Novosti

Facebook HFS
02.09.2020.
Sedmi Star Film Fest
Zvjezdani filmovi u Sisku

S obzirom da je odavno najavljeno kako počinje 3. rujna u 19.00, a (službeno) traje do 5. rujna u 23.55, sedmi Star Film Fest slobodno se i točno može proglasiti četverodnevnom (ako ne i dužom) filmskom manifestacijom, koja će i ove godine u pet kategorija, od dokumentarnoga preko eksperimentalnog, igranog i animiranog, sve do industrijskoga filma, posebnosti SFF-a koja ga izdvaja od svih drugih, a neposredno povezuje s poznatim i bogatim, danas uglavnom nepostojećim industrijskim Siskom, sigurno privući pažnju sisačke i šire filmske publike.

Vi šegodi šnje stručne selektorice Anja Kavić i Martina Mladenović odabrale su između 816 pristiglih čak 54, po njihovu mi šljenju, najbolja filma koja će biti prikazana u službenoj konkurenciji. Najvi še je selekcioniranih autora iz španjolske s čak dvadeset i jednim natjecateljskim filmom, čemu treba dodatno pribrojiti i koprodukciju španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva, a na popisu za službeni program nalaze se i po dva filma iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske (Južno voće Josipa Lukića i Sedra Judite Gamulin), Indonezije, Irana i Kolumbije te po jedan film iz Argentine, Brazila, Danske, Gvatemale, Italije, Izraela, Južne Koreje, Litve, Moldavije, Njemačke, Perua, Rusije, Singapura, Slovenije, Srbije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva. Među natjecateljima su i jo š tri koprodukcije, Francuske i Argentine, SAD i Vijetnama te Srbije i Portugala.

Možda je zanimljivo napomenuti da je za peti, jubilarni Star Film Fest, održan 2018. godine, bilo prijavljeno 569 filmova iz pedesetak zemalja, a među njima su iste selektorice za službeno prikazivanje u dvije natjecateljske projekcije bile odabrale pedeset radova, u ukupnom trajanju od 330 minuta.

Naravno, temeljno je pitanje forme održavanja sedmog Star Film Festa, odnosno načina na koji će filmovi stići do gledatelja. Vrijeme pandemije nameće brojne restrikcije i online projekcije, a organizatori će svakako u potpunosti po štovati sve propisane mjere za štite. Dio programa posjetitelji i sudionici će moći pratiti na festivalskim lokacijama no ove se godine svečano otvaranje neće, kao svih proteklih, dogoditi na Starom gradu, s vožnjom brodom, bakljama i popratnim programima.

Star Film Fest se već sedmu godinu u kontinuitetu, prema zamisli jednog od osnivača i dugogodi šnjeg čelnika KKS Matije Holjevca, održava u organizaciji Kino Kluba Sisak, uz potporu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, a projekt između ostaloga ba štini brojne kulturne programe i sadržaje s područja grada i županije te privlači mnoge zaljubljenike u film. Sudjelovanjem autora iz cijeloga svijeta Star Film Fest potvrđuje ugled i na globalnoj razini, a zahvaljujući organizatorima i domaća publika ima priliku uživati u visoko kvalitetnom kino programu svjetske vrijednosti. Radionice, drugi popratni sadržaji i kino programi su prilagođeni svim dobnim skupinama i ba š dobar razlog da Sisak uvrste na popis nezaobilaznih destinacija ovoga ljeta.

Detaljan program sedmoga izdanja Star Film Festa očekuje se vrlo brzo, do početka kolovoza i bit će dostupan na info@sfilmfest.com. Organizatori su prije svega usredotočeni na osiguranje za štite zdravlja građana Siska, publike, gostiju i autora filmova, uza što je vi še moguće očuvanje festivalske manifestacije u cjelini. Važnu ulogu u organizaciji i provedbi Star Film Festa kao i uvijek imaju volonteri, bez kojih bi bila nemoguća njegova provedba, a odaziv i prijave za volontiranje su i ove godine brojne.

Du ško Popović
popovicdusko@yahoo.com

10. međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata

Mediji i zdravlje

Deseti i jubilarni Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata (i pridruženih), koji se održavaju od 2010., ove su godine posvećeni temi Mediji i zdravlje, a traju od 8. do 19. rujna u Palači Biankini u Starom Gradu na Hvaru... »više

Filmska čitanka

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama, a prvo predavanje je u subotu 5. rujna u 19 sati u KKZ-u... »više

Dodjelom diploma zatvorena Škola medijske kulture

Škole medijske kulture "dr. Ante Peterlić" održala se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020. »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

I ljetu je kraj…

Dubravka Kalinić Lebinec, mag. prim. edu. održala je u srijedu predavanje o učenici/učeniku (baš tako) ispred, iza i u ekranu (pedagoškim metodičkim sustavima u nastavi filma i drugih medija – primjerima iz prakse)... »više