Novosti

Facebook HFS
03.11.2017.
Kino klub Sisak
Planet Film

Do 10. studenoga traju prijave na novu filmsku radionicu koju organizira Kino klub  Sisak, a nazvana je Planet Film. Radionica je prvenstveno namijenjena učenicima sisačkih osnovnih škola koji će u iduća dva mjeseca moći naučiti osnove snimanja filmskog materijala, montažu slike i zvuka te kopiranje i umnožavanje filmova. Ovoga će puta radionica biti usmjerena posebno na kategorije igranog (u prvom terminu, 11. i  12. studenoga) i dokumentarnog (18. i 19. studenoga) filma.

Održavat će se subotom i nedjeljom u prostorijama KKS, a voditelj radionica je Teo Vukšan, uz asistenciju Matije Holjevca i Luke Tomaševića. Svi se zainteresirani mogu prijaviti putem službene stranice.

Osobitost je radionice Planet Film da je sudjelovanje omogućeno i učiteljima i profesorima osnovnih škola koji žele zajedno s učenicima više naučiti o filmskom stvaralaštvu, a možda i sami nakon toga pokrenuti školske filmske skupine u svojim školama. Pedagoška znanja i sposobnosti tako će dodatno oplemeniti novim spoznajama o filmskom stvaralaštvu i moći se aktivno uključiti u veliku zajednicu od stotinjak postojećih školskih filmskih skupina u nas.

U Sisku je koncem rujna i početkom listopada ove godine, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak, održana 55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je ponovo pokazala brojnost i raznolikost dječjih autorskih filmskih radova i pristupa, a sigurno je bila i dodatni poticaj za organizaciju Planet Filma. Na 55. reviju bilo je prijavljeno čak 292 rada u kategorijama dokumentarnog, igranog i animiranog filma te u radioničkim filmovima i slobodnom stilu odnosno TV-reportaži. Zanimanje za dječje filmsko stvaralaštvo je u porastu i radionice poput Planet Filma samo ga mogu dodatno pospješiti. Konačno, u Hrvatskoj je oko osamsto osnovnih škola pa očito ima još dosta mjesta za poticanje i razvitak školskog dječjeg filmskog stvaralaštva. 

Vrijedi napomenuti da je KKS početkom rujna ove godine uspješno organizirao i proveo i četvrti Star Film Fest, pa se brojnošću, opsegom i kvalitetom manifestacija i ostalih događanja nametnuo kao jedan od vodećih amaterskih filmskih klubova u nas. 

Osnovna je želja Kino kluba Sisak da se organiziranjem i provedbom radionica poput Planet Filma u djeci i mladima stvara ljubav i želja za snimanjem filmova, da se dodatno oživi dječje filmsko stvaralaštvo u Sisku i cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji, pa naravno i u cijeloj Hrvatskoj, a radionica će polaznicima dati kvalitetne temelje i prenijeti najbolja iskustva i znanja voditelja te ih dovesti do filmskih radova  koji će nastati ujedinjenim snagama.

Konačni rezultati radionica, odnosno video radovi polaznika, javno će se promovirati na projekcijama u prostorijama Kino kluba Sisak i drugim mjestima, a bit će, ovisno o kvaliteti, poslani i na brojne filmske festivale kod nas i širom svijeta.

Pokrovitelji cijelog projekta su Grad Sisak i Hrvatski audiovizualni centar, a zajedno s organizatorima željno očekuju djecu i mlade s novim i kreativnim idejama, što će sigurno unaprijedit cjelokupno domaće filmsko stvaralaštvo.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Eastern Neighbours Film Festival

Počelo je s Mojom tetkom

Dosljedno zastupajući svoju temeljnu misiju širenja i jačanja uzajamne povezanosti naroda s područja južne i jugoistočne Europe s ljudima iz Nizozemske i njenog okruženja, prvenstveno putem filma ali i glazbe, gastronomije, lingvistike i na druge načine... »više

Predstavljanje novih filmoloških izdanja HFS-a posvećenih filmskoj stilistici

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 3. studenoga 2017, u 19 sati
Gostujući u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatski filmski savez predstavit će u petak, 3. studenoga 2017. dvije nove knjige iz pera domaćih filmologa mlađe generacije... »više

Kino Tuškanac od 2. do 5. studenoga 2017.

Portugalske filmske večeri

Portugalsku kinematografiju koja privlači sve veću europsku i svjetsku pozornost predstavit će selekcija kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova sedmog izdanja NY portugalskog festivala kratkometražnog filma 2017... »više

Filmski četvrtak u HDA

Rijetko viđeni Miletić

Prošlotjedni je Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu bio naslovljen Rijetko viđeni Miletić, a održan je u sklopu prve Konferencije o hrvatskoj filmskoj baštini te naravno posvećen Oktavijanu Miletiću... »više