english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj

Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih pokrenut je 2001. godine kao inicijativa neprofitne organizacije Youth Plan u okviru aktivnosti međunarodnog festivala filmova za djecu i mlade - Olympia. Camera Zizanio je mjesto susreta stotine djece i mentora iz Grčke i cijele Europe koji se sastaju kako bi predstavili svoj radove nastale u sklopu škole ili samostalno, razmijenili ideje, surađivali i dogovorili neke zajedničkih aktivnosti. Camera Zizanio prikazuje filmove djece i mladih do 20 godina starosti. Filmovi iz europskih i mediteranskih zemalja sudjeluju u konkurenciji festivala dok se filmovi iz drugih dijelova svijeta prikazuju u Međunarodnoj panorami. Također postoji i grčka konkurencija. Filmske radionice su najdinamičnija događanja na Camera Zizanio i Olympia Film Festivalu, koje djeci i mladima nude jedinstvenu priliku za stvaranje i na kojima sudjeluju umjetnici, mentori, iz Grčke i inozemstva. Ekonomska kriza koja vlada Grčkom i zbog koje su srezana sredstva za potporu festivalu nije obeshrabrila festivalske organizatore, koji su ove godine organizirali 14. izdanje Camere Zizanio, zajedno sa 17. Olympia International Film Festivalom djece i mladeži u gostoljubivom gradu Pyrgosu na zapadnom Peloponezu, u blizini nekadašnje Olimpije.

Hrvatski filmski savez u Grčkoj su predstavljali Jurica Balenta i Jan Šimunić, učenici 7. razreda Osnovne škole Strahoninec i članovi istoimene filmske družine, te Lara i Stjepan Čakarić i Laura Pribanić iz Kinokluba Karlovac, temeljem dugogodišnje suradnje Karlovčana i Camere Zizanio. Svo petero u Pyrgos je vodila Ana Sever iz filmsko-kreativnog studia Vanima iz Varaždina.

Učenici iz filmske družine OŠ Strahoninec na posljednjoj, 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojili su čak dvije druge nagrade od strane stručnog ocjenjivačkog suda – jednu u kategoriji igranog filma, a drugu u kategoriji TV reportaže. Prije nekoliko mjeseci Hrvatski filmski savez uveo je jedan hvalevrijedan novitet u organizaciji obje revije – kako ove za djecu (osnovnoškolske), tako i one za mladež (srednjoškolske): dobitnici priznanja na obje Revije kao nagradu za uspješan rad odlaze na festivale djece i mladeži diljem svijeta – bilo da sudjeluju kao članovi žirija djece i mladih, bilo da participiraju u različitim radioničkim programima. Na taj način djeca i mladi iz Osnovnih škola Rudeš, Marija Jurić Zagorka i Većeslav Holjevac iz Zagreba, udruge Blank i Zagreba, Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića, Kinokluba Karlovac iz Karlovca i Filmsko-kreativnog studia Vanima iz Varaždina već su boravila na festivalima i radionicama u SAD-u, Italiji, Makedoniji i Turskoj, a sad filmaše iz Strahoninca očekuje i hvalevrijedno grčko iskustvo. Naime, Hrvatski filmski savez procijenio da su nagrade takvog tipa puno vrijednije i korisnije od novčanih nagrada ili nagrada u vidu tehničke opreme, koja je danas puno dostupnija nego inače. Tako su Jurica i Jan, uz Laru, Stjepana i Lauru u Pyrgosu, osim gledanja ponajbolje dječje filmske produkcije u okviru natjecateljskog programa mogli sudjelovati  i na radionicama, koje su okupile djecu i mlade (njih 50tak) iz cijele Europe, a finalan produkt bili su filmovi, koji isto tako mogu participirati na ostalim filmskim festivalima djece i mladeži. Ima li ičeg ljepše od stvaranja u međunarodnom okruženju i komuniciranja sa svojim europskim vršnjacima? Jer, filmska umjetnost (i medijsko opismenjivanje, općenito) koja stremi timskom radu idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka s jedne strane te implementaciju direktni i indirektnih već stečenih znanja i iskustava s druge strane. Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Međunarodni filmski festivali poput Camere Zizanio u Pyrgosu idealno su mjesto za prezentaciju festivala u organizaciji Saveza: Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji su već prepoznati na međunarodnoj filmskoj sceni za mlade, te Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece – nacionalni festival no od ove godine se i ona počela otvarati u međunarodnom kontekstu. No, ne u vidu natjecateljskog programa već u vidu pozivanja djece iz različitih dijelova svijeta kao sudionika u žiriju djece. Također, kako mentorica Ana Sever dolazi iz varaždinske Vanime predstavljen je bio i VAFI – međunarodni festivali animiranih filmova djece i mladih. Organizatori u Grčkoj su odvojili posebno mjesto u programu upravo za predstavljanje sva tri navedena festivala. U izgradnji međunarodnog imidža itekako pomaže povezivanje sa festivalima / radionicama diljem Europe fokusiranim na istu / sličnu ciljnu skupinu. Postojani partneri primjerice Four River Film Festivala danas su čak 17 filmskih festivala koji u okviru svog programa imaju filmove mladeži. To su ujedno festivali s kojima se redovito razmjenjuju programi: Kids Eye Film Festival u Budimpešti (Mađarska), Timeline Film Festival u Carate Brianzi (Italija), Scala Youth Film Festival u Scali (UK), Fresh Film Festival u Limericku (Irska), Universal Kids Film Festival u Istanbulu (Turska), MiCe u Valenciji (Španjolska), Teen International Short Film Festival u Istanbulu (Turska), Nordic Youth Film Festival u Tromsu (Norveška), International Youth Media Summit, Seoul International Youth Film Festival u Seoulu (Južna Koreja), Festival kratke forme u Gornjem Milanovcu (Srbija), Luksuz festival po ceni filma u Krškom (Slovenija), Media Literacy Award u Beču (Austrija), Rec for Kids u Berlinu (Njemačka), Youki Film Festival u Welsu (Austrija), Up and Coming u Hannoveru (Njemačka) i naravno, Camera Zizanio.


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Brod na Rijeci
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” 12.07.2024.
22. Gastro film fest u Osijeku – 13.07.2024. 10.07.2024.
14. RIJEČNO KINO NAKON OGULINA DVA DANA U OZLJU 10.07.2024.
Uskoro počinje filmsko ljeto u Fužinama! 10.07.2024.
14.RIJEČNO KINO POČINJE U OGULINU 7.7. 10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 10.07.2024.
USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO 10.07.2024.
Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024. 03.07.2024.
Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 03.07.2024.
Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA 03.07.2024.
1-10/5773
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta