english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Pet, šest, trideset...

Zanimljivo je i vrijedno slušati pitanja i komentare članova dječjeg žirija upućena svojim vršnjacima, autorima čiji se filmovi već drugi dan prikazuju u riječkom Art-kinu Croatia, na 53. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Za vrijeme projekcija sjede neposredno ispred mene, u prva četiri reda, pa svjedočim stalnom šušurenju, dogovaranju, paljenju malih led svjetiljaka ili bar mobitela koji su, svi, dva puta veći od njihovih dlanova, ne bi li što bolje u mraku kinodvorane vidjeli kataloške podatke i dali ocjene. Ozbiljno se razmatraju ideje koje su vodile autore da snime baš takav film, način realizacije, tehnike koje su korištene, posebno u animaciji, eventualni trikovi… Sve ih zanima. Čak i imaginarni nastavci filmskih priča, jesu li glavni junaci ostali skupa, što je bilo poslije… Pa onda sve to i pitaju.

Dva su člana međunarodnog žirija djece stigla iz Mađarske, po četvoro ih je iz Makedonije i Srbije, pet iz Slovenije, a petnaest ih dolazi iz riječkih osnovnih škola. Privremena im je razrednica Ana Đordić, prof.

Mrvicu je složenija situacija s članovima stručnog žirija. U njemu sjede Maja Flego, Čejen Černić, Boris Poljak, Slaven Zečević i Simon Bogojević Narath, ali je tu i šesti član, Aleš Suk, češki redatelj, snimatelj, montažer, a po potrebi i producent, koji je zbog ljubavi došao u Rijeku i sada tu živi i radi. Čejen je bila aktivna na odabiru filmova za 53. reviju, čak je bila delegirana od ostalih članova žirija da odabrane podijeli i složi u sedam službenih projekcija, a onda se pojavio razlog zbog kojeg nije mogla doći u Rijeku, pa ju je kolegijalno zamijenio Aleš. On će s ostalih pet (šest) odlučiti o dodjeli nagrada.  

Mišljenja su žirija o ovogodišnjoj produkciji poprilično različita. Dok Simon Bogojević Narath, diplomirani slikar, digitalni animator, redatelj, scenograf i dizajner misli da je opća kvaliteta prijavljenih radova drastično niža u odnosu na neke prijašnje godine (ali i da je moguće izdvojiti nekoliko odličnih filmova), diplomirani filmski montažer i magistar povijesti hrvatskog filma Slaven Zečević smatra da je produkcijska godina prosječna, što je možda ovisno o generacijskoj smjeni, jer taman kad se pučkoškolci uigraju i nauče dovoljno, odlaze iz osnovne škole i školske filmske skupine, a dolaze  mlađi i novi, koji tek započinju novi kreativni ciklus.

Na tri projekcije u četvrtak prikazan je još 41 film, pa smo tako vidjeli 55 filmova iz konkurencije, a u petak nas čeka još preostalih 39. U popodnevnim je satima održan i prvi krug radionica, a prema prijavama samih polaznika najviše je zanimanja za jednominutni film voditelja Jure Troje odnosno za film u jednom kadru kojeg je predstavio Leo Vitasović, dok su radionice optičkih igračaka voditeljice Marije Markezić odnosno filmske kritike Diane Nenadić privukle nešto manje zanimanja mladih filmaša.

Predstavljene su i radne bilježnice Medijski izazovi autorice Marine Zlatarić, prof., voditeljice školske filmske skupine zagrebačke Osnovne škole Bartola Kašića, a dan je završio projekcijom filma Mama, volim te latvijskog redatelja Jānisa Nordsa, snimljenog 2013. godine.

A sve se to događalo na dan kada je, daleke 1902. godine, rođen Oktavijan Miletić, jedan od prvih i najvećih filmskih stvaratelja u nas, suosnivač Kinokluba Zagreb, kojeg se smatra utemeljiteljem hrvatske (i jugoslavenske) kinematografije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Brod na Rijeci
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
Godišnji program Kino kluba Sisak 05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU 05.06.2024.
1-10/5756
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta