english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Bura

Na desetom katu riječkog hotela Neboder bura baš lijepo svira, čas kao milozvučna flauta, čas opet dubokim tonovima trombona, ali stalno zvuči poput kakvog velikog limenog orkestra! Jaki sjeverac puše s kopna prema moru, kada se hladni zrak iz gorskoga zaleđa obruši prema pučini. Bura puše na refule, počinje naglo i traje nekoliko dana, a stišava se polako.

Prvi je dan 53. revije protekao u znaku svečanog otvaranja i prve natjecateljske  projekcije. Sudionici Revije okupili su se u riječkom Art-kinu Croatia, u kojem se prva filmska projekcija dogodila još koncem dvadesetih godina prošloga stoljeća, a obnovljeno je i ponovo stavljeno u funkciju prosinca 2008. Sada kao revijski centar  domaćin je svih projekcija te razgovora s autorima.

Među odabranim filmovima čak je 35 animiranih, pa 25 igranih, 15 TV-reportaža, 11 u otvorenoj kategoriji, a samo pet dokumentarca! Nekada dominantna kategorija gotovo je posve nestala iz fokusa zanimanja školskih filmskih skupina, a članica stručnog žirija Maja Flego, savjetnica pri Uredu pravobraniteljice za djecu, misli kako je bilo dobrih ideja, ali nisu kvalitetno realizirane. Teme su uglavnom neobični pojedinci u neobičnim okolnostima, posebno sportaši, glazbenici pa i kolege filmaši, a jedna su od zanimljivih potkategorija osobe koje se bave djecom s teškoćama u razvoju i njihovim potrebama. Vrijedi doduše napomenuti kako su neki dokumentarci proglašeni TV-reportažama ili otvorenom kategorijom, što govori da autori ponekad nisu baš sigurni što su snimili. Pa, ako je dobro i kvalitetno, možda je i oprostivo što je krivo etiketirano.

A Čejen Černić, filmska i TV-redateljica, objedinjuje oba iskustva. Nekada je na Revijama sudjelovala kao autorica, još u ono vrijeme kada su se skupa natjecala djeca iz osnovne škole i srednjoškolci, i bila je silno razočarana što njen prvi film nije bio uvršten u službene projekcije. Danas je članica žirija koja s kolegama donosi  odluke o tome tko prolazi, a tko ne. Svjesna svačijih velikih očekivanja, mora se i želi pridržavati svojih kriterija. Cijeni autentičnost i maštovitost, ljuti je kada djeca u igranom filmu pokazuju da se nisu posve uživjela u uloge, a raduje se kada je uvjerena da su zaista učenici napravili film, a odrasli bili tek savjetnici. Mentorstvo je uvijek balans između poštivanja učenika, povjerenja, poticanje dječje kreativnosti, stručnog usmjeravanja i konstruktivnog kritiziranja, kaže.

Na predstavljanju novog dvobroja Hrvatskog filmskog ljetopisa govorili su filmska kritičarka i članica redakcije Diana Nenadić, doktorandica iz područja filmologije Mirela Ramljak Purgar te izvršni urednik HFLJ-a Silvestar Mileta, koji su detaljnije obrazložili svoje viđenje klasika Fritza Langa Metropolis, snimljenog 1927. godine, i neke druge zanimljive teme.

A brod se, normalno, ljulja! Iako čvrsto usidren uz gat riječke luke, prvi hrvatski botel Marina, sagrađen inače još daleke 1936. godine u Danskoj, a od 1969. na Jadranu, njiše se na uzburjanom moru, malo više na donjoj palubi, čiji su okrugli prozori tek tridesetak centimetara iznad mora, pa posebno kontinentalcima stvara nezaboravan ugođaj, iako ni Dalmatinci i Primorci nisu posve stabilni. Zanimljivo, oni koji su smješteni na brodu htjeli bi biti u hotelu, a oni koji su u hotelu baš bi voljeli biti na brodu. Ljudskoj je prirodi teško udovoljiti!

No, sutra će se bura smiriti, utisci jednih i drugih razmijeniti, a riječka će se Revija, što se održava punih 29 godina nakon prethodne u ovom gradu, još dugo pamtiti. Po dobrom, itekako!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Završila 53. dječja Revija, Škola animiranog filma Čakovec, zagrebački Hodači po žici i Zagovci najuspješniji!
A nagradu prima...
Medijska kultura više nije ahilova peta hrvatskog jezika!
Pet, šest, trideset...
Službeno započelo slavlje filma djece!
Brod na Rijeci
Najbolji mladi filmaši pristižu u Rijeku!
Još dva tjedna do 53. Revije filmskog stvaralaštva djece u Rijeci!
Sedam veličanstvenih na festivalu Giffoni Experience u Italiji!
92 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje, 53. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
JOŠ TJEDAN DANA OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE. POŽURITE!
Održan okrugli stol "Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi"
OTVORENE PRIJAVE ZA 53. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Hrvatski filmski savez predstavljen na Luksuz Festivalu po ceni filma u Krškom!
Mladi hrvatski filmaši uživali prošli tjedan u Grčkoj
Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” 12.07.2024.
22. Gastro film fest u Osijeku – 13.07.2024. 10.07.2024.
14. RIJEČNO KINO NAKON OGULINA DVA DANA U OZLJU 10.07.2024.
Uskoro počinje filmsko ljeto u Fužinama! 10.07.2024.
14.RIJEČNO KINO POČINJE U OGULINU 7.7. 10.07.2024.
SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 10.07.2024.
USKORO POČINJE 14.RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO 10.07.2024.
Hrvatski filmski ljetopis – 117/2024. 03.07.2024.
Kinematografi Dubrovnik dio su projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 03.07.2024.
Počele prijave na 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA 03.07.2024.
1-10/5773
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta