Novosti

Facebook HFS
13.04.2022.
Projekcija filmova nastalih na radionici za mlade u organizaciji Centra za kulturu Korčula

Javna projekcija eksperimentalno-dokumentarnih filmova nastalih na filmskoj radionici za mlade, koja se održala od 7. do 10. travnja u organizaciji Centra za kulturu Korčula, organizirana je u nedjelju, 10. travnja, pred punim gledalištem u dvorani Doma kulture.

Osamnaest polaznika bilo je podijeljeno u tri grupe te je prikazalo svoja tri filma:

  1. Nuklearni blizanci, mockumentary, 8'57'', autori i autorice: Jakov Brčić, Ruža Milat, Eva Depolo, Marta Bakarić, Dinko Fabris, Vjekoslav Fabris. Film progovara o dugo skrivanom problemu grada Korčule – radijaciji u špilji Pišurka.
  2. Isti, ali različiti, eksperimentalni, 3'50'', autorice: Lucija Botica, Franka Brkić, Lucija Skokandić, Paula Blitvić, Manuela Cifuentes, Sara Ilišković, Branka Kalogjera. U filmu pratimo gradaciju različitih emocionalnih stanja, usamljenost i ispunjenost i njihov utjecaj na ljude.
  3. Ljubav prema kolačima, dokumentarno-eksperimentalni, 3'20'', autorice: Eva Barčot, Laura Tasovac, Franka Biliš, Zara Đurić, Vita Jurjević. U filmu se radi o procesu izrade tradicionalnih kolača.

Voditelji radionice bili su filmski autori, scenaristica Dora Šustić i redatelj i scenarist Toma Zidić.

Intenzivna radionica započela je razradom ideja i filmskih priča koje su se uobličile u scenarije, nastavile s produkcijskom pripremom i snimanjem te završile montažom snimljenih filmova. Polaznike su, zbog ograničenog broja mjesta, odabrale profesorice hrvatskoga jezika i voditeljice medijske kulture osnovne i srednje škole, na čemu im zahvaljujem. Radionica je bila potpuno besplatna za sve polaznike.

Obraćajući se polaznicima radionice, prvoga dana spomenuli smo im najpoznatijeg liječnika među filmašima i nedvojbeno najvećeg filmaša među liječnicima, Korčulanina Mihovila Pansinija, koji je zadužio i znanost i film. Vrhunski liječnik i predavač na medicinskom fakultetu ujedno je bio i začetnik eksperimentalnog filma. On je kao i polaznici ove radionice u svojim filmovima bio i redatelj i scenarist i snimatelj i montažer. Spominjući čuvenog dr. Pansinija, koji je odrastao u Korčuli, skrenuli smo im pozornost na to kako ih ništa ne sprječava da u budućnosti budu i liječnici i redatelji ili bilo što, što požele, i kako im odrastanje u Korčuli donosi više prednosti nego nedostataka za postizanje vrhunskih rezultata u kasnijim željenim karijerama.

Nakon projekcije polaznicima su podijeljene i diplome za sudjelovanje koje će ih podsjećati na protekla četiri dana „mukotrpnog rada“, ali i zadovoljstva s postignutim konačnim rezultatima.

Autorica teksta: Lana Filippi Brkić,
ravnateljica Centra za kulturu Korčula

 

 

Ponovo doma: Otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe

Prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 18. travnja 2022. Ovaj put donosimo vam raznovrsne filmove, a uz standardno najbolje predavače, iznenadit ćemo vas brojnim gostima! »više

Otvoren je Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2021./2022.

Temeljem članka 10. Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 61/18, dalje u tekstu: Zakon), Hrvatsko audiovizualno vijeće je u 3. sazivu na 24. sjednici održanoj 25. listopada 2021. godine donijelo Odluku o usvajanju prijedloga... »više

Novi filmovi za sate Filmske naSTAVe

Filmska naSTAVa bogatija je za nove filmske naslove osnovnoškolskih i srednjoškolskih autora. Riječ je o filmskim ostvarenjima nagrađenima na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza... »više

Autor u gostima: Petar Grimani

Ovog petka, 8. travnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljamo splitskog slikara, performera i redatelja Petra Grimanija koji će predstaviti sa svojim recentnim kratkim filmovima... »više