Novosti

Facebook HFS
13.04.2017.
Skupom podrške kinu Tuškanac započeta akcija 'Daj mi kino – 2'

Zagreb, 13. travnja – Javnim okupljanjem u kinu Tuškanac danas je službeno započeta akcija 'DAJ MI KINO – 2' koja za cilj ima ukazati na važnost očuvanja statusa kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu. Na samom početku, sve okupljene pozdravio je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina, da bi potom glumci Tihana Lazović i Dado Ćosić pročitali samo dio filmskih autora čije smo klasike imali mogućnost u posljednjih trinaest godina pratiti na kino platnu kina Tuškanac.

'Nismo mislili da ćemo se ponovno morati boriti za kino prostor u Zagrebu. Mi nismo političari, mi se bavimo filmom, živimo za film i želimo da ovo ostane hram filmske kulture', izjavila je Diana Nenadić, filmska kritičarka i voditeljica izdavačkih djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza. Istaknula je kako nadležne osobe iz Grada Zagreba nisu pokazali interes da im pomognu u rješavanju problema poput saniranja velike štete u prostoru Hrvatskog filmskog saveza nastale prije nekoliko mjeseci intervencijom jednog stanara. Nakon pisma iz Grada kojim se preispituje naše podstanarsko pravo u ovim prostorima, mi smo nadležnima iz Grada Zagreba uputili poziv na sastanak kojim bismo pokušali razriješiti novonastalu situaciju. No iako je prvotno potvrdio dolazak, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Tedi Lušetić nije došao na dogovoreni sastanak te smo mi odlučili krenuti u akciju kako bismo ukazali na neizvjesnu budućnost kina Tuškanac, dodala je Diana Nenadić.

Samo licemjeran čovjek može biti negativan nakon informacije o otvaranju novog kina. Mi nipošto nismo protiv otvaranja novih dvorana, i sama sam odrasla u Kinoteci. Zbog te nostalgije dijelom je otvoreno i ovo kino kao i pokrenuta akcija Daj mi kino 2006. kojom smo sačuvali kino Europa. Mi smo za dogovor, za transparentnost, za profesionalnu etiku koja izostaje. Evidentno je da je program buduće Kinoteke gotovo identičan našem pa se postavlja pitanje postoji li potreba za dva ista programa, tj. za programom u našem prostoru. Želimo jasnu kulturnu strategiju, tim je riječima svoje obraćanje zaključila Nenadić.

Potporu kinu Tuškanac iskazao je i direktor Zagreb Film Festivala i kina Europa Boris T. Matić: Kino Tuškanac bilo je prvo neovisno kino u Zagrebu koje je vraćeno filmofilima. Potom je isto učinjeno i s kinom Europa, a posljedično je nastala i Mreža kina koja danas broji više od 40 kina. Podržavamo ovu akciju, no mi nismo protiv otvaranje Kinoteke, već očekujemo strategiju, jasne informacije tko će i kako financirati te programe. Na prikazanom filmu koji je donio uvid u presjek djelovanja kina Tuškanac u posljednjem desetljeću, vidjeli smo neke preminule kolege iz svijeta filma koji su zadužili domaću kinematografiju. Ne dajmo kinu Tuškanac da umre.

Hrvoje Turković, filmski teoretičar, kritičar, profesor na Akademiji dramske umjetnosti te dugogodišnji predsjednik HFS-a, u video izjavi je rekao: Neshvatljivo mi je što se “ad hoc zamjenskim idejama” pokušava uništiti živi filmski centar na koji su ljudi navikli i koji djeluje plodno. To mi sliči na kulturocid, netko će početi s novim programima, a ovdje već takav program postoji i nije samo prikazivački nego ima drugi niz djelatnosti, filmskog izdavaštva, edukativnih programa, radionica, predavanja, dodao je.

Pisma potpore HFS-u već dosad je poslalo niz filmskih udruga, festivala te inozemnih veleposlanstava i kulturnih centara s kojima je HFS redovito surađivao u svojim programima.

Svi zainteresirani mogu iskazati svoju potporu za opstanak kina Tuškanac putem online peticije.

Sjednica Savjeta Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ozbiljno i konstruktivno

Čovjek ne bi vjerovao koliko su složene, ozbiljne i konstruktivne sjednice Savjeta Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, od kojih je zadnja u nizu održana u srijedu navečer, u maloj dvorani Hrvatskog filmskog saveza u Tuškancu... »više

VENECIJANSKA MOSTRA NA KRATKOM UTORKU

U utorak 18. travnja, u 20 sati, u kinu Tuškanac u Zagrebu, gost Kratkog utorka biti će Enrico Vannucci, selektor programa kratkog filma Orizzonti na slavnom filmskom festivalu u Veneciji. On će prikazati izbor od šest najreprezentativnijih filmova sa zadnja dva izdanja festivala... »više

AKCIJA 'DAJ MI KINO - 2'

Drage kolegice, dragi kolege,
slijedom aktualnih događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu upitna i ugrožena, a o čemu smo Vas već izvijestili priopćenjem početkom tjedna... »više

Izložbe u Ateni i Kasselu

Radovi Tomislava Gotovca na izložbi Documenta 14

U Ateni je 8. travnja, u Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti, otvorena izložba Documenta 14 koja je postavljena do sredine lipnja, kada se seli u Neu Galerie u Kasselu, a tamošnja će postava potrajati sve do 17. rujna... »više