Novosti

Facebook HFS
12.04.2017.
VENECIJANSKA MOSTRA NA KRATKOM UTORKU

U utorak 18. travnja, u 20 sati, u kinu Tuškanac u Zagrebu, gost Kratkog utorka biti će Enrico Vannucci, selektor programa kratkog filma Orizzonti na slavnom filmskom festivalu u Veneciji. On će prikazati izbor od šest najreprezentativnijih filmova sa zadnja dva izdanja festivala, i nakon toga u razgovoru s urednikom Kratkog utorka Ivanom Ramljakom između ostaloga otkriti kako izgleda festivalski selekcijski proces.


Enrico Vannucci

Venecijanski filmski festival, najstariji od svih filmskih festivala na svijetu, uz Cannes i Berlin je i jedan od tri najvažnija. Njegovo prvo izdanje održalo se od 6. do 21. kolovoza 1932., ali treba spomenuti da u bremenitim sedamdesetima kad je festival bio u velikoj krizi čak tri godine nije ni održavan (1973., 1977. i 1978.), a od 1969. do 1979. se na njemu nisu dodjeljivale nagrade. Selekcija Orizzonti postoji od 1988., druga je po važnosti nakon Službene selekcije, a u njoj se prikazuju filmovi koji predstavljaju najnovije estetske i izražajne tendencije u suvremenom filmu. Podijeljena je na duge i kratke filmove (do 20 minuta), a kao i slučaju filmova iz Službene selekcije, inzistira na svjetskim premijerama, što znači da film prije toga ne smije biti prikazan ni unutar zemlje u kojoj je nastao.

O programu izabranom za Kratki utorak Enrico Vannucci je rekao sljedeće: 'Kao što će ovi filmovi nadam se ilustrirati, recentna izdanja festivala ciljala su prikazati preciznu selekciju filmova iz cijelog svijeta - oko 14 godišnje - koji sadrže vrlo karakteristične, različite stilove i teme, sa željom za otkrivanjem novih filmaša i umjetnika koji predstavljaju najinovativnija strujanja u suvremenom filmu. Svake godine u programu Orizzonti natječu se vrlo različiti filmovi - od fikcijskih, preko dokumentaraca do animacija, koje ocijenjuje isti žiri koji to radi i za duge u filmove u istom programu. Šest filmova koje ćemo prikazati u Zagrebu rezultat su rada programera festivala s ciljem otkrivanja novih glasova, hibridnih formi ili hibridnih filmaških pozadina i osobnih stilova.'

Program će otvoriti film 'Sve što nas rastavlja' (Ce qui nous éloigne) kineskog redatelja koji živi u Francuskoj Hu Weïja. Radi se o drami u kojoj se kineska majka nakon dugog vremenskog razdoblja sastaje s kćeri koju je dala na usvajanje u Francusku. Hu Weï za film, u kojem između ostalih glumi i legendarna Isabelle Huppert, kaže da je pomoću njega htio istražiti pitanje svoga identiteta budući da se kao Kinez živeći u Evropi osjećao kao usamljeni, izolirani otok. Inače, Weï je prije dvije godine bio nominiran za Oscara za svoj prethodni kratki film 'Butter Lamp', a 'Sve što nas rastavlja' je osim lani na Veneciji bio prikazan i ove godine na festivalu u Sundanceu.


Sve što nas rastavlja

Vidjet ćemo i film 'Dobre vijesti' ('Good News') talijanskog autora Giovannija Fumua koji progovara o problemu tinejdžerske trudnoće u Južnoj Koreji kroz priču o paru tinejdžera koji se nalaze u jeftinom motelu u predgrađu Seula. Inače, u toj visokorazvijenoj zemlji adolescentski spolni odnosi predstavljaju veliki tabu, a seksualni odgoj maloljetnika ne postoji ni u školama ni unutar obitelji.


