Novosti

Facebook HFS
23.11.2022.
Monsterclass s Leonom Kadijević
Gošća Monsterclassa koji će se održati u četvrtak, 24. studenog u 19 sati online je umjetnica Leona Kadijević

Leona Kadijević je mlada autorica iz Zagreba koja je po završetku preddiplomskog studija Animacije i novih medija pri ALU u Zagrebu nastavila svoja istraživanja diplomirajući 2015. na Royal College of Art u Londonu gdje i sada živi i radi.

Poticaj za nastavak školovanja u Londonu bilo je pozitivno iskustvo Erasmus razmjene u Poljskoj, a odluku o ostanku donijela je zbog mogućnosti suradnje s vrlo različitim profilima umjetnika iz cijeloga svijeta čiji ju pristupi vizualnoj umjetnosti privlače. Interes za eksperimentalni film pobudili su joj sjajni predavači na Akademiji likovne umjetnosti, a na estetiku koju razvija utjecao je repertoar zagrebačkih filmskih festivala Zagrebdoxa, ZFF-a i 25FPS-a koje je vjerno pohodila.

Njenim radovima provlači se nježna introspektivnost i blago zabrinuta kontemplacija izražena kroz interpolaciju nekoliko različitih animacijskih tehnika u snimljeni materijal. Promišljen dizajn zvuka uvodi i osjećaj tihe tjeskobe svakodnevice uzrokovan intenzitetom suvremenog svijeta. Sjajan kontrapunkt tim nelagodnim dojmovima daju crtačke tehnike koje gotovo stipovskom estetikom prikazuju jednostavne, primitivne motive čineći logičnu poveznicu sa smirenim kadrovima prirode u snimljenom materijalu.

Nekolicina studentskih radova poput eksperimentalnih filmova" 8’22’’ " i "When nothing never happens" kao i njezin debitantski film "Periferija" su prikazani i nominirani na filmskim i animacijskim festivalima kao što su to London Short Film Festival, International Short Film Festival u Berlinu, International Film Festival Hiroshima, Animafest Zagreb, Animateka Slovenia, V-F-X Festival u Ljubljani, 25 FPS Internacionalni Festival Eksperimentalnog Filma i Videa u Zagrebu te mnogi drugi.

O umjetnosti u različitim zemljama, spoju animacije i eksprimenta, bujnoj mašti i nestabilnoj stvarnosti s Leonom će razgovarati Dražen Puklavec u četvrtak, 24. studenog na Zoomu.

Autori koje predstavljamo programom Monsterclass pripadnici su mlađih generacija filmskih stvaralaca, koji unatoč manjku godina već imaju stilski izbrušen pristup vlastitom autorskom radu te su spremni podijeliti svoja iskustva sa zainteresiranom publikom. Cilj programa je otvaranje pitanje pogreške, procesa učenja, slobode stvaralaštva, stilskog igranja i barijera koje autori pokušavaju prijeći.

Za više informacija slobodno se obratite na adresu elektroničke pošte promocija@kkz.hr ili broj mobitela 091 3386423 (Dražen).

Autori u gostima: Boris Bakal i Stanko Juzbašić

Ovog četvrtka, 17. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice  predstavljamo intermedijalnog umjetnika, filmskog i kazališnog redatelja i glumaca te društvenog aktiviste Borisa Bakala. Specijalni gost večeri je i Stanko Juzbašić... »više

Nova izdanja HFS-a

Kultna knjiga Paula Schradera na hrvatskom jeziku

Transcendentni stil na filmu: Ozu, Bresson, Dreyer
S novim uvodom: Ponovno promišljanje transcendentnog stila
Hrvatski filmski savez, studeni 2022. »više

Kinoklub na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva

Na 54. RHFS koja se održava 27. studenog u Belom Manastiru prikazat će se šest filmova iz produkcije Kinokluba Zagreb... »više

Senzorne projekcije - Kino za sve dostupno svima

Projekcije filmova koje potiču dječju senzibilnost, toleranciju i kulturu različitosti... »više