Novosti

Facebook HFS
13.04.2022.
Ponovo doma: Otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe
Prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 18. travnja 2022. Ovaj put donosimo vam raznovrsne filmove, a uz standardno najbolje predavače, iznenadit ćemo vas brojnim gostima!

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 19. do 23. travnja 2022. od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijaviti se možete na ovoj poveznici. Pozivamo srednjoškolce te njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske, ali i sve zainteresirane da nam se priključe i dobrim filmom ispune praznike.

Za one koji nam se ne mogu pridružiti u Zagrebu pripremili smo posebno iznenađenje – Filmsku naSTAVu online u četvrtak i petak, 21. i 22. travnja 2022. od 10 do 14h, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Tijekom pet dana učenici i studenti pogledat će pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica dr. sc. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Za dodatne informacije obratite se e-poštom na obrazovni@hfs.hr

Program su preporučili:
– Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
– Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
– Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu)
– portal Medijska pismenost
– Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Filmska naSTAVa program je koji ne samo obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske. Program pomaže polaznicima i u daljnjem školovanju – u tome da se bolje izražavaju i jasno iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički i kritički te, najviše od svega, potiče ih na daljnji kreativni rad. Polaznici NaSTAVe i radionica dolaze iz svih zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, ali i iz susjednih gradova poput Samobora i Karlovca. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju i kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Otvoren je Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2021./2022.

Temeljem članka 10. Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 61/18, dalje u tekstu: Zakon), Hrvatsko audiovizualno vijeće je u 3. sazivu na 24. sjednici održanoj 25. listopada 2021. godine donijelo Odluku o usvajanju prijedloga... »više

Novi filmovi za sate Filmske naSTAVe

Filmska naSTAVa bogatija je za nove filmske naslove osnovnoškolskih i srednjoškolskih autora. Riječ je o filmskim ostvarenjima nagrađenima na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza... »više

Autor u gostima: Petar Grimani

Ovog petka, 8. travnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljamo splitskog slikara, performera i redatelja Petra Grimanija koji će predstaviti sa svojim recentnim kratkim filmovima... »više

Biljanine minijature i vukovarski veslači

Sve je počelo s ovom fotografijom žutog cvijeta na plavoj podlozi koja je nastala kada sam imala samo sedamnaest godina, otkrila nam je fotografkinja Biljana Bjelajac Poznić, autorica izložbe "Analogne i digitalne minijature"... »više