Novosti

Facebook HFS
23.11.2022.
U TJEDNU SJEĆANJA PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM KORLAT

U organizaciji Jedine solucije, Foto-kino-video kluba Zadar i Ogranka Matice hrvatske u Podstrani, povodom Tjedna sjećanja na žrtve Domovinskog rata, u Zadru i Podstrani prikazan je dokumentarni filma Korlat. Prikazivanje u Zadru održano je u srijedu 16. studenog u prostoru FKVK Zadar, Brne Krnarutića 2, a prikazivanje u Postrani u četvrtak 17. studenog u multimedijskom kompleksu župe Strožanac-Podstrana.

Film Korlat bilježi bogatu i burnu povijest ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku. Svoju premijeru dokumentarac je imao na 67. Pulskom filmskom festivalu, a nastao je u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost.

Voditelj Jedine solucije Luka Klapan film je režirao, snimio i montirao te za njega napisao scenarij, a Korlat je četvrti u nizu iz njegova ciklusa o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.), Glas Medviđe (2017.) i Bruški martirij (2018.).

Ulaz na obje projekcije bio je slobodan.

Također Udruga Jedina solucija u ponedjeljak 21. studenog ponovno je posjetila Osnovnu školu Stjepana Radića u Bibinjama gdje je na blok-satu Hrvatskog jezika izlaganje o oblicima filmskog zapisa ovaj put održano učenicima 8. a i 8. b razreda, a u utorak 22. studenog udruga je opet posjetila i Osnovnu školu Jurja Dalmatinca u Pagu gdje je izlaganje održano učenicima 7. a i 7. b. razreda. Učenici u obje navedene osnovne škole i njihove profesorice Marijana Kandić (Bibinje) i Sanja Rumora (Pag) zorno su pratili izlaganje o oblicima filmskog zapisa koje je uz demonstriranje s kamerom održao voditelj Jedine solucije Luka Klapan.

Udruga Jedina solucija u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije učenicima u osnovnim školama u Zadarskoj županiji uspješno nastavlja provoditi izlaganja o oblicima filmskog zapisa. Svojom inicijativom da se mladima što više približi film i filmska kultura udruga je do sada održala izlaganja u osam osnovnih škola pred ukupno 227 osnovnoškolaca.

Slijede posjeti osnovnim školama u Gračacu, Posedarju, Stankovcima i treće izlaganje o oblicima filmskog zapisa učenicima u Bibinjama.

Objavljen je programski raspored 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!

54. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održat će se od 25. do 27. studenoga 2022. u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film... »više

Predstavnici VANIME sudjelovali u žiriju AniFest ROZAFA festivala

Hrvatska, Varaždin, VAFI & RAFI festival i Filmsko-kreativni studio VANIMA, na međunarodnom filmskom festivalu AniFest ROZAFA 2022 održanom trinaesti puta u gradu Shkodra u Albaniji sredinom studenoga, predstavljali su predstavnici VANIME... »više

Monsterclass s Leonom Kadijević

Gošća Monsterclassa koji će se održati u četvrtak, 24. studenog u 19 sati online je umjetnica Leona Kadijević... »više