Novosti

Facebook HFS
02.09.2020.
10. međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata
Mediji i zdravlje

Deseti i jubilarni Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata (i pridruženih), koji se održavaju od 2010., ove su godine posvećeni temi Mediji i zdravlje, a traju od 8. do 19. rujna u Palači Biankini u Starom Gradu na Hvaru. Organizatori su Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska radiotelevizija, Udruga umirovljenika HRT, Hrvatska kinoteka, Grad, Turistička zajednica i Muzej Stari Grad, Jadrolinija, Valamar i Osnovna škola Petra Hektorovića.

Program počinje 8. rujna u 19.30 u Palači Biankini otvorenjem izložbe fotografija naslovljene Velikani s Hvara u svjetskoj medicini autorice Snježane Požar, rođene u Borovu Naselju, koja se fotografijom bavi cijeli život. Završila je školu primijenjene umjetnosti, članica Foto kluba Zagreb postala 1963., radila kao filmska montažerka na RTV Zagreb, uz rad upisala Kazališnu akademiju, Odjel za filmsku i elektroničku montažu te postdiplomski studij komunikologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koji je završila 1987. Predavala je montažu u Centru za odgoj i obrazovanje u kulturi u Zagrebu, Akademiji za kazalište, film i TV i na Studiju novinarstva na FPZ. Bila je pomoćnica režije Zlatku Sudoviću na tridesetak dokumentarno obrazovnih filmova te Ivanu Hetrichu na serijalu od sedam filmova Srdačno vaši. Izlagala je na više od 300 natječajnih izložaba u zemlji i inozemstvu, dobila više nagrada i pohvala te održala devedesetak samostalnih izložaba fotografija u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobila je godišnju nagradu Oton Kučera za 2006. Zagrebačke zajednice tehničke kulture, nagradu Tošo Dabac za životno djelo 2008. i Povelju August Frajtić 2012. za promicanje ugleda Foto kluba Zagreb u domovini i svijetu.

Poslije protokolarnih govora, o obitelji Biankini u Muzeju Staroga Grada, koji je nekada bio dom te obitelji, sa sedmero djece među kojima su bili Dinko, koji je preuzeo pomorsku tradiciju obitelji te postao kapetan, aktivno se bavio politikom i početkom dvadesetog stoljeća bio gradonačelnika Staroga Grada, Petar, agronom, autor prvog hortikulturnog priručnika na hrvatskom jeziku, liječnik Ante, profesor kirurgije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu, predsjednik Jugoslavenskog narodnog vijeća u Washingtonu i svećenik Juraj, istaknuti dalmatinski političar, poslanik u Carevinskom vijeću u Beču, dugogodišnji urednik Narodnog Lista u Zadru, izlagat će dr. sc. Aldo Čavić, od 1988. godine profesionalni javni radnik u kulturi, osnivač i voditelj raznih kulturnih ustanova, među kojima su Gradska knjižnica i čitaonica Stari grad, Osnovna glazbena škola u Starome Gradu, Centar za kulturu općine Stari Grad, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem i Muzej Staroga Grada, čiji je i danas ravnatelj, a od 1996. do danas urednik i izdavač brojnih knjiga i kataloga izložaba te Branka Starčević, prof., predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u trećem mandatu, do 2002. urednica u Dokumentarnom programu Hrvatskog radija koja se posebno bavila turističkim temama.

Tomislav Kurelec pripremio je program dokumentaraca u produkciji škole narodnog zdravlja Andrija štampar, a publika će vidjeti filmove Dva brata-film o sušici Kamila Brosslera, 39 minuta te Blago kući gdje se žena uči Drage Clloupeka, 25 minuta.

Sudionici desetog Međunarodnog susreta pogledat će i Medenu zemlju Ljubomira Stefanova i Tamare Kolevske, Bez naslova (Untiteled) Michaela Glawoggera i Monike Willi, Na vodi Gorana Devića te Ne diraj me (Touch me not) Adina Pintilie.

Najavljen je i nastup mladih glazbenika Osnovne škole Petra Hektorovića i novinarske grupe.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmska čitanka

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama, a prvo predavanje je u subotu 5. rujna u 19 sati u KKZ-u... »više

Dodjelom diploma zatvorena Škola medijske kulture

Škole medijske kulture "dr. Ante Peterlić" održala se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020. »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

I ljetu je kraj…

Dubravka Kalinić Lebinec, mag. prim. edu. održala je u srijedu predavanje o učenici/učeniku (baš tako) ispred, iza i u ekranu (pedagoškim metodičkim sustavima u nastavi filma i drugih medija – primjerima iz prakse)... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Paradajz

Na varaždinskoj tržnici čini se rijetko istaknu cijene voća i povrća, nego se više oslanjaju na odokativnu metodu, pogledaju kupca pa procijene kolika mu je platežna sposobnost i raspale. Ipak, može se zaključiti kako se paradajz prodaje po 15, ali ga se nađe i za 8 pa čak i 6 kuna... »više