Novosti

Facebook HFS
10.06.2020.
Bacači Sjenki
Samo nebo nam je granica

Višestruko nagrađivana umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti Bacači Sjenki, koja uspješno isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost i selektorsku praksu, pokrenula je program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja odraslih, starijih od 54 godine Samo nebo nam je granica, kroz koji upoznaju teoriju i praksu, stvaralačke postupke i brojne medijske, filmske i informatičke sadržaje onkraj standardnog i svakodnevnog iskustva. Tako se lako i kroz igru povezuju i s mladim generacijama te upoznaju filmsko, TV i medijsko stvaralaštvo u njegovom totalitetu i s brojnih motrišta.

Pod imenom Filmski labirint, unutar projekta Samo nebo nam je granica, online te interaktivno vodi polaznike kroz filmove, njihove analize, web testove, zanimljive poveznice i razgovore. Svaki polaznik dio Labirinta prolazi sam, a dio obavlja u suradnji s ostalim polaznicima te uza stalno stručno mentorstvo voditelja programa  Marije Georgiev, filmske redateljice, edukatorice, scenaristice i sociologinje koja je surađivala na nekoliko domaćih filmova kao pomoćnica redatelja, druga asistentica režije i kao pomoćna producentica, posjeduje stručnost u proizvodnji, distribuciji te upravljanju kulturnim projektima, izvršna je direktorica Froooma! - interdisciplinarne filmske škole za djecu i tinejdžere i autorica nekoliko kratkih filmova nagrađenih na nacionalnim festivalima, i Borisa Bakala, kazališnog i filmskog redatelja i glumca, intermedijskog umjetnika, kustosa, pisca, edukatora, aktivista modernističkog arhitektonskog nasljeđa i javnog povjesničara, autora brojnih projekata, performansa, predavanja, instalacija i multimedijskih kreacija u više od dvadeset država diljem Europe, Azije, Pacifika, Afrike i SAD-a, suosnivača Bacača Sjenki,  autora koncepta i pokretača škola za medijsko i filmsko opismenjavanje Frooom! i Samo nebo nam je granica, koji su zajedno sa suradnicima, Hanom Juranović i Tatjanom Tihomirović osmislili višeslojan program.

Prvi ciklus ulazaka u Filmski labirint upravo počinje, a prijave za novi se primaju na adresu elektronske pošte samonebonamjegranica@gmail.com do 15. lipnja 2020. Tema ciklusa je montaža i naracija, a polaznici će, proučavajući niz filmova i filmskih primjera obrađivati različite načine montiranja, povezivanja sadržaja i nizanja filmske priče.

Obrazovni program Samo nebo nam je granica se za sada provodi u suradnji s partnerima u Sinju, Pakracu, Zagrebu, Karlovcu i Puli. Program financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a Bacače Sjenki financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Radionica je besplatna, ali je broj polaznika po ciklusu ograničen na petnaest, pa prvih petnaest prijavljenih ulaze u prvi slobodni ciklus radionica, a ostali se prebacuju u slijedeći.

Bacači Sjenki planiraju do kraja 2020. godine održati trideset ciklusa online radionica Filmski labirint za polaznike 54+.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Predavanje o osnovama filmske režije u Klubu Pulske filmske tvornice

Predavanjem otvorenim za javnost Marka Zdravković-Kunca o osnovama filmske režije – filmskim izražajnim sredstvima u petak, 5. lipnja u 18 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) nastavlja se 16. Škola filma namjenjena kreativcima svih uzrasta... »više

UMJETNIČKA PROPAGANDA HEYNOWSKOG I SCHEUMANNA NA KRATKOM UTORKU

Prvi Kratki utorak nakon koronične pauze, i posljednji prije ljetne, održat će se 9. lipnja u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 21h, a biti će posvećen najpoznatijim i najkontroverznijim istočnonjemačkim dokumentaristima - dvojcu Heynowski i Scheumann... »više

Službeno je otvoren 11. VAFI&RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Sinoć je u prostorima Centra za mlade – P4 službeno otvoren 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih... »više