Novosti

Facebook HFS
27.03.2024.
Obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu uz senzornu projekciju na Sceni Ribnjak!
Senzornim se projekcijama djeci s teškoćama senzorne integracije omogućuje sudjelovanje u kulturnim događanjima, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit ćemo uz kratke animirane filmove Zagreb filma, Krava na mjesecu, Nestašni robot, Bušo hrabri izviđač, Vau-Vau i Posjet iz svemira. Projekcija će se održati 2.4.2024. na Sceni Ribnjak u 17 sati.

U osmoj godini ovog vrijednog programa nastavlja se širiti važna poruka o toleranciji, prihvaćanju različitosti, kao i zajedništva među svom djecom. Upravo je kino mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Senzorne projekcije sigurno su okruženje za svu djecu te se filmovi gledaju u svima prikladnim uvjetima: s prigušenim svjetlima i tišim zvukom. Djeca su pozvana da istražuju kino dvoranu, međusobno se druže i ponesu svoje najdraže grickalice.

“Kino za sve dostupno svima” krilatica je programa senzornih projekcija. Koncept su pokrenule još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a u tom se konceptu neurorazličitost, koja se kod djece može manifestirati na različite načine, promatra kao bogatstvo.

Filmovi Zagreb filma imaju kultni status u hrvatskoj kinematografiji. 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u toj su produkciji nastali neki od najboljih animiranih filmova u Hrvatskoj. Za film Surogat Dušan Vukotić dobio je prestižnu nagradu Oscar 1962. godine. Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit ćemo uz filmove Krava na mjesecui Nestašni robot Dušana Vukotića, Vau-Vau Borisa Kolara, Posjet iz svemira Zlatka Grgića i Bušo hrabri izviđač Norberta Neugebauera. Svi su filmovi sinkronizirani na hrvatski jezik.

Mjesta su ograničena te se prijave šalju putem upita na mail senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

POZIV ZA PRIJAVU RADOVA NASTALIH TEHNIKOM STOP ANIMACIJE

STOP MOTION SCENA 2024.

Kinoklub Karlovac poziva autore neprofesijskog filma da pošalju svoje uratke nastale tehnikom stop animacije na jubilarno 5. izdanje festivala Stop Motion Scena, koji će ove godine biti održan u Kinu Edison u Karlovcu... »više

Film očima mladih

Uspješno je započela provedba projekta Film očima mladih, financiranog od strane Zaklade Kulture Nove. U produktivna dva sata polaznici projekta su zajedno sa voditeljem projekta započeli s pisanjem scenarija za svoj prvi kratkometražni film... »više

22 GODINE LJUBAVI PREMA FILMU - najava

Ove godine Kinoklub Karlovac obilježava 22 godine djelovanja i ljubavi prema filmu. Centralno mjesto druženja je Društveni centar Prostorija, gdje se u četvrtak 21.03. održava naš redovni Filmski kviz, uz premijerno predstavljanje filma... »više

Otvoren je Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2023./2024.

Treću godinu za redom Hrvatski filmski savez uz sufinanciranje od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje provodi program poticanja rada školskih filmskih družina... »više