Novosti

Facebook HFS
04.10.2019.
Otvorena 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija je otvorena u četvrtak. 3. listopada 2019. u 20 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine prvom projekcijom filmova iz natjecateljskog programa

Sisak je posljednih tjedan dana oživio jer je postao pozornica na kojoj za najmlađe hrvatske filmaše koji u gradu prikazuju svoje najbolje radove.

Sudionike Revije na otvaranju je pozdravio Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska te im poželio dobrodošlicu u Sisku i izrazio zadovoljstvo što se Revija ponovno nakon dvije godine vratila u Sisak.

Goste su pozdravili i ravnateljica OŠ Braće Ribar Vesna Šebek, predsjednik Kino kluba Sisak Matija Holjevac i v.d tajnik Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić. Istaknuli su kako su zapravo svi koji sudjeluju već pobjednici s obzirom da je zaista sjajno da su ustrajnim radom stvorili svoje filmove koji će biti prikazani na velikom platnu.

Kao najava Reviji održana je senzorno motorička radionica za djecu s poteškoćama u razvoju u suradnji sa  udrugom Soba čuda. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, s desetak polaznika  članova udruge izradile su animirani film tehnikom stop animacije koji smo imali prilike pogledati na otvaranju.

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka ove se godine od 3. do 6. listopada održava u Sisku. Na sedam službenih projekcija bit će prikazano čak osamdeset i devet filmova, među kojima je najviše animiranih,  igranih je tek dva manje ili dvadeset i pet, dokumentarnih je dvanaest, radioničkih deset, TV-reportaža devet, a u slobodnom stilu snimljeno je šest radova. Popis je dostupan na linku: https://tinyurl.com/y53u92lj.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

U subotu 05. listopada u 20h očekuje nas projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije je u nedjelju, 6. listopada u 10 sati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Sisak postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i  svih ljubitelja filma.

Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kiša (filmova) u Sisku

Sisak nas čeka, čini se, još od onih dana kad su ga Kelti iz plemena Segestani, prije dvije i pol tisuće godina, preoteli Ilirima i proglasili Segesticom, pa od starih Rimljana koji ga osvajaju 35. godine prije naše ere i na suprotnoj, lijevoj obali Kupe osnivaju vojni logor Sisciju... »više

Večer animacije u kinu Tuškanac

Filmovi Koji Yamamure

Projekcija u ponedjeljak, 30. rujna 2019. u 19 sati, u velikoj dvorani kina Tuškanac, bila je posvećena filmovima Koji Yamamure, slavnog japanskog animatora rođenog 1964. godine, a započela je desetominutnim radom Glava Gora kojeg je napravio 2002... »više

Izložba i predavanje

Total Portrait of the City

Vjenceslav Richter (Omilje/Donja Drenova, Sv. Ivan Zelina, 1917 - Zagreb, 2002.), češkog porijekla, bio je jedan od najpoznatijih jugoslavenskih i hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća. Diplomirao je 1949. godine kod ing. arh. Zdenka Strižića na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu... »više

240 sekundi hrvatskog filma

Jubilarna, 15. revija

Autorski studio-fotografija, film, video, Zagrebački foto-kino savez i Hrvatski filmski savez organizatori su petnaeste, jubilarne revije filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma koja će biti održana 29. studenoga 2019., u dvorani na Trgu žrtava fašizma 14... »više