Novosti

Facebook HFS
02.11.2017.
Eastern Neighbours Film Festival
Počelo je s Mojom tetkom

Dosljedno zastupajući svoju temeljnu misiju širenja i jačanja uzajamne povezanosti naroda s područja južne i jugoistočne Europe s ljudima iz Nizozemske i njenog okruženja, prvenstveno putem filma ali i glazbe, gastronomije, lingvistike i na druge načine, nekoliko dana prije službenog početka ENFF se od 26. do 28. listopada odabirom događanja tradicionalno predstavio u Het Nutshuisu u Hagu.

Na programu su između ostalih bili Puževi redatelja Grzegorza Szczepaniaka iz Poljske, polusatni dokumentarac o prijateljima koji grade farmu puževa, Ceske Velenice Infinity Jana Gogole, Češka republika, politička farsa o povratku u Europu bivših socijalističkih zemalja te dugometražni Loveći san redatelja Mladena Mitrovića, o obnovi prijateljstava i povezanosti ljudi, nastao kao bosansko-hercegovačka, hrvatska i srpska koprodukcija, koji je dobio nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu te je 2016. prikazan i na ZagrebDox-u odnosno na Beldocsu u Srbiji. Film govori o posljedicama krvavog građanskog rata, posebno u Bosni i Hercegovini, baveći se sudbinama malih ljudi, prognanika i izbjeglica koji su se raštrkali diljem svijeta, ali i o životnoj sudbini samog redatelja koji se umjesto filmskim zvijezdama prepunog neba pod kojim je počeo morao suočiti s buđenjem u posve drugačijem okruženju.   

Festivalska je najava održana i u De Balie odnosno u Rialtu u Amsterdamu, gdje je prikazan muzički dokumentarac Scream for me Sarajevo, o koncertu Bruca Dickinsona iz Iron Maidena, održanom u opkoljenom Sarajevu 1994. godine, trostruko nagrađenom na Sarajevo Film Festivalu.  


Kadar iz filma Breaking news

Na ovogodišnjem ENFF-u bit će prikazana čak četrdeset i tri filma iz istočne i jugoistočne Europe, koji su uglavnom nizozemske premijere, a ugostit će i više od dvadeset gostiju iz šesnaest zemalja.

Festival je počeo 1. studenoga projekcijom filma redatelja Gorana Kapetanovića Moja tetka iz Sarajeva, švedsko-bosanko-hercegovačkom koprodukcijom koja je osvojila nagrade za najbolju režiju te za najbolju sporednu žensku ulogu na Guldbagge Awards, a govori o emotivnom odnosu oca i kćeri u prošlosti i sadašnjosti i suočenju s budućnosti. Redatelj je bio gost na prvoj projekciji, baš kao i makedonska pijanistica i kompozitorica, zborovođa i profesorica Cvetanka Sozovska koja uspješno spaja klasično glazbeno obrazovanja s etno nasljedstvom svoje domovine.

Drugog dana ENFF-a, u četvrtak, 2. studenoga na programu su Bijeli bog, mađarsko-njemačko-švedska koprodukcija redatelja Kornéla Mundruczóa, pobjednik Cannesa 2014., priča od odnosu ljudi i životinja kao metafora političkih i kulturalnih tenzija u suvremenoj Europi, nakon koje se održava radionica scenaristice Kate Wéber, a zanimljivo je da je projekcija besplatna zahvaljujući sponzorstvu Europskog parlamenta.

Bit će prikazani i filmovi Gospodar kuće, kosovsko-nizozemska koprodukcija redateljice Daniëlle Bremer o sadašnjem položaju žena u društvu, pa kosovsko-švicarska koprodukcija Izgubljeni izlaz redatelja Fisnika Maxhunija o traffickingu te Rumunjska deset godina poslije odnosno Breaking news redateljice Iulije Rugina, kao i austrijsko-hrvatska koprodukcija Down there unten autora Đorđa Čenića, hrvatskog Srbina koji živi u Austriji, i Hermanna Peseckasa. Rajko Grlić će predstaviti svoj film Ustav Republike Hrvatske, a na programu su i Padajuća zvijezda, bugarsko-talijanska koprodukcija Ljube Jončeva, Nevidljivi Amre Mehić iz Bosne i Hercegovine, Ferris Wheel Duška Stanivuka, Srbija, Second hand mađarske redateljice Noémi Barkóczi i Plastično cvijeće Ylljet Alicke iz Albanije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Predstavljanje novih filmoloških izdanja HFS-a posvećenih filmskoj stilistici

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 3. studenoga 2017, u 19 sati
Gostujući u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatski filmski savez predstavit će u petak, 3. studenoga 2017. dvije nove knjige iz pera domaćih filmologa mlađe generacije... »više

Kino Tuškanac od 2. do 5. studenoga 2017.

Portugalske filmske večeri

Portugalsku kinematografiju koja privlači sve veću europsku i svjetsku pozornost predstavit će selekcija kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova sedmog izdanja NY portugalskog festivala kratkometražnog filma 2017... »više

Filmski četvrtak u HDA

Rijetko viđeni Miletić

Prošlotjedni je Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu bio naslovljen Rijetko viđeni Miletić, a održan je u sklopu prve Konferencije o hrvatskoj filmskoj baštini te naravno posvećen Oktavijanu Miletiću... »više

Obilje filmskih događanja

Subota, 28. listopada 2017.

U sklopu obilježavanja 16. Međunarodnog dana animacije, u kinu Tuškanac je ASIFA Hrvatske, u suradnji s HAVC-om i HFS-om, organizirala bogati program pa je tako uz održavanje animacijske radionice izrade optičkih igračaka za djecu od 7 do 12 godina... »više