Novosti

Facebook HFS
23.12.2020.
Osmi Maraton kratkometražnih filmova
U nezavisnim kinima

Maraton kratkometražnih filmova razvijen je od inicijative Najkraći dan koja je nastala 2012. godine u Francuskoj, s namjerom promocije repertoara filmova kratkometražne forme, koji se inače uglavnom mogu vidjeti na specijaliziranim festivalima i smotrama ili na za to profiliranim portalima. U proteklih osam godina oživotvoren je u nizu europskih zemalja uključujući Hrvatsku.

Tako je i ove godine, u nizu domaćih nezavisnih kina među kojima su bili i Kino Zona Zadar, Dom kulture Grada Preloga, Pučko otvoreno učilište Matije Antuna Relkovića  Nova Gradiška, Kino Gorica Velika Gorica, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, Kino Kinoteka, Kino Samobor, Kino Marof, Kino Urania, Centar za kulturu Korčula, Kino Mediteran Lastovo, Art-kino Croatia Rijeka, Kino Velebit Koprivnica, Kulturni i multimedijski centar Bjelovar i Kino 30. svibnja Daruvar, od 18. do 22. prosinca održan Maraton kratkometražnih filmova, kao manifestacija kojom se posebno 21. prosinca, na najkraći dan u godini, slavi kratka filmska forma. Prikazano je devetnaest filmova u tri programska bloka, a među njima i veći broj recentnih domaćih i stranih ostvarenja koja su osvojila i još osvajaju nagrade na svjetskim i domaćim festivalima. 

U bloku namijenjenom djeci i naslovljenom Mali europski maratonci, koji je realiziran kroz europsku razmjenu programa, prikazano je devet filmova autora iz Irske, Litve,  Nizozemske, Njemačke, Portugala, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i domaći Kuc, kuc, četverominutni animirani film autorice Ivane Guljašević Kuman iz 2018. Ivana je i autorica stripova te ilustratorica slikovnica i romana.  

Program domaćih kratkometražnih filmova sastavljen je od deset recentnih naslova podijeljenih u dva programska bloka. Pod naslovom Hrvatski maratonci 1 prikazani  su studentski igrani film redatelja Josipa Lukića i snimatelja Marinka Marinkića Južno voće, animirana dokufikcija Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio autora Igora Bezinovića i Ivana Pipala, animirani Arka Natka Stipaničeva, koji je pobijedio na 13. festivalu mediteranskog filma u Splitu i 18. Tabor film festivalu u Velikom Taboru te natjecanju za najbolji domaći film na ovogodišnjem Animafestu, pa dokumentarni film Osoba redateljice scenaristice, snimateljice i producentice Sunčice Ane Veldić koji je osvojio posebno priznanje na jedinstvenom Corona Short Film Festivalu te animirani Neobična kupka gospodina Otmara autora Nike Radasa, o društveno neprihvaćenom pojedincu kojeg šalju na psihijatrijsko liječenje, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine te Nagrade Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

U skupini Hrvatski maratonci 2 publika je mogla vidjeti nagrađivani studentski igrani film Pečat/The Stamp Lovre Mrđena, ove godine izabran u finale studentskog Oscara, dokumentarno-eksperimentalni Porvenir Renate Poljak, koji je pobijedio na  ovogodišnjem Liburnia film festivalu, a prikazan je i na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, kao i nagrađivane animirane filmove Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren i Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića odnosno igrani Tina Dubravke Turić.

Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kratki animirani film

Tonka će sutra

Upravo je završen kratki, šestominutni animirani film Tonka će sutra debitantice (u animiranom filmu) Morane Dolenc, snimljen prema motivima knjige autorice Jelene Pervan, koju je ilustrirala Vanda Čižmek. Riječ je o zaigranoj učenici prvog razreda... »više

METAKINO U DKC-u PULA I PREMIJERA 10. ŠKOLE ANIMIRANOG FILMA

Metakino je projekt koji kinoprikazivanjem spaja različite publike i pokazuje socijalnu moć i potencijal filma. Nadolazeće Metakino posvećeno je dječjoj animaciji i održava se u Dječjem kreativnom centru Pula... »više

Film esej

Prijave za radionicu traju do 5. siječnja 2021., a čine je uvodni dio u kojemu se gledaju i analiziraju filmovi eseji te praktični dio u kojemu se realiziraju autorski filmovi polaznika... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Jasna Leljak, prof.

Rođena 1967. u Krapini, kao vjesnik proljeća, tu je pohađala i osnovnu i srednju školu odgojno-obrazovnog smjera, a oduvijek znala da želi biti učiteljica hrvatskog jezika. Osim studija u Zagrebu cijelo vrijeme živi i radi u Krapini... »više