Novosti

Facebook HFS
23.12.2020.
Kratki animirani film
Tonka će sutra

Upravo je završen kratki, šestominutni animirani film Tonka će sutra debitantice (u animiranom filmu) Morane Dolenc, snimljen prema motivima knjige autorice Jelene Pervan, koju je ilustrirala Vanda Čižmek. Riječ je o zaigranoj učenici prvog razreda osnovne škole koja obožava sve odgađati za sutra, od pisanja zadaće, preko šetanja psa do doručkovanja, a posebno, naravno, pospremanja igračaka. Roditelji je pokušavaju dovesti u red ali Tonka uvijek pronađe način da sve odgodi za sutra, a sutra za prekosutra. Na kraju će rješenje pronaći baka i djed.

Često se misli kako je za nastanak animiranog, pa još kratkog, filma potrebno i kratko vrijeme i tek poneki suradnik, no istina je posve obrnuta. Na ovom je djelu cijelih sedam mjeseci ili više od pola godine, kako vam drago, s puno entuzijazma ali i uloženog rada i znanja na kojem je utemeljen (valja priznati, i s puno veselja) radila mnogobrojna ekipa profesionalaca među kojima su bile scenaristice Morana Dolenc i Jelena Pervan, dizajnerica Vanda Čižmek, animatorica Mirta Brkulj, montažeri Marin Juranić i Maša Udovičić, koja ja napravila i kompoziting, dok su glazbu napisale  Anita Valo i Meri Jaman, a o zvuku i miksu brinuo Dubravko Robić.

Poslove clean upa uspješno su obavili Lucia Aimara Borjas, Darko Vidačković, Mateja Štefinščak, Ira Bulić, Mirta Brkulj i Juliana Kučan, a bojanjem su se pozabavili  Ira Bulić, Mirela Ivanković Bielen, Maša Udovičić, Juliana Kučan, Mateja Štefinščak i Mirta Brkulj. Tehničku podršku i DCP osigurao je Bold Studio.

Važna su komponenta animiranog filma i glasovi, a pripadaju Katji Panić, koja je odglumila Tonku, Vesni Ravenšćak Lozić u dvostrukoj ulozi majke i bake, Petru  Atanasoskom kao ocu i djedu, dok je psu glas posudila redateljica i scenaristica Morana Dolenc.

Snimljen u produkciji Luma Filma, sa službenom oznakom 2021. godine, film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra čija je umjetnička savjetnica bila Petra Zlonoga, a nastao je uz podršku Bold Studija.

Luma Film proizvodi animirane autorske, dokumentarne i edukativne filmove, a fokus djelovanja je 2D animacija sa snažnim ilustracijama. U stvaralačkom radu se oslanjaju na višegodišnje iskustvo intenzivnog posla na reklamama, projekcijama za kazališta i produkciji filmova. Otvoreni su za suradnju s mladim ali i iskusnim filmašima, kao i za koprodukcije s drugim studijima. Surađuju s profesionalcima koji dijele njihove strasti, stalno uče i dijele znanje kroz savjetovanja.

Producentica Luma Filma Maša Udovičić radila je kao animatorica i kompoziting artist više od sedamnaest godina u Beogradu, Budimpešti i Zagrebu, a sudjelovala i u različitim aktivnostima u internacionalnim produkcijama brojnih animiranih reklama i serija, u studijima Varga i Roczkov iz Budimpešte te Bold iz Zagreba. Od 2010. radi uglavnom kao producentica te je producirala desetak animiranih filmova. Višegodišnja je suradnica Hrvatskog filmskog saveza, organizatorica i voditeljica škole animacije za djecu u kinu Tuškanac, a neprekidno se educira u programima vezanim za različite vrste filma, uključujući većinu modula Cartoon Media. Članica je HRUP-a i ASIFA-e.

Autori se nadaju kako će njihovo djelo uskoro biti moguće gledati na velikom platnu i na nekom od svjetskih festivala, a zagrebačka je premijera ostavljena za vrijeme čim se za to steknu uvjeti.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

METAKINO U DKC-u PULA I PREMIJERA 10. ŠKOLE ANIMIRANOG FILMA

Metakino je projekt koji kinoprikazivanjem spaja različite publike i pokazuje socijalnu moć i potencijal filma. Nadolazeće Metakino posvećeno je dječjoj animaciji i održava se u Dječjem kreativnom centru Pula... »više

Film esej

Prijave za radionicu traju do 5. siječnja 2021., a čine je uvodni dio u kojemu se gledaju i analiziraju filmovi eseji te praktični dio u kojemu se realiziraju autorski filmovi polaznika... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Jasna Leljak, prof.

Rođena 1967. u Krapini, kao vjesnik proljeća, tu je pohađala i osnovnu i srednju školu odgojno-obrazovnog smjera, a oduvijek znala da želi biti učiteljica hrvatskog jezika. Osim studija u Zagrebu cijelo vrijeme živi i radi u Krapini... »više

Senzorne projekcije u kinu Tuškanac

Senzorne projekcije filmova Pčelica Maja i Tabaluga održat će se ovaj vikend 12. prosinca u 14 sati u Kinu Tuškanac... »više