Novosti

Facebook HFS
26.08.2018.
Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Tibet

Pravi tibet z štranclinimi treba biti dimenzija 180×180 centimetara plus još te resice, štranclini od 20 centimetara. Rađen je od vune ili svile. Tibetna marama do ovih je krajeva, najviše Međimurja, stigla iz Rusije i Poljske, kad su je muževi koji su tamo radili ili putovali donosili ženama kao suvenir, a onda je vremenom postala dio ovdašnje narodne nošnje. Savija se u trokut, omata oko tijela i straga veže. Tkanine su bijele, žućkaste, rozne ili ružičaste, zelene, pa razne smeđe nijanse, od boje bijele kave do tamno smeđe. Tibeti novijeg datuma rađeni su od narančastih i ljubičastih tkanina na koje su na poseban način printane velike katruže, odnosno cvjetni motivi. Nosio se za važne crkvene blagdane, ali i kod vjenčanja, krštenja i drugih velikih svečanih događanja. Na bijelim i crnim bojama svakodnevne odjeće tibet je doprinosio koloritu, a uz dekorativnu ulogu, koristio se i kao topli ogrtač. Neki su stari više od stotinu godina, a bio je običaj i da se sahrane skupa s vlasnicom, pa ih nije puno starih preostalo. Sadašnji ih vlasnici čuvaju kao oči u glavi, i vode računa da ih treba često proluftati da ih ne oštete moljci i cijele godine brinuti o njima.

Objektivno je tibet detalj, koji uljepšava život i čini ga opuštenijim i veselijim. I satkan je od detalja, štranclina i katruža, vune i svile, boja. Baš kao i filmovi, fotografije, radijske emisije, tekstovi, sve ono što postoji i okružuje nas, samo to valja prepoznati  i prenijeti drugima, u skladu pokreta i svjetla, u sazvučju tonova. Pa ako još naučimo  ne samo to osobno dobro i uspješno raditi, nego i na druge prenijeti, onda je smisao i uloga Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić u potpunosti ispunjena. 

I dok su prethodnih dana sa svojim kamerama, reflektorima, fotoaparatima i mikrofonima bili itekako vidljivi i prepoznatljivi po cijelom gradu, a posebno oko željezničkog kolodvora i na svim prostorima Špancirfesta, pa i cijeloga Varaždina i okolice, sudionici radionica igranog odnosno dokumentarnog filma te kamere i snimanja, kao i radionice radio reportaže ili digitalne fotografije povukli su se u prostore za montažu i obradu kako bi snimljene tonske i filmske zapise i fotografije pripremili za završnu prezentaciju. Po prirodi posla polaznici radionica animiranog filma, montaže, scenarija i postprodukcije zvuka vezani su cijelo vrijeme za prostorije u kojima rade, ali se i kod njih osjeća akceleracija pa su obrnuto od Arsenovih stihova, pauze sve kraće, a svirci nema kraja!

Posebna su očekivanja od polaznika radionice eksperimentalnog filma, koji najavljuju uvijek, a ove godine kažu posebno, provokativne sadržaje, dok su po prirodi polaznici oba stupnja seminara medijske kulture tihi i samozatajni, nenametljivi i skromni, ali ispod mire tri đavola vire kaže narodno iskustvo, pa tek valja vidjeti čime će oni, osim velikog usvojenog znanja i želje da ga idućih godina bude još, tek iznenaditi.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture jutros su slušali izlaganje dr. sc. Nikice Gilića o povijesti hrvatskog filma, pa sudjelovali na vježbama multimedija u teoriji i praksi s Mirjanom Jukić, prof. i Katicom Šarić, mag. paed. dok polaznicima drugog stupnja dr. sc. Nikice Gilića govori o povijesti znanstveno-fantastičnog filma, a Ana Đordić, prof. i doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka analizu i interpretaciju filma u nastavi.

U subotu je Varaždin odjekivao zvucima svatovskih sirena. Ne znamo tko se protiv  koga ženio, ali im želimo sve što si požele i sami!  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Špajza

Završni dani dvadesete Škole medijske kulture intenziviraju rad u svim radionicama i na oba stupnja seminara medijske kulture. Tako se polaznici i voditelji radionice kamere i snimanja ponekad dižu u cik zore, jer već u pet počinju snimati... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Fantasmagorie

Sinoć su sudionici dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić mogli vidjeti projekciju filma autora Damira Čučića, koji na Školi vodi i radionicu eksperimentalnog filma, a jedan je od glavnih likova doajen jugoslavenskog i hrvatskog filma... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kraljevska sapunica

Na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić već je niz godina uobičajeno da iste osobe budu i polaznici jednog segmenta, i predavači na drugom. Riječ je najčešće o dugogodišnjim polaznicama (slabiji spol uvijek prednjači, a imaju i više energije)... »više

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pod zvijezdama

Od utorka do četvrtka traje radionica o financiranju filmskih družina koju vodi v. d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić. Zainteresiranim je polaznicima već na prvom susretu iznio mnoštvo informacija i praktičnih savjeta o načinima i mogućnostima financiranja njihovih projekata... »više