english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj

Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih pokrenut je 2001. godine kao inicijativa neprofitne organizacije Youth Plan u okviru aktivnosti međunarodnog festivala filmova za djecu i mlade - Olympia. Camera Zizanio je mjesto susreta stotine djece i mentora iz Grčke i cijele Europe koji se sastaju kako bi predstavili svoj radove nastale u sklopu škole ili samostalno, razmijenili ideje, surađivali i dogovorili neke zajedničkih aktivnosti. Camera Zizanio prikazuje filmove djece i mladih do 20 godina starosti. Filmovi iz europskih i mediteranskih zemalja sudjeluju u konkurenciji festivala dok se filmovi iz drugih dijelova svijeta prikazuju u Međunarodnoj panorami. Također postoji i grčka konkurencija. Filmske radionice su najdinamičnija događanja na Camera Zizanio i Olympia Film Festivalu, koje djeci i mladima nude jedinstvenu priliku za stvaranje i na kojima sudjeluju umjetnici, mentori, iz Grčke i inozemstva. Ekonomska kriza koja vlada Grčkom i zbog koje su srezana sredstva za potporu festivalu nije obeshrabrila festivalske organizatore, koji su ove godine organizirali 14. izdanje Camere Zizanio, zajedno sa 17. Olympia International Film Festivalom djece i mladeži u gostoljubivom gradu Pyrgosu na zapadnom Peloponezu, u blizini nekadašnje Olimpije.

Hrvatski filmski savez u Grčkoj su predstavljali Jurica Balenta i Jan Šimunić, učenici 7. razreda Osnovne škole Strahoninec i članovi istoimene filmske družine, te Lara i Stjepan Čakarić i Laura Pribanić iz Kinokluba Karlovac, temeljem dugogodišnje suradnje Karlovčana i Camere Zizanio. Svo petero u Pyrgos je vodila Ana Sever iz filmsko-kreativnog studia Vanima iz Varaždina.

Učenici iz filmske družine OŠ Strahoninec na posljednjoj, 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojili su čak dvije druge nagrade od strane stručnog ocjenjivačkog suda – jednu u kategoriji igranog filma, a drugu u kategoriji TV reportaže. Prije nekoliko mjeseci Hrvatski filmski savez uveo je jedan hvalevrijedan novitet u organizaciji obje revije – kako ove za djecu (osnovnoškolske), tako i one za mladež (srednjoškolske): dobitnici priznanja na obje Revije kao nagradu za uspješan rad odlaze na festivale djece i mladeži diljem svijeta – bilo da sudjeluju kao članovi žirija djece i mladih, bilo da participiraju u različitim radioničkim programima. Na taj način djeca i mladi iz Osnovnih škola Rudeš, Marija Jurić Zagorka i Većeslav Holjevac iz Zagreba, udruge Blank i Zagreba, Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića, Kinokluba Karlovac iz Karlovca i Filmsko-kreativnog studia Vanima iz Varaždina već su boravila na festivalima i radionicama u SAD-u, Italiji, Makedoniji i Turskoj, a sad filmaše iz Strahoninca očekuje i hvalevrijedno grčko iskustvo. Naime, Hrvatski filmski savez procijenio da su nagrade takvog tipa puno vrijednije i korisnije od novčanih nagrada ili nagrada u vidu tehničke opreme, koja je danas puno dostupnija nego inače. Tako su Jurica i Jan, uz Laru, Stjepana i Lauru u Pyrgosu, osim gledanja ponajbolje dječje filmske produkcije u okviru natjecateljskog programa mogli sudjelovati  i na radionicama, koje su okupile djecu i mlade (njih 50tak) iz cijele Europe, a finalan produkt bili su filmovi, koji isto tako mogu participirati na ostalim filmskim festivalima djece i mladeži. Ima li ičeg ljepše od stvaranja u međunarodnom okruženju i komuniciranja sa svojim europskim vršnjacima? Jer, filmska umjetnost (i medijsko opismenjivanje, općenito) koja stremi timskom radu idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka s jedne strane te implementaciju direktni i indirektnih već stečenih znanja i iskustava s druge strane. Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Međunarodni filmski festivali poput Camere Zizanio u Pyrgosu idealno su mjesto za prezentaciju festivala u organizaciji Saveza: Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, koji su već prepoznati na međunarodnoj filmskoj sceni za mlade, te Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece – nacionalni festival no od ove godine se i ona počela otvarati u međunarodnom kontekstu. No, ne u vidu natjecateljskog programa već u vidu pozivanja djece iz različitih dijelova svijeta kao sudionika u žiriju djece. Također, kako mentorica Ana Sever dolazi iz varaždinske Vanime predstavljen je bio i VAFI – međunarodni festivali animiranih filmova djece i mladih. Organizatori u Grčkoj su odvojili posebno mjesto u programu upravo za predstavljanje sva tri navedena festivala. U izgradnji međunarodnog imidža itekako pomaže povezivanje sa festivalima / radionicama diljem Europe fokusiranim na istu / sličnu ciljnu skupinu. Postojani partneri primjerice Four River Film Festivala danas su čak 17 filmskih festivala koji u okviru svog programa imaju filmove mladeži. To su ujedno festivali s kojima se redovito razmjenjuju programi: Kids Eye Film Festival u Budimpešti (Mađarska), Timeline Film Festival u Carate Brianzi (Italija), Scala Youth Film Festival u Scali (UK), Fresh Film Festival u Limericku (Irska), Universal Kids Film Festival u Istanbulu (Turska), MiCe u Valenciji (Španjolska), Teen International Short Film Festival u Istanbulu (Turska), Nordic Youth Film Festival u Tromsu (Norveška), International Youth Media Summit, Seoul International Youth Film Festival u Seoulu (Južna Koreja), Festival kratke forme u Gornjem Milanovcu (Srbija), Luksuz festival po ceni filma u Krškom (Slovenija), Media Literacy Award u Beču (Austrija), Rec for Kids u Berlinu (Njemačka), Youki Film Festival u Welsu (Austrija), Up and Coming u Hannoveru (Njemačka) i naravno, Camera Zizanio.


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Brod na Rijeci
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
Godišnji program Kino kluba Sisak 05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU 05.06.2024.
1-10/5756
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta