Novosti

Facebook HFS
05.10.2019.
57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Kristali i vedrina

Sve su projekcije održane u Kristalnoj kocki vedrine koja je ime dobila po stihu Tina Ujevića, na prve smo tri, u četvrtak i petak, vidjeli četrdeset filmova, najviše, čak jedanaest igranih, a mladi su se autori pozabavili između ostalih temama maškara u kojima se stavljaju ali i gube neke maske, stare priče o djedu, baki…., koji sad moraju umjesto čupanja repe nekako odvući unuku s kompjutera, ali i stalne dječje potrebe za otkrivanjem manjih i većih misterija, osobnih i obiteljskih tragedija te povijesnih priča. Bilo je tu naravno svega, od tipično dječje naivnih ali simpatičnih i maštovitih  konstrukcija do evidentnog utjecaja preambicioznih voditelja, od povremeno izvrsno snimljenih zahtjevnih i dnevnih i noćnih scena ili vrsnog tona do neželjenog upada neonskih stupova ili bijelog auta u navodno srednjovjekovnu scenografiju, ali od svega je važnija igra i dječje uživanje u snimanju i montaži.  

To je još više došlo do izražaja kod animiranih ostvarenja. Sadržajno ih je teško prepričati, ali iz svakoga pršti radost, čak i kad govore o počinjenom zločinu, nehotičnoj likvidaciji vlastitih štićenika ili obično dosadnim biografijama znanstvenika. Prikazani na poseban način razigrane animacije, simpatično šareni i razbarušeni likovi i situacije plijene svojom osebujnošću.


Photo by Dubravka Kalinić Lebinec

Relativno rijetki ali time dragocjeniji dokumentarci i TV-reportaže priča su za sebe, a neki su i okorjelim veterankama dječjeg filmskog stvaralaštva natjerali suze na oči. Što bi se više i moglo i trebalo reći?   

Sunčan i lijep jučerašnji dan omogućio je opuštanje poslije projekcija pa su sudionici 57. revije prošetali do Staroga grada, razgledali utvrdu i muzej u njoj i zatim ručali u sjeni tornjeva, a u popodnevnim satima sudjelovali na radionicama edukacije o sigurnosti na internetu, medijima i dječjem razvoju te edukacije o nasilju u medijima i prepoznavanju stereotipa.

Danas su na programu preostale revijske projekcije, od četvrte do sedme, s ukupno  četrdeset i devet ostvarenja, pa večernje prikazivanje švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, i završetak uspješnog dana u disco ritmu.

A u nedjelju 57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece završava proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada i diploma, odnosno razgovorima autora s članovima Ocjenjivačkog suda te priređivača i voditelja filmskih sekcija, udruga i klubova o budućim revijama, a posebno prvoj idućoj, 58. koja će biti ponovo na moru, u Malom Lošinju.

Priređivači 57. revije su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, iz koje su došli članovi ocjenjivačkog suda mladih koje je vodila pripadnica Kino kluba Sisak  Martina Mlađenović, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Godina žena!

Na Reviju je ove godine prijavljen 221 film, a selekcijska komisija odabrala je za službenu projekciju njih 89. Među prijavljenima je bilo najviše igranih, ukupno 73, pa 58 animiranih, 27 dokumentarnih, 25 filmova u slobodnom stilu, 24 TV-reportaže i 6 radioničkih... »više

Otvorena 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija je otvorena u četvrtak. 3. listopada 2019. u 20 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine prvom projekcijom filmova iz natjecateljskog programa... »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kiša (filmova) u Sisku

Sisak nas čeka, čini se, još od onih dana kad su ga Kelti iz plemena Segestani, prije dvije i pol tisuće godina, preoteli Ilirima i proglasili Segesticom, pa od starih Rimljana koji ga osvajaju 35. godine prije naše ere i na suprotnoj, lijevoj obali Kupe osnivaju vojni logor Sisciju... »više

Večer animacije u kinu Tuškanac

Filmovi Koji Yamamure

Projekcija u ponedjeljak, 30. rujna 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani kina Tuškanac, bila je posvećena filmovima Koji Yamamure, slavnog japanskog animatora rođenog 1964. godine, a započela je desetominutnim radom Glava Gora kojeg je napravio 2002... »više