Novosti

Facebook HFS
14.09.2019.
24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival
Ušće

Žiri je ove godine radio u sastavu Tihana Lazović, glumica rođena 1990. u Zadru, diplomirala 2013. na ADU u Zagrebu, a 2014. snimila glavnu ulogu u filmu Zvizdan Dalibora Matanića, za koju je dobila niz nagrada, 2016. izabrana među deset najperspektivnijih mladih glumaca u Europi, poznata i po TV-seriji Novine Dalibora Matanića odnosno filmu Aleksi Barbare Vekarić, kazališnim ulogama te pjevanju u jazz sastavu, Katariina Räty, finska scenaristica i redateljica, s diplomama iz filmske umjetnosti, poslovnog upravljanja te znanjima iz dramske umjetnosti i pedagogije, autorica nagrađivanih eksperimentalnih videa i filmova Blind, Second Illusion te GO! i Tobias Ingels, magistar fotografije i videoumjetnosti, rođen 1971. u Švedskoj, živio godinama u Londonu, od 2011. opet u Švedskoj gdje je radio kao producent TV–serija, regionalni povjerenik za likovnu umjetnost i voditelj najvećeg Festivala japanskog filma u Skandinaviji, kojeg je i pokrenuo prije pet godina.

Na svečanoj dodjeli nagrada najboljima, održanoj u Aquatici u subotu, 14. rujna u podne, nagrade su dodijelili u kategoriji domaćih filmova na 24. filmskoj reviji mladeži za animirani film grupi autora FKVK Zaprešić za upečatljiv, a naoko jednostavan rad  Prvo su došli…, za dokumentarni film Davidu Valentine i Natali Ban, Dom mladih Rijeka, potresnoj priči o mladiću oboljelom od tumora mozga (koji je umro prije mjesec i pol), za igrani radu Monolozi i ostala zla Matije Benića, samostalnog autora  iz Zagreba, a u slobodnom stilu za 120 sekundi Lucije Pigl, samostalne autorice iz Zagreba. U kategoriji stranih filmova prijavljenih na 12. Four River Film Festival nagrade su osvojili Anna Belenkiy, Shira Salimi i Romy Granot, Izrael, za animirani film Duša na prodaju, čiji su likovi načinjeni štrikanjem, a isti je film osvojio i nagradu publike, za dokumentarni Moos van Dorp, Nash Gorter i Paul Jonker, za Bitcoin boy, o problemu širenja lažnih vijesti, za igrani Mehrshad kheradmandi, Islamska Republika Iran, za Aysan, o firmi koja proizvodi kopije stvarnih ljudi po narudžbi klijenata, a za slobodni stil Dimitra Petmeza, Grčka, za film Salome, poput same autorice nježnu priču o osjećajima koje je nemoguće prepričati riječima. Posebne su nagrade stručnog žirija zaslužili Žužo Labužo redatelja Petra Kamila Poneca, Češka Republika te Pleme Sergia Merchana, Španjolska.

Žiri mladih sačinjavali su filmaši iz Austrije, Italije i Hrvatske koji su nagrade za najbolje glumce dodijelili Tuvshinzaji Munkbat, Mongolija, za film Ključ i Davidu Petrželki za film ŽuŽo Labužo, za najboljeg redatelja autoricama filma Duša na prodaju, Izrael, za scenarij Filippu Di Piramu, Italija, za film Frank, snimatelja Danielu Laskeru, Južnoafrička Republika, za film Čovjek te najboljeg montažera autorima  FKVK Zaprešić, za film Metamorfoze. Nagrada Žuta zastava za doprinos nenasilju na filmu dodijeljena je radu Moj prijatelj Frank autora Joela Caborna, Velika Britanija.  

Nagradno sudjelovanje na Prodigy Camp-u, jedno od dvadeset uopće mogućih na cijelom svijetu, ove je godine osvojila zahvaljujući (ne samo) filmu Slijepci Lucija Petkoviček, FKVK Zaprešić.

Grand prix 24. filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala pripao je filmu o odrastanju Ključ Nomina Gantulga, Mongolija.

I tako su se četiri karlovačke rijeke i bezbrojni talenti mladih filmaša iz cijelog svijeta na koncu ulili u zajedničko ušće, a iz njega će već iduće godine poteći neke nove, još bogatije, raskošnije, šarenije i bolje rijeke. Krug se ponovo zatvara, samo da bi se u novom titraju ponovo otvorio.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Proglašeni pobjednici na 24. Filmskoj reviji mladeži i 12. Four River Film Festivalu

Festivali su se održali od 10. do 14. rujna u Karlovcu, a ugostili su 150 mladih filmaša iz Hrvatske i svijeta. U programu je prikazano 68 filmova, a održane su i brojne dodatne projekcije i radionice. »više

Vesela plovidba Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

Od utorka festivali su u Karlovac donijeli mnoštvo projekcija, radionica i druženja mladih i poznatih filmaša. Program će se zatvoriti u subotu 14. rujna dodjelom nagrada u 12h u Aquatici... »više

24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Nataša

Poslije svake službene projekcije vječno nasmijani Ana Đordić, prof. i/ili dr. sc. Boško Picula pred publikom vode razgovore s prisutnim autorima o motivima i razlozima snimanja njihovih radova ali i početaka bavljenja filmom uopće... »više

24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Odsvakuda

Četvrtak je označen trećom i četvrtom službenom projekcijom u Zorin domu, u 9.30 te u 12 sati, uz koje su se predstavili Prodigy Camp odnosno Animation Elephant, dok su u Gradskom muzeju u 10 i u 12 održane peta i šesta projekcija... »više