije filmske priče.

Voditeljica Dubravka Premar, sa stručnim suradnikom Markom Kljajićem, zadala je polaznicima radionice postprodukcije zvuka više zvučnih zadataka, a za prezentaciju odabrala tek dva, Regeneracija odnosno Život, pomoću kojih se publika mogla uvjeriti da su ih zaista uspješno savladali, dok su voditelj radionice igranog filma Ivan Goran Vitez i njegovi pomoćnici Tomislav Sutlar i Jan Klemsche s pripadnicima sačinili rad Samo tebe vidim, nastao prema scenariju s prošlogodišnje Škole medijske kulture.

Gotovo četrnaest minuta dugim i neponovljivo duhovitim Jako lošim naslovom koji se prividno bavio značajkama varaždinske Kolodvorske ulice, a stvarno istraživanjem  mogućih grešaka pri nastanku dokumentarca, predstavili su se sudionici radionice dokumentarnog filma voditelja Tomislava Mršića, s pomoćnicima Hrvojem Mršićem i Alanom Stankovićem, a radionica eksperimentalnog filma voditelja Damira Čučića, sa stručnim suradnicima Darkom Drinovcem i Ivanom-Stjepanom Lucićem, prikazala je ostvarenje Ulični anđeo koje se pozabavilo noćnim morama ispovjednika kojeg muče ispovjedne tajne njegovih ovčica.

Završno je prikazan rad Kaputt polaznika radionice animiranog filma koju su vodili Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, prva lutkarska animacija u povijesti Škole medijske kulture i prva u čijem su nastanku korištena suvremena tehnološka dostignuća, poput 3D printera, izvrsno zamišljena i ostvarena priča o sakupljaču praznih boca koji nesretno ostane bez kaputa kupljenog tako prikupljenim novcima.

Sva je predstavljena ostvarenja stručno i zanimljivo komentirao prof. dr. Hrvoje Turković.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kad sveci marširaju...

I tako jučer, i već dugo, posve sam u parku stoji brončani Vatroslav Jagić, a na listove mu od patine pozelenjele knjige uporno deždi. Poput onih turističkih gradova uz more koji bujaju od života i fešti ljeti, a zimi utonu u mrtvilo, samoću i tugu pod kišom... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Tibet

Pravi tibet z štranclinimi treba biti dimenzija 180×180 centimetara plus još te resice, štranclini od 20 centimetara. Rađen je od vune ili svile. Tibetna marama do ovih je krajeva, najviše Međimurja, stigla iz Rusije i Poljske, kad su je muževi koji su tamo radili ili putovali... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Špajza

Završni dani dvadesete Škole medijske kulture intenziviraju rad u svim radionicama i na oba stupnja seminara medijske kulture. Tako se polaznici i voditelji radionice kamere i snimanja ponekad dižu u cik zore, jer već u pet počinju snimati... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Fantasmagorie

Sinoć su sudionici dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić mogli vidjeti projekciju filma autora Damira Čučića, koji na Školi vodi i radionicu eksperimentalnog filma, a jedan je od glavnih likova doajen jugoslavenskog i hrvatskog filma... »više