57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kristali i vedrina

Sve su projekcije održane u Kristalnoj kocki vedrine koja je ime dobila po stihu Tina Ujevića, na prve smo tri, u četvrtak i petak, vidjeli četrdeset filmova, najviše, čak jedanaest igranih, a mladi su se autori pozabavili između ostalih temama maškara u kojima se stavljaju ali i gube neke maske, stare priče o djedu, baki…., koji sad moraju umjesto čupanja repe nekako odvući unuku s kompjutera, ali i stalne dječje potrebe za otkrivanjem manjih i većih misterija, osobnih i obiteljskih tragedija te povijesnih priča. Bilo je tu naravno svega, od tipično dječje naivnih ali simpatičnih i maštovitih  konstrukcija do evidentnog utjecaja preambicioznih voditelja, od povremeno izvrsno snimljenih zahtjevnih i dnevnih i noćnih scena ili vrsnog tona do neželjenog upada neonskih stupova ili bijelog auta u navodno srednjovjekovnu scenografiju, ali od svega je važnija igra i dječje uživanje u snimanju i montaži.  

To je još više došlo do izražaja kod animiranih ostvarenja. Sadržajno ih je teško prepričati, ali iz svakoga pršti radost, čak i kad govore o počinjenom zločinu, nehotičnoj likvidaciji vlastitih štićenika ili obično dosadnim biografijama znanstvenika. Prikazani na poseban način razigrane animacije, simpatično šareni i razbarušeni likovi i situacije plijene svojom osebujnošću.


Photo by Dubravka Kalinić Lebinec

Relativno rijetki ali time dragocjeniji dokumentarci i TV-reportaže priča su za sebe, a neki su i okorjelim veterankama dječjeg filmskog stvaralaštva natjerali suze na oči. Što bi se više i moglo i trebalo reći?   

Sunčan i lijep jučerašnji dan omogućio je opuštanje poslije projekcija pa su sudionici 57. revije prošetali do Staroga grada, razgledali utvrdu i muzej u njoj i zatim ručali u sjeni tornjeva, a u popodnevnim satima sudjelovali na radionicama edukacije o sigurnosti na internetu, medijima i dječjem razvoju te edukacije o nasilju u medijima i prepoznavanju stereotipa.

Danas su na programu preostale revijske projekcije, od četvrte do sedme, s ukupno  četrdeset i devet ostvarenja, pa večernje prikazivanje švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, i završetak uspješnog dana u disco ritmu.

A u nedjelju 57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece završava proglašenjem najboljih radova i dodjelom nagrada i diploma, odnosno razgovorima autora s članovima Ocjenjivačkog suda te priređivača i voditelja filmskih sekcija, udruga i klubova o budućim revijama, a posebno prvoj idućoj, 58. koja će biti ponovo na moru, u Malom Lošinju.

Priređivači 57. revije su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, iz koje su došli članovi ocjenjivačkog suda mladih koje je vodila pripadnica Kino kluba Sisak  Martina Mlađenović, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

05.10.2019.