Novosti

Facebook HFS
02.09.2020.
Radionice Kinokluba Zagreb
Filmska čitanka

Bivši i sadašnji (možda i neki budući?) predavači na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza, potpomognuti svježim snagama, a svi okupljeni u ili oko Kinokluba Zagreb, počinju 5. rujna 2020. seriju predavanja pod zajedničkim naslovom Filmska čitanka, koja će se održavati u dvorištu Kinokluba Zagreb, Trg žrtava fašizma  14, subotom u 19.00 sati.

Prvo će Petra Belc, doktorantica studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je prethodno diplomirala filozofiju i religijske znanosti, govoriti o Epistemologiji filma: fiksaciji, strukturi, kardiogramu, a 12. rujna će uslijediti mag. litt. comp. Mario Kozina, filmski kritičar i novi programski voditelj zagrebačke Kinoteke, koji je na netom završenoj 22. ŠMK govorio o internetskom filmu, a sada će temu proširiti na Internetski i interaktivni film, odnosno dr. sc. Tomislav Šakić, doktorirao 2012. u području humanističkih znanosti (polje znanosti o umjetnosti, grana filmologije), autor knjige Modernizam u hrvatskom igranom filmu: nacrt tipologije (Disput), predavač povijesti hrvatskog filma na ŠMK od 2010. do 2017., izvršni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa od 2005. do 2012., od  2016. vanjski suradnik na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od 2004. zaposlen u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, koji će 19. rujna govoriti o Kratkom spoju filma i naratologije.

Docent dr. sc. Krunoslav Lučić, s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 26. rujna izlaže o temi Stil i pripovijedanje prostora i vremena u igranom art filmu, a doajen, dr. sc,. Hrvoje Turković, filmski teoretičar, kritičar i umirovljeni sveučilišni profesor, autor više od deset knjiga i preko sedamsto članaka o filmu, nekada urednik kulture u Studentskom listu, urednik Poleta, Filma, Hrvatskog filmskog ljetopisa i voditelj MM centra Studentskog centra, od 1977. do 2009. na Akademiji dramske umjetnosti, prvi predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, diplomirao filozofiju i sociologiju u Zagrebu, na New York University magistrirao iz filmskih studija (1976.), a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao filmskoteorijskom tezom (1991.), izlagat će 3. listopada o 'Filmskim listama' u eksperimentalnom filmu.

Dr. sc. Bruno Kragić, koji je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao komparativnu književnost i francuski jezik, 2004. magistrirao (Tipologija glumačkih zvijezda američkog filma) te 2012. doktorirao (Kasni klasični stil zvučnoga igranog filma) i zaposlen je  u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, urednik (s Nikicom Gilićem) Filmskog leksikona, objavljenog 2003. godine, govoriti će 10. listopada o Apsolutnom modernizmu: Ruizovom filmskom dijalogu s Proustom između eksperimentalne iluzije i narativne svemoći, a tjedan poslije, 7. listopada dr. sc. Nikica Gilić, od 2019. redoviti profesor na Katedri za filmologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, magistrirao 2003. temom Filmološki aspekti naratologije, a doktorirao 2005. temom Filmska genologija i tipologija filmskog izlaganja (mentor mu je bio profesor Ante Peterlić), glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, član Vijeća festivala Animafest Zagreb, član brojnih žirija filmskih festivala i revija, autor niza publikacija o filmu, govori o Montažnom prostoru u filmovima Tomislava Gotovca (A. Lauera). Niz dovršava docentica dr. sc, Janica Tomić, s Katedre za skandinavske jezike i književnost FF u Zagrebu, koja je na ŠMK ove godine govorila o nordijskom noiru, a 24. listopada će zboriti o Tabloima ili filmskim slikama.

Predavanja su otvorena za javnost, a nakon svakog uslijedit će diskusija s publikom.

Po završetku će biti organizirane dvije besplatne produkcijske radionice u kojima će se usvojena teorijska znanja praktički primijeniti u vlastitim radovima, a voditeljice su filmske autorice Dalija Dozet i Iva Gavrilović.

Organizatorica i kontakt osoba Filmske čitanke je Višnja Vukašinović.

Du ško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Sedmi Star Film Fest

Zvjezdani filmovi u Sisku

S obzirom da je odavno najavljeno kako počinje 3. rujna u 19.00, a (službeno) traje do 5. rujna u 23.55, sedmi Star Film Fest slobodno se i točno može proglasiti četverodnevnom (ako ne i dužom) filmskom manifestacijom, koja će i ove godine u pet kategorija... »više

10. međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata

Mediji i zdravlje

Deseti i jubilarni Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata (i pridruženih), koji se održavaju od 2010., ove su godine posvećeni temi Mediji i zdravlje, a traju od 8. do 19. rujna u Palači Biankini u Starom Gradu na Hvaru... »više

Filmska čitanka

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama, a prvo predavanje je u subotu 5. rujna u 19 sati u KKZ-u... »više

Dodjelom diploma zatvorena Škola medijske kulture

Škole medijske kulture "dr. Ante Peterlić" održala se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020. »više