Dobre vijesti

'Sretno, Orlo!' je slovensko-austrijsko-hrvatska koprodukcija koju potpisuje 28-godišnja slovenska redateljica Sara Kern koja većinom živi i radi u Melbourneu u Australiji. Glavni lik filma sedmogodišnji je dječak Orlo čija obitelj proživljava dramu zbog smrti njegovog malog brata. U pokušaju da svoje roditelje opet učini sretnima Orlo će napraviti jednu dobronamjernu, ali neočekivanu i krajnje neprimjerenu akciju. 'Zanimaju me tamne strane dječjeg svijeta. Kad sam imala tri godine osjećala sam se vrlo odraslo, mislim da mi odrasli vrlo često zaboravljamo kako djeca samu sebe ozbiljno shvaćaju i što iz toga može proizaći', rekla je Sara o svom filmu.


Sretno, Orlo!

Tu je i film '500 tisuća godina' (500.000 Pee) Tajlanđanina Chaia Sirisa, čestog suradnika slavnog Apichatponga Weerasethakula, s kojim je radio na nekoliko zajedničkih projekata.
Ovaj videoumjetnik i fotograf snimio je film o arheološkom lokalitetu u mjestu Lampang u kojem su prije 17 godina pronađeni vrijedni fosilni ostaci homoerectusa. Iako njegovi stanovnici ne mare puno za to, za vrijeme filmske projekcije na otvorenom organizirane u čast drevnog duha Kohka dogoditi će se nešto nepredviđeno!


500 tisuća godina

Gledat ćemo i dokumentarac 'Colombi' talijanskog autora Luce Ferrija snimljen sa super 8 kamerom. U njemu Ferri prati dvoje ljubavnika koji su proveli gotovo cijelo stoljeće zajedno. Za to vrijeme mijenjali su se trendovi, mode, arhitektura i filmovi u sporom, ali neuzastavljivom procesu propadanja, kao u nekom hororu... Samouki Ferri snima od 2011., a osim toga se bavi pisanjem i fotografijom. Njegov posljednji dugometražni film 'Abacuc' bio je prikazan na festivalima u Torinu i Mar del Plati.


Colombi

Za kraj programa prikazat ćemo i hrvatski film 'Belladonna' Dubravke Turić koji je 2015. senzacionalno pobijedio u selekciji Orizzonti i donio njegovoj autorici Zlatnog lava. Radi se o vrlo precizno režiranoj minimalističkoj drami koja tematizira posljedice rata.


Belladonna

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, filmove puštamo s HD fileova i imaju engleske titlove. Ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored programa (99 minuta):

Sve što nas rastavlja (Ce qui nous éloigne), Hu Weï, Francuska, 2016., 18 min, HD
Dobre vijesti (Good News), Giovanni Fumu, Južna Koreja/Italija, 2016., 17 min, HD
500 tisuća godina (500.000 Pee), Chai Siris, Tajland, 2016., 15 min, HD
Sretno, Orlo! (Srečno, Orlo!), Sara Kern, Slovenija/Hrvatska/Austrija, 2016., 14 min, HD
Colombi, Luca Ferri, Italija, 2016., 20 min, HD
Belladonna, Dubravka Turić, Hrvatska, 2015. , 15 min, HD

AKCIJA 'DAJ MI KINO - 2'

Drage kolegice, dragi kolege,
slijedom aktualnih događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu upitna i ugrožena, a o čemu smo Vas već izvijestili priopćenjem početkom tjedna... »više

Izložbe u Ateni i Kasselu

Radovi Tomislava Gotovca na izložbi Documenta 14

U Ateni je 8. travnja, u Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti, otvorena izložba Documenta 14 koja je postavljena do sredine lipnja, kada se seli u Neu Galerie u Kasselu, a tamošnja će postava potrajati sve do 17. rujna... »više

AKCIJA 'DAJ MI KINO - 2'

poziv na akciju za očuvanje kina Tuškanac / četvrtak, 13. travnja, 11h
Drage kolegice, dragi kolege, niz je okolnosti i događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena... »više

Četvrta sjednica Skupštine HFS-a

Samo mijena vječna jest!

U utorak je održana četvrta sjednica Skupštine Hrvatskog filmskog saveza koja se između ostaloga pozabavila prijedlogom godišnjeg izvještaja za 2016., završnog računa te izvještaja Nadzornog odbora, izvještajem o radu Saveza između dvije održane Skupštine... »više