english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Brod na Rijeci

Rijeka je prvi domaćin u više od pola stoljeća dugoj povijesti Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će svoje mlade autore smjestiti na brod, da tamo spavaju u ono malo sati koje neće provesti na projekcijama, razmjeni mišljenja i stavova o viđenim filmovima, u obilasku i upoznavanju grada domaćina i veselju što su ponovo (ili, najčešće prvi put) na mjestu gdje mogu urbi et orbi, dakle svima prikazati rezultate svog jednogodišnjeg rada. Značaj je Revije, kao najstarije i jedine sveobuhvatne manifestacije dječjeg filmskog stvaralaštva u nas, na kojoj se okupljaju baš svi najbolji koji se time u Hrvatskoj bave, upravo u mogućnosti prezentacije dječjih radova javnosti ali i jednih drugima, usporedbe i učenja pa i dogovora o kakvoj budućoj suradnji.

Treći grad po veličini i broju stanovnika u Hrvatskoj, oko 130.000, i najveće morska luka u nas, ima dugu i bogatu povijest i puno je toga što valja vidjeti i obići. Keltska Tarsatika i ilirska, liburnska Tarsata nastali su naravno na današnjem Trsatu i ispod njega, a stari Rimljani pomiču naselje bliže ušću Rječine u more. Poslije burnih previranja u vrijeme seobe naroda, u Srednjem se vijeku spominju dva naselja, jedno je feudalna utvrda, a drugo, koje se već tad naziva Rijeka ili Rika, trgovačko središte. Ovdje se u XVI. stoljeću tiskaju glagoljske knjige, a početkom XVIII. Rijeka je slobodna kraljevska luka. Stotinu i nešto godina kasnije sagrađeni su Tvornica papira, poznata Hartera u kojoj se danas odvijaju mnogi kulturni i umjetnički sadržaji, i drugi industrijski objekti, otvaraju gradska plinara i prva rafinerija nafte, a zatim se gradi i željeznička pruga prema Karlovcu. U Rijeci je izrađen prvi torpedo na svijetu, a fotografski je snimljen po prvi put i let puščanog zrna. Uz te ratničke uspomene Rijeka, koja je pojam mirne koegzistencije desetak naroda i narodnosti, demokratske tolerancije i suradnje, danas se puno više bavi razvitkom turizma i poticanjem svekolikog stvaralaštva. Ovdje je odigrana i prva međunarodna nogometna utakmica u Hrvatskoj, a valja spomenuti da je u gradu izuzetno jaka konzularna aktivnost, s neko vrijeme čak 57 konzulata, što je i razumljivo s obzirom na važnost i međunarodne veze grada kao vrlo prometne luke.

Tu će se, u luci, odvijati i većina sadržaja 53. revije, u nedalekom Art-kinu Croatia gdje su sve revijske projekcije te na brodu gdje će biti razgovori i okrugli stolovi, ali i manje formalni, a važni dijelovi programa, poput zabavnih događanja za mlade i odrasle sudionike.

Marina će tako većini biti prvo, a mnogima možda i jedino iskustvo boravka na brodu, koji doduše ne plovi, ali je ta činjenica u svom ovom ushićenju zanemariva, spavanja u brodskim kabinama, obilaska paluba, udisanja mirisa mora i osjećanja maestrala ili bure, k'o da je bitno, na obrazima. Filmovi i more, može li život uopće biti ljepši!?

Na sedam će natjecateljskih projekcija biti prikazana 93 filma, između kojih će dva žirija, odraslih odnosno međunarodni dječji, izabrati najbolje po svome sudu, a bogati revijski program obuhvaća i niz drugih sadržaja, poput filmskih radionica i okruglih stolova te razgovora autora sa stručnim članovima žirija. Razmjena mišljenja, suprotstavljanje argumenata i prilika za dodatno, obostrano, učenje jedna je od konstantnih vrijednosti Revije.

Na početku još samo valja svim sudionicima 53. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece zaželjeti sigurnu plovidbu i mirno more!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Bura
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene prijave na 17. Production in 12.06.2024.
NAGRAĐENI FILMOVI 7. FUSE FESTIVALA 12.06.2024.
Podrum ponedjeljkom 12.06.2024.
Otvorene su prijave na radionicu kreativnog dokumentarnog filma Kumjane Novakove u Kino klubu Split 05.06.2024.
Godišnji program Kino kluba Sisak 05.06.2024.
USKORO POČINJE 7. IZDANJE FUSE FESTIVALA U KARLOVCU 05.06.2024.
1-10/5756
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta