Novosti

Facebook HFS
10.06.2020.
Odabrani su pobjednici 11. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih - nagrade odlaze u Sloveniju, Rusiju, Belgiju i Izrael

Ovu je nedjelju emitiranjem putem televizijskih kanala završeno prikazivanje filmova u VAFI sekciji 11. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. U 6 službenih projekcija prikazano je 80 animiranih filma iz cijelog svijeta, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima.

Žiri u sastavu: Maya Yonesho animatorica iz Japana, zatim Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita te predstavnice iz Irske Ciarda Tobin i Jayne Foley iz Fresh Film Festivala odlučili su da su pobjednici VAFI sekcije: u MINI kategoriji Priča o morskom psu i kitu iz Rusije, u MIDI kategoriji „Gradski zvukovi“ iz Belgije i u MAXI kategoriji Neve Tzedek – četvrt u Tel Avivu iz Izraela.

VAFI & RAFI je poznat i kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što prepoznaju UNICEF Hrvatska, Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr. Žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku , te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr nagradu je dodijelio filmu „Obitelj Trešnja“ koji je stigao iz Slovenije. Žiri smatra da film na dječje iskren i razigran način govori o pravu djeteta da odrasta uz roditelje, ali i o pravu na zajedničko slobodno vrijeme, odmor i igru, koje djeca žele provoditi s roditeljima, koliko god je moguće. On pokazuje koliko je velika želja djece da roditelji budu prisutni i uključeni u njihov život i da maštaju zajedno s njima. Film nas osvaja vedrinom koju su djeca unijela u njega, uživajući u igri stvaranja „priče iz života“ - baš po mjeri djece.

U Varaždinu je u sklopu otvaranja festivala postavljena izložba pod imenom „Studentski bubregi“ autorskog tima pod nazivom LIGO. LIGO su Morana Bunić i Karla Skok, bivše “vanimatorice” te Katarina Zidar, danas studentice Akademije likovne u Zagrebu. Izložba je javnosti dostupna do 13. lipnja, a možete je pogledati u prostorima Centra za mlade Varaždin.

Organizatori još jednom pozivaju sve učenike osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije i Grada Varaždina da poprate projekcije namijenjene njihovim dobnim skupinama te da svoj glas daju najboljim filmovima kako bi tim putem dobili nagrade publike. Emisije su dostupne putem platforme RTL Play, te na kanalima Magic Neta i Prve školske televizije. Publika će imati prilike glasati do 13. lipnja i to putem službene internetske stranice Festivala.

Zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2021. godine, bit će Srbija čiji je grad Novi Sad odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2021.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć  suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama Festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Predavanje o osnovama filmske režije u Klubu Pulske filmske tvornice

Predavanjem otvorenim za javnost Marka Zdravković-Kunca o osnovama filmske režije – filmskim izražajnim sredstvima u petak, 5. lipnja u 18 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) nastavlja se 16. Škola filma namjenjena kreativcima svih uzrasta... »više

UMJETNIČKA PROPAGANDA HEYNOWSKOG I SCHEUMANNA NA KRATKOM UTORKU

Prvi Kratki utorak nakon koronične pauze, i posljednji prije ljetne, održat će se 9. lipnja u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 21h, a biti će posvećen najpoznatijim i najkontroverznijim istočnonjemačkim dokumentaristima - dvojcu Heynowski i Scheumann... »više

Službeno je otvoren 11. VAFI&RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Sinoć je u prostorima Centra za mlade – P4 službeno otvoren 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih... »više

Dr. sc. Miroslav Vrabec

Je li (već) zaboravljen?

Od smrti Miroslava Vrabeca prošlo je više od dvadeset godina (umro je 1997. u Banja Luci), još su itekako prisutni tragovi njegova rada, ali vrijeme je neumitno i brzo briše one kojih više nema, iako se baš uvijek zaklinjemo kako ih nikada nećemo zaboraviti... »više