Novosti

Facebook HFS
10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

Dr. sc. Anita Tufekčić (voditeljica filmske družine u školi „Mladi SKIG-ovci“ i tajnice udruge MMC SKIG) i Mario Mateljić (potpredsjednik udruge i student na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku) bili su voditelji radionice Mala škola filma na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku od 1. do 5. srpnja 2024. godine.

Sveukupno je bilo 12 polaznika u dobi od 10 do 13 godina koji su dobili uvid u kratke osnove filmskog jezika kroz filmske rodove i filmske planove do vrsta filmova i kompozicije kadra te kako je to raditi u filmskoj grupi kroz podjelu uloga (redatelj, producent, skripter, novinar, majstor tona, snimatelj i montažer).

Na radionici u trajanju od 5 dana snimljen je kratki igrani film pod naslovom Tajna Male škole filma u kojem su glumili svi polaznici zajedno s voditeljima.

Film donosi priču o dvojici novinara koji su u bezuspješnoj potrazi za radionicom „Mala škola filma“ u školi. Na putu sreću različite ljude no za tu radionicu nitko nije čuo, put ih vodi do mjesta gdje to nikad nisu očekivali.

Najposebnije obilježje kulturne scene Šibenika i njegov svojevrsni zaštitni znak je Međunarodni dječji festival, jedinstvena kulturna manifestacija s međunarodnom reputacijom koja se održava već šest desetljeća. Prvi je festival održan 1958. zahvaljujući inicijativi i naporima nekoliko mladih umjetničkih entuzijasta, ali se ubrzo pretvorio u veliki, složeni, međunarodno priznati festival temeljen na tri elementa: djeci, festivalu i gradu.

Tijekom festivala Šibenik postaje mjesto na kojem se susreću pjesnici i djeca, gdje kino na otvorenom prikazuje filmove za djecu na stubama starog grada, gdje se održavaju novinarske radionice, radionice kiparstva, filma i videa, stripa, arhitekture i građevine, poezije, slikanja, grafičkog dizajna, informacijskih tehnologija, lutkarstva, glazbe i plesa. Različite umjetničke forme na šibenskim ulicama i trgovima okupljaju predstavnike kulture sa svih kontinenata koji pridonose stvaranju plemenitijih, kulturno osvještenijih članova današnjeg globalnog društva.

USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO

Već tradicionalno, s početkom ljeta počinje i Riječno kino uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac. Od nedjelje 7. srpnja, Riječno kino po 14. puta zaredom donosi raznovrstan filmski program na atraktivne lokacije u Karlovačkoj županiji... »više

Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024.

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (212 stranica) otvara opširni temat koji donosi svježe perspektive na klasike filma – Ana Marija Habjan na primjeru Don Kihota Vlade Kristla piše o subverzivnom karakteru redateljeva opusa... »više

Filmsko putovanje kroz Italiju i Hrvatsku

Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska

Kinematografi Dubrovnik jedan su od šest partnera koji sudjeluju u projektu "REEL - Filmsko putovanje kroz Italiju i Hrvatsku". Projekt se bavi održivim turizmom koji kao alat kulturne promocije destinacije koristi sedmu umjetnost, film... »više

Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Već tradicionalno u srpnju u Varaždinu atraktivna i neobično zanimljiva zbivanja organizirat će Filmsko-kreativni studio VANIMA. Program je uglavnom vezan uz jubilarne 20. Ljetne filmske radionice u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4... »više