Novosti

Facebook HFS
25.09.2019.
Prvi Plitvice Film Festival
Očuvanje prirode

Proteklog je vikenda, od 19. do 22. rujna, u kampu Korana održan prvi Plitvice Film Festival, povodom sedamdesete obljetnice proglašenja nacionalnog parka i četrdeset godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Organizator je PFF-a bio  Nacionalni park Plitvička jezera, a u fokusu priroda i njezino očuvanje. U filmskom programu je prikazano dvadeset pretežno dokumentarnih filmova među kojima i radovi nekih velikih filmskih redatelja, ali i početnika.

Gledatelji su mogli vidjeti filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, predstavljenog filmom Sol zemlje koji je 2015. godine   nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, a priča je o životu fotografa Sebastiã Salgada koji je u četiri desetljeća rada sačinio golemi fotografski hommage ljepoti zemlje, pa Louiea Psihoyosa, grčko-američkog autora i vrhunskog  podvodnog fotografa koji je zastupljen s dva filma, eko-trilerom Zaljev, nagrađenim Oscarom za najbolji dokumentarni film 2010. te Na rubu izumiranja, snimljenog 2015. godine, koji istražuje ulogu čovječanstva u masovnom izumiranju podvodnih vrsta, zatim francuskog redatelja Luca Jaqueta, posebno poznatog i omiljenog po filmu o pingvinimaCarsko putovanje, za kojeg je osvojio Oscara 2006. godine, a sad smo vidjeli njegov Između neba i leda i Frédérica Backa, koji je 1988. osvojio Oscara za najbolji animirani film Čovjek koji je sadio drveće, snimljenog prema knjizi Jeana Giona objavljenoj 1953., o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju.

Održane su i svjetske i hrvatske premijere. Tako je uz podršku HBO Adria prikazana hrvatska premijera dokumentarnog filma Led u plamenu redateljice Leile Conners i producenta Leonarda DiCaprija, o mogućnosti (pre)okretanja klimatskih promjena, a o filmu je govorio hrvatski znanstvenik Staša Puškarić, koji je jedan od protagonista. I domaći znanstvenik, biolog, snimatelj i redatelj Goran Šafarek, se predstavio uz svjetsku premijeru filma Zeleni krvotok Hrvatske, a prikazana je i hrvatska  premijera makedonskog filma Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji je premijeru doživio na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio glavnu nagradu žirija i specijalnu nagradu žirija. Specijalnu nagradu žirija za najbolju kameru zajedno s kolegom snimateljem Fejmijem Dautom osvojio je Samir Ljuma, koji je ovih dana također bio na Plitvicama.

Prvi je Plitvice Film Festival otvoren novim serijalom BBC-ija Green Planet, a važno je napomenuti da pionir i globalna legenda dokumentaraca o prirodi Sir David Attenborough upravo snima na Plitvičkim jezerima, o čemu je govorio Peter Basset, redatelj i autor. Publika je vidjela dokumentarac iz serijala Planeta zemlja pod nazivom Slatka voda, s komentarom  Davida Attenborougha.

Među gostima prvog Plitvice Film Festivala bili su i njemački redatelji Julia Dordel i Guido Tölke s filmom Inteligentno drveće, koji je inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća.

Uz glavni program u nedjelju je održana i projekcija filmova finalista natječaja Snimi film o prirodi u kojem su sudjelovala djeca i mladi do osamnaest godina, nakon čega su podijeljene diplome i nagrade za najbolje filmove. Plitvice Film Festival je ponudio i pomno izabran glazbeni program, s gostima koje veže world music spona, zalaganje za očuvanje tradicionalne glazbe te očuvanje planeta, a nastupili su Kazan, Cinkuši, Picksiebneri i J.R. August.

Ulaz na sve programe bio je slobodan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Serijal Nutz predstavljen u Toulouseu

Na Cartoon Forumu

Redatelj i glavni animator serijala za predškolsku djecu Nutz je Vjekoslav Živković, rođen 1983. u Karlovcu, a 2006. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije, filmom Žene na brodu... »više

57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Bijela lađa na Kupi

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj, posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka, svake se godine održava u drugom gradu, a nakon prošlogodišnje u Bolu na Braču najbolji i najmlađi filmski stvaraoci i njihovi mentori ove se godine od 3. do 6. listopada okupljaju u Sisku... »više

Filmski četvrtak u HDA

Imaginarna akademija

Novi je ciklus projekcija filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke započeo u Hrvatskom državnom arhivu 19. rujna 2019., prezentacijom dokumentarnih filmova, dvadesetominutnog Od edukacije do kreacije Dražena Žarkovića iz 1998. te trideset i pet minuta dugog Godine hrđe... »više

Nakon Londona, IKEA for YU, u Zagrebu i Bjelovaru početkom listopada

„IKEA for YU“, dokumentarni film redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao lani u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na svom raznolikom festivalskom putu prošli vikend „stao“ je u Londonu na Southeast European Future Festival... »više