Novosti

Facebook HFS
11.09.2019.
Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival u Karlovcu!

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu, već tradicionalno protječu u znaku filma - od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemlja diljem svijeta tako da će se u Karlovcu u sklopu 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe!

Na kavi s medijima u subotu su predstavljeni 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival. Spomenuta izdanja predstavile su ispred organizatora Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te koordinatorica Revije i Festivala te Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. Od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva; Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije! Festival su predstavile koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković i partneri festivala Draženka Sila Ljubenko, pročelnica UO za društvene djelatnosti grada Karlovca; Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca; Suzana Šnajder, Zajednica tehničke kulture grada Karlovca i Karlovačke županije; Marija Medić, pročelnica Ureda za školstvo Karlovačke županije.

Kao što smo već najavili, na natječaj je ove godine pristiglo 1546 filmova (apsolutni rekord!) - ove impozantne brojke svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za karlovački festival te poimanju istoga kao važnoj platformi za rad i djelovanje. U natjecateljski program uvršteno je 68 naslova, 27 stranih u program Festivala te 41 hrvatski film u program Revije, a o najboljima će odlučivati tri člana žirija: glumica Tihana Lazović, finska redateljica Katariina Räty te švedski producent Tobias Ingels, izjavila je koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić.

Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Festival u utorak, 10. rujna, na rijeci Korani (u slučaju lošeg vremena u Gradskom kazalištu Zorin dom), službeno otvara film Zagrebački ekvinocij, igrani film Svebora Mihaela Jelića koji je prije svega dvije godine upravo na ovom festivalu sudjelovao u službenