Novosti

Facebook HFS
27.08.2020.
22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
I ljetu je kraj…

Dubravka Kalinić Lebinec, mag. prim. edu. održala je u srijedu predavanje o učenici/učeniku (baš tako) ispred, iza i u ekranu (pedagoškim metodičkim sustavima u nastavi filma i drugih medija – primjerima iz prakse), a Astrid Nox, prof. i doc. dr. sc. Marina Gabelica u četvrtak su izlagale o počecima medijske pismenosti, čime je okončan ovogodišnji ciklus zanimljivih, poučnih i inspirativnih predavanja za polaznike oba stupnja seminara medijske kulture.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić ove je godine, kao i svako događanje širom svijeta, ali srećom blago, okrznuta pandemijom korona virusa, pa su sve aktivnosti održavane u skladu sa strogim epidemiološkim mjerama, predavači i voditelji te polaznici su nosili maske, dezinficirali ruke, održavali socijalnu distancu, a baš zbog toga je ove godine puno više nego inače bilo dovikivanja s balkona na balkon, čeznutljivih pogleda u prozore sakrivene roletama, s nadom da će se netko već pojaviti, prije ili kasnije, pa i romantičnih koncerata uz višeglasno pjevanje i gitaru što su ga sa svoje terase priređivali članovi mlade grupe organizatora koja je, doslovno, imala pune ruke posla.  

Uobičajena živa prezentacija ostvarenih rezultata, izlaganja i filmovi polaznika prvog i drugog stupnja seminara medijske kulture, foto izložba polaznika radionice za fotografiju, završne vježbe sudionika radionice za montažu, krajnji rezultat radionice za dokumentarni film, o radionici kamere i snimanja da i ne govorimo, pa prezentacija radionica za dramsku pedagogiju i scenarij, igranog filma i radioigre, animacijeeksperimentalnog filma je ove godine izostala, ali će se radovi moći vidjeti i poslušati, online. Zbog prirode medija nešto su dostupnija bila ostvarenja polaznika radionice radioreportaže od kojih je dio svakodnevno emitiran u formi radija u boji.   

Ma koliko su problemi utjecali na normalno odvijanje rada na ŠMK, istodobno su bili i dobra, iako neželjena prilika za snalaženja, improvizacije, nova rješenja, korištenje digitalne tehnike, a još više ljudskih potencijala i resursa na drugačiji, inovativan način i sve je okončano na zadovoljavajućoj razini. Polaznici su dobili svoje diplome, bilo je i skupnih fotografiranja i dogovora o nastavku suradnje, pa je došlo i vrijeme rastanka.        

Nije održan ni tradicionalni party u dvorištu varaždinskog Centra za mlade poznatog kao P4, na kojem su se mogli vidjeti i oni koji su zbog obilja posla i aktivnosti bili na okupu tek na svečanosti otvaranja ili su se u prolazu vidjeli u studentskom restoranu jureći na svoj seminar ili radionicu, ali ako je to žrtva koju valja podnijeti radi održavanja zdravlja, neka je!   

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić pomalo simbolično završava na dan rođenja Krunoslava Heidlera, jednog od njenih utemeljitelja i dugogodišnjeg organizatora, sudionika i polaznika, višegodišnjeg službenog fotografa i neslužbenog promotora, koji nas je u 88. godini, a duhom mlađi od mnogih, napustio prošle godine. Ni ove godine naravno rođendanske proslave nije bilo, pa mu ovako, u tišini, jednostavno kažemo hvala!

I tako, odlazimo iz Varaždina s jarkim zrakama sunca i prvim žutim listovima jeseni, i ljetu je kraj… Ali nas čeka nova, 23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić iduće godine, radost susreta sa starim poznanicima i upoznavanja s novim, kreativni izazovi i kvalitetna rješenja programskih zadataka. Pa, doviđenja!  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Paradajz

Na varaždinskoj tržnici čini se rijetko istaknu cijene voća i povrća, nego se više oslanjaju na odokativnu metodu, pogledaju kupca pa procijene kolika mu je platežna sposobnost i raspale. Ipak, može se zaključiti kako se paradajz prodaje po 15, ali ga se nađe i za 8 pa čak i 6 kuna... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kiša

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture u ponedjeljak su slušali Silvestra Miletu, mag. hist. koji im je govorio o povijesti filma, a zatim su Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. pričale i s polaznicima snimale o temama... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vjeverica

Lijepa brineta, vitka i vižljasta, skakuće po granama, povremeno se zaklanja raskošnim repom, pravi se da me ne vidi, da joj nije stalo, a svako malo ljubopitljivo proviruje gledam li je. Ma, ženka je, sigurno. Tako se igramo na daljinu, u parku odnosno Šetalištu Vatroslava Jagića... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Skakavci

Teoretičari se zavjera slažu kako stvar nije zaokružena ako uz poplave, potrese, požare, ratove i kuge svih vrsta nema još i skakavaca. E, pa stigli su! Doduše mali, maslinastozeleni, ne veći od bubrežnog kamenca, ali napasni i skloni brzoj smrti... »više