Novosti

Facebook HFS
13.04.2017.
Sjednica Savjeta Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Ozbiljno i konstruktivno

Čovjek ne bi vjerovao koliko su složene, ozbiljne i konstruktivne sjednice Savjeta Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, od kojih je zadnja u nizu održana u srijedu navečer, u maloj dvorani Hrvatskog filmskog saveza u Tuškancu. Jer, valja sve pripremiti, promisliti o svakom detalju, od sadržaja i forme prijavnica do sastava selekcijske komisije i stručnoga žirija ili odabira voditelja žirija djece, izbrusiti eventualne nedoumice i razriješiti dileme ne bi li i djeca i voditelji došli na Reviju svjesni da je učinjeno sve što je moguće kako bi protekla u skladu s očekivanjima i omogućila svima ravnopravnu i pravednu prezentaciju njihova jednogodišnjeg filmskog djelovanja.

Prisutni na sjednici, članovi Savjeta Maja Flego, Nataša Jakob, Jasna Kapelec, Darija Sever, Katica Šarić i Jura Troje, svi odreda veterani dječjeg filmskog stvaralaštva, bilo kao voditelji filmskih skupina, članovi selekcijskih komisija i stručnih žirija ili sudionici brojnih sastanaka i savjetovanja o sadašnjem trenutku i o budućnosti dječjeg filmskog stvaralaštva u nas te dugogodišnja voditeljica Revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković i njena nasljednica Sanja Zanki, raspravljali su između ostalog o uvjetima sudjelovanja na predstojećoj  55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja će se od 28. rujna do 1. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kino kluba Sisak i Osnovne škole Katarine Zrinske iz Mečenčana održati u Sisku.

Na Reviji će sudjelovati filmske družine pri osnovnim školama, filmski klubovi, skupine djece i pojedinci, a svatko od njih može prijaviti (prijavu vrše punoljetne osobe odgovorne za produkciju, voditelji, mentori, roditelji…) neograničen broj filmova u kategorijama igranog, dokumentarnog ili animiranog filma odnosno TV-reportaže te u kategoriji slobodnog stila, dakle eksperimentalne i hibridne radove, koji sadrže dva ili više filmskih rodova, pa video spotove, namjenske filmove i ostale radove koji se ne mogu svrstati u neku od navedenih kategorija.

Proteklih je godina znalo biti i krivih atribucija, pa bi poneki dokumentarac bio prijavljen kao TV-reportaža i obrnuto ili igrani film kao slobodna kategorija, zbog nesigurnosti autora što su ustvari napravili, a ponekad i zbog procjene da će lakše proći u nekoj od kategorija. Iako natjecanje nije u prvom planu, ipak je svima drago osvojiti titulu najboljeg, a stara izreka kaže da je u ratu, ljubavi i valjda dječjem filmskom stvaralaštvu svako sredstvo do željenog cilja opravdano i dopušteno. Selekcijska komisija će svakako imati pravo i dužnost da pri odabiru filmova (i uz suglasnost voditelja i autora) prekategorizira dvojbene radove. 

Posebno je razmatran problem tzv. radioničkih filmova, koji su veoma složena kategorija. Ponekad filmske radionice, uvijek dragocjene zbog širenja medijske pismenosti među djecu koja se žele baviti filmom i audiovizualnim stvaralaštvom uopće u sredinama u kojima ne postoji drugačiji organizirani oblik edukacije, traju svega nekoliko sati, a ponekad i više mjeseci. O tome, između ostalog, naravno ovise  i sadržaji te kvaliteta učinjenog. Prijedlog je da se radionički filmovi prikažu u posebnoj kategoriji (možda i na posebnoj projekciji), a da najbolji među njima odabere publika.

Iduća će sjednica Savjeta biti održana pred ljeto, u vrijeme kada budu prikupljeni svi radovi, a Sekcijska komisija odabere najbolje, koji će se i pojaviti na Reviji u Sisku.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

VENECIJANSKA MOSTRA NA KRATKOM UTORKU

U utorak 18. travnja, u 20 sati, u kinu Tuškanac u Zagrebu, gost Kratkog utorka biti će Enrico Vannucci, selektor programa kratkog filma Orizzonti na slavnom filmskom festivalu u Veneciji. On će prikazati izbor od šest najreprezentativnijih filmova sa zadnja dva izdanja festivala... »više

AKCIJA 'DAJ MI KINO - 2'

Drage kolegice, dragi kolege,
slijedom aktualnih događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu upitna i ugrožena, a o čemu smo Vas već izvijestili priopćenjem početkom tjedna... »više

Izložbe u Ateni i Kasselu

Radovi Tomislava Gotovca na izložbi Documenta 14

U Ateni je 8. travnja, u Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti, otvorena izložba Documenta 14 koja je postavljena do sredine lipnja, kada se seli u Neu Galerie u Kasselu, a tamošnja će postava potrajati sve do 17. rujna... »više

AKCIJA 'DAJ MI KINO - 2'

poziv na akciju za očuvanje kina Tuškanac / četvrtak, 13. travnja, 11h
Drage kolegice, dragi kolege, niz je okolnosti i događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena... »više