Novosti

Facebook HFS
01.12.2017.
Jednodnevna intenzivna radionica
ANIDOK

Za subotu, 2. prosinca u maloj dvorani kina Tuškanac najavljen je ovogodišnji ANIDOK Zagreb, odnosno jednodnevna intenzivna radionica za audio vizualne profesionalce. ANIDOK je prvenstveno namijenjen profesionalnom usavršavanju u području animiranih dokumentarnih filmova, a zainteresiranim iz animiranih i dokumentarnih produkcija ponudit će spoznaje o mogućnosti kombiniranja najboljih pristupa iz oba žanra. Animirani dokumentarci su relativno nova kategorija ali s golemim mogućnostima i sigurno velikom budućnosti.

Program počinje uvodnim predavanjem prof. dr. Hrvoja Turkovića o problemima prihvaćanja pojma animirani dokumentarac koje se najavljuje za 14.15. Istaknuti filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor, autor desetak knjiga i više stotina članaka o filmu, čijim se možda najvažnijim djelom smatra Teorija filma objavljena već u tri izdanja, prvi je u Hrvatskoj uveo metode semiotike te komunikacijske i kognitivne teorije filma, a posebno se bavio autorskim i žanrovskim filmom, problemima televizije kao medija, filmskom teorijom rodova i vrsta te animacijom, postmodernim i eksperimentalnim filmom. Turković je bio urednik kulture u Studentskom listu, urednik između ostalih Poleta, Filma, Hrvatskog filmskog ljetopisa, voditelj MM centra Studentskog centra, prvi predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, a od 1977. do  umirovljenja 2009. godine profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i sociologiju, a magistrirao filmske studije na New York University te doktorirao 1991. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Za 15.00 je najavljeno predavanje mađarske povjesničarke umjetnosti Brigitte Iványi-Bitter, o povijesti animiranih dokumentaraca u Mađarskoj i istočnoj Europi, a uslijedit će izlaganje direktorice njemačke asocijacije AG Animationsfilm Annegret Richter koja će govoriti o prekrasnom svijetu animiranih dokumentaraca kao mogućnosti i izazovu za redatelje.  

Švedski redatelj Jonas Odell održat će masterclass pod nazivom Što, kako i zašto na kojem će govoriti o tome što ga je privuklo animiranom dokumentarnom filmu odnosno kakvo je njegovo viđenje toga žanra i kako se mijenjalo kroz godine, a  nakon njega će bugarska redateljica i producentica Maria Staniševa na masterclassu ANIMADOCS: animacija, dokumentarac i sve između govoriti o različitim mogućnostima kombiniranja animiranog i dokumentarnog filma.

Dan intenzivnih radioničkih aktivnosti završit će prikazivanjem kanadskog srednjemetražnog (42') animiranog dokumentarnog filma Seth's Dominion redatelja Luca Chamberlanda iz 2014. godine, o kanadskom animatoru Sethu, najpoznatijem po njegovim knjigama stripova Palookaville.

Iako je prvenstveno namijenjena profesionalcima radionica je otvorena i za širu javnost, posebno za sve kreativce koji se žele inspirirati u bilo kojoj fazi produkcije filma, od kreativnog razvoja, preko proizvodnje do distribucije te valja naglasiti da je ulaz i sudjelovanje besplatno.

ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske, a sufinancira Hrvatski audiovizualni centar te je program ostvaren uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac od 5. do 9. prosinca 2017.

Suvremeni argentinski filmovi

Ciklus suvremenog argentinskog filma nudi tri zanimljiva i intrigantna naslova. Prvi, kojim se i otvara ciklus, je nenametljivo i funkcionalno režirana psihološka drama s elementima trilera, Koblic, sa sjajnim Ricardom Darínom... »više

Šezdeset godina od smrti

Marija Jurić Zagorka

Rođena 2. ožujka 1873. u selu Negovec kraj Vrbovca, Marija Jurić Zagorka je imala imućno ali prilično nesretno djetinjstvo, a u školi se isticala posebnom nadarenošću, pa joj je otac namijenio odlazak na studij u Švicarsku, što je osujetila njena majka.... »više

Filmski klub kina Tuškanac
Utorak, 28 studenoga 2017.

Pukotina raja

U Filmskome klubu u maloj dvorani kina Tuškanac samo za članove Filmskih programa održavaju se jedanput tjedno projekcije antologijskih ostvarenja internacionalne i nacionalne filmske umjetnosti... »više

VAFI predstavljen u Kini

Od 16. do 19. studenog u Kini je održan 10. Xiamen International Animation Festival na kojem su dodijeljene nagrade Cyber Sousa. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i informatičkih tehnologija NR Kine, točnije Odjela za informacijske tehnologije i softverske usluge... »više