Novosti

Facebook HFS
13.04.2022.
Životi Alberta Camusa u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga četvrtka, 14. travnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se projekcija biografskog dokumentarca Životi Alberta Camusa, o francuskom književniku i filozofu rođenom u Alžiru, nobelovcu koji o sebi piše da ne vjeruje u boga i da nije ateist.

Redatelj filma Georges-Marc Benamou donosi intervjue s Camusovim prijateljima i obitelji, govore između ostalih Catherine Camus, Michel Bouquet, Jean Daniel i Mette Ivers. Tu su i predivne arhivske snimke i naracija Philippea Torretona. Zajedno oni tvore kompaktnu cjelinu koja pokušava zahvatiti sve „živote Alberta Camusa“ autora Kuge koji se htio suočiti sa svakim potresom i pritom ostati vjeran ljepoti, ali i poniženima.

Razgovor o filmu, Albetu Camusu i njegovom djelu moderirat će pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović, a filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a.

https://bit.ly/ACamusPFT
Meeting ID: 817 0982 5877
Passcode: 561499

Kada je osvojio Nobelovu nagradu 1957. godina Albert Camus imao je 44 godine a u svojem dnevniku prilično je suzdržano zapisao Nobel. Neki čudan osjećaj melankolije. Autor Stranca osjećao se u to doba vrlo osamljeno. Na desnici, na ljevici, u Alžiru, u Francuskoj, napadali su ga sa svih strana. Godinu dana ranije objavio je Pad, svoje remek-djelo prožeto boli i ironijom u kojem je njegova supruga Francine vidjela aluziju na njegove pokušaje samoubojstva. No nakon toga slabo piše i rijetko govori, povjerava se samo prijateljima kao što su Guilloux i Char.

Šezdeset i dvije godina nakon njegove smrti 4. siječnja 1960. godine mnogo je manje osamljen. Čita ga se i citira od Kine do SAD-a, od Alaina Finkielkrauta do Edwyja Plenela. Čak i kabilski student koji ga je žestoko napao u Stockholmu zbog pozivanja na primirje u Alžiru na kraju posjećuje njegov grob u Lourmarinu. Kako ponovno ispričati sudbinu jednog Camusa? Kao strelovit uspon siromašnog dječaka koji boluje od tuberkuloze? Koji je gajio neutaživu strast za kazalištem, nogometom, ženama, životom? A što s njegovim „tajnim brakom“ s Marijom Casarès, s kojom je u petnaest godina razmijenio 865 pisama? A njegova slavna svađa sa Sartreom? Njegova apsurdna smrt u autu koji se zabio u platanu pored rijeke Yonne?

Georges-Marc Benamou: Životi Alberta Camusa / Les vies d'Albert Camus
Francuska, 2020., 98' 

Scenarij: Georges-Marc Benamou
Fotografija: Laurent Fènart, Sebastian Dewsberry, Philippe Grimont
Montaža: Fabienne Alvarez-Giro
Produkcija: Siècle Productions
Uloge: Albert Camus, Catherine Camus, Patricia Blake

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.
Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka
https://bit.ly/ACamusPFT
Meeting ID: 817 0982 5877
Passcode: 561499

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

CHICK STRAND I JOANN ELAM - PIONIRKE EKSPERIMENTALNOG FEMINISTIČKOG DOKUMENTARIZMA NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se dogoditi 19. travnja u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, gledat ćemo dva filma - 'Meka fikcija' ('Soft Fiction') Chick Strand i 'Silovanje' ('Rape') JoAnn Elam iz 70-ih godina prošlog stoljeća... »više

Objavljen natječaj za DORF 2022 - prijave

Organizatori DORF '22 pozivaju autore i producente dokumentarnih glazbenih filmova da ih prijave na natječaj koji je otvoren do 15/06/2022... »više

Projekcija filmova nastalih na radionici za mlade u organizaciji Centra za kulturu Korčula

Javna projekcija eksperimentalno-dokumentarnih filmova nastalih na filmskoj radionici za mlade, koja se održala od 7. do 10. travnja u organizaciji Centra za kulturu Korčula, organizirana je u nedjelju, 10. travnja... »više

Ponovo doma: Otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe

Prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 18. travnja 2022. Ovaj put donosimo vam raznovrsne filmove, a uz standardno najbolje predavače, iznenadit ćemo vas brojnim gostima! »više