english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Brod na Rijeci

Rijeka je prvi domaćin u više od pola stoljeća dugoj povijesti Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će svoje mlade autore smjestiti na brod, da tamo spavaju u ono malo sati koje neće provesti na projekcijama, razmjeni mišljenja i stavova o viđenim filmovima, u obilasku i upoznavanju grada domaćina i veselju što su ponovo (ili, najčešće prvi put) na mjestu gdje mogu urbi et orbi, dakle svima prikazati rezultate svog jednogodišnjeg rada. Značaj je Revije, kao najstarije i jedine sveobuhvatne manifestacije dječjeg filmskog stvaralaštva u nas, na kojoj se okupljaju baš svi najbolji koji se time u Hrvatskoj bave, upravo u mogućnosti prezentacije dječjih radova javnosti ali i jednih drugima, usporedbe i učenja pa i dogovora o kakvoj budućoj suradnji.

Treći grad po veličini i broju stanovnika u Hrvatskoj, oko 130.000, i najveće morska luka u nas, ima dugu i bogatu povijest i puno je toga što valja vidjeti i obići. Keltska Tarsatika i ilirska, liburnska Tarsata nastali su naravno na današnjem Trsatu i ispod njega, a stari Rimljani pomiču naselje bliže ušću Rječine u more. Poslije burnih previranja u vrijeme seobe naroda, u Srednjem se vijeku spominju dva naselja, jedno je feudalna utvrda, a drugo, koje se već tad naziva Rijeka ili Rika, trgovačko središte. Ovdje se u XVI. stoljeću tiskaju glagoljske knjige, a početkom XVIII. Rijeka je slobodna kraljevska luka. Stotinu i nešto godina kasnije sagrađeni su Tvornica papira, poznata Hartera u kojoj se danas odvijaju mnogi kulturni i umjetnički sadržaji, i drugi industrijski objekti, otvaraju gradska plinara i prva rafinerija nafte, a zatim se gradi i željeznička pruga prema Karlovcu. U Rijeci je izrađen prvi torpedo na svijetu, a fotografski je snimljen po prvi put i let puščanog zrna. Uz te ratničke uspomene Rijeka, koja je pojam mirne koegzistencije desetak naroda i narodnosti, demokratske tolerancije i suradnje, danas se puno više bavi razvitkom turizma i poticanjem svekolikog stvaralaštva. Ovdje je odigrana i prva međunarodna nogometna utakmica u Hrvatskoj, a valja spomenuti da je u gradu izuzetno jaka konzularna aktivnost, s neko vrijeme čak 57 konzulata, što je i razumljivo s obzirom na važnost i međunarodne veze grada kao vrlo prometne luke.

Tu će se, u luci, odvijati i većina sadržaja 53. revije, u nedalekom Art-kinu Croatia gdje su sve revijske projekcije te na brodu gdje će biti razgovori i okrugli stolovi, ali i manje formalni, a važni dijelovi programa, poput zabavnih događanja za mlade i odrasle sudionike.

Marina će tako većini biti prvo, a mnogima možda i jedino iskustvo boravka na brodu, koji doduše ne plovi, ali je ta činjenica u svom ovom ushićenju zanemariva, spavanja u brodskim kabinama, obilaska paluba, udisanja mirisa mora i osjećanja maestrala ili bure, k'o da je bitno, na obrazima. Filmovi i more, može li život uopće biti ljepši!?

Na sedam će natjecateljskih projekcija biti prikazana 93 filma, između kojih će dva žirija, odraslih odnosno međunarodni dječji, izabrati najbolje po svome sudu, a bogati revijski program obuhvaća i niz drugih sadržaja, poput filmskih radionica i okruglih stolova te razgovora autora sa stručnim članovima žirija. Razmjena mišljenja, suprotstavljanje argumenata i prilika za dodatno, obostrano, učenje jedna je od konstantnih vrijednosti Revije.

Na početku još samo valja svim sudionicima 53. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece zaželjeti sigurnu plovidbu i mirno more!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj
Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” 12.07.2024.
22. Gastro film fest u Osijeku – 13.07.2024. 10.07.2024.
14. RIJEČNO KINO NAKON OGULINA DVA DANA U OZLJU 10.07.2024.
Uskoro počinje filmsko ljeto u Fužinama! 10.07.2024.
14.RIJEČNO KINO POČINJE U OGULINU 7.7. 10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 10.07.2024.
USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO 10.07.2024.
Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024. 03.07.2024.
Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 03.07.2024.
Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA 03.07.2024.
1-10/5773
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta