Novosti

Facebook HFS
02.10.2019.
240 sekundi hrvatskog filma
Jubilarna, 15. revija

Autorski studio-fotografija, film, video, Zagrebački foto-kino savez i Hrvatski filmski savez organizatori su petnaeste, jubilarne revije filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma koja će biti održana 29. studenoga 2019., u dvorani na Trgu žrtava fašizma 14. Program se ostvaruje uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba.

Revija filmova kratke forme, do dvije stotine i četrdeset sekundi odnosno do četiri minute, namijenjena je isključivo domaćim autorima, a osnovni je uvjet sudjelovanja, kako i samo ime revije kaže, da duljina ostvarenja ne bude više od 240 sekundi (uključujući zvuk i sve natpise). Radovi ne smiju biti stariji od tri godine, a mogu biti na video kasetama DV, mini DV, DVCAM, mini DVCAM, Betacam ili diskovima BD i DVD te mogu biti poslani i putem interneta (You tube, Vimeo, Jumbo mail...). U konkurenciji će ravnopravno biti prikazani i filmovi snimljeni mobitelom.

Revija kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma razvila se iz nekadašnjih 60 sekundi hrvatskog filma, jer se pokazalo kako je kratka forma, ali ipak produljena na do četiri minute, prihvatljivija autorima iako su neki ostali vjerni originalnoj jednominutnoj formi. Da se ide pravim smjerom dokazuje i redovito doslovno prepuna kino dvorana na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, jer publika očito voli ovakvu orijentaciju.

Od Hrvatskog festivala jednominutnih filmova koji je ove godine po dvadeset i sedmi put održan u Požegi, revija 240 sekundi hrvatskog filma se razlikuje po nekoliko važnih detalja. Festival je otvoren autorima iz cijelog svijeta, a Revija samo domaćim, na Festivalu se prikazuje odabrana selekcija filmova, a na Reviji svi prijavljeni radovi, ukoliko su tehnički zadovoljavajući te Festival ima i dalje isključivu orijentaciju na jednominutne filmove dok se Revija opredijelila i za nešto dulju kratku formu.

Prošle je godine, na četrnaestoj reviji 240 sekundi hrvatskog filma od ukupno 36 prijavljenih radova tek šest bilo u trajanju do šezdeset sekundi ili manje, a svi su ostali autori odabrali dulju formu, najčešće oko tri minute. Najkraći je prikazani film bio rad Hodnik Rudija Stamaća, iz Autorskog studija – fotografija, film, video, s tek pedeset sekundi trajanja, dok su grupa djece iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Varaždin s 238 sekundi animiranog filma Munje, gromovi i naši strahovi te grupa djece iz ŠCF Dubrava, s Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba, isto animiranim filmom Sunce, mjesec, more dosegnuli gornji limit od 240 sekundi.

Općenito je ugodno iznenađenje na četrnaestoj Reviji filma kratke forme bilo dosta dječjih i mladenačkih radova, gotovo dvije trećine od ukupnog broja, među kojima su bila i ostvarenja članova Foto kino video kluba Zaprešić, koji je s čak jedanaest filmova uobičajeno bio najzastupljeniji, ŠCF Dubrava, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb je imalo pet naslova, VANIMA Varaždin dva, a ZAG Zagreb, Osnovna škola Bartola Kašića, Zagreb te Video sekcija OŠ Janka Leskovara, Pregrada po jedan. Porast zanimanja kod mlađih autora još je jedan dokaz da filmovi kratke forme imaju budućnost.

Revija 60 sekundi hrvatskog filma svojevremeno je imala stručne žirije, a kasnije su zamijenjeni glasanjem publike, no sad je ponovno uvedeno žiriranje. Tko će biti ovogodišnji pobjednik znat će se za nešto manje od dva mjeseca.

Zaključni rok za prijem ostvarenja je 15. studenog 2019., a prijavnice i radovi se osim poštom mogu slati i na mail autorski.studio@gmail.com.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

BESPLATNE FILMSKE RADIONICE ZA OSNOVNOŠKOLCE I SREDNJOŠKOLCE

Blank_filmski inkubator organizira besplatne filmske radionice za djecu i mlade u Zagrebu.
Početna snimanja bila bi u predavaonici i svela bi se na ilustrativne primjere koji bi se teoretski obrađivali (objektivi, svjetlo, kadar, kompozicija…)... »više

Prvi Plitvice Film Festival

Očuvanje prirode

Proteklog je vikenda, od 19. do 22. rujna, u kampu Korana održan prvi Plitvice Film Festival, povodom sedamdesete obljetnice proglašenja nacionalnog parka i četrdeset godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Organizator je PFF-a bio Nacionalni park Plitvička jezera... »više

Serijal Nutz predstavljen u Toulouseu

Na Cartoon Forumu

Redatelj i glavni animator serijala za predškolsku djecu Nutz je Vjekoslav Živković, rođen 1983. u Karlovcu, a 2006. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije, filmom Žene na brodu... »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Bijela lađa na Kupi

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj, posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka, svake se godine održava u drugom gradu, a nakon prošlogodišnje u Bolu na Braču najbolji i najmlađi filmski stvaraoci i njihovi mentori ove se godine od 3. do 6. listopada okupljaju u Sisku... »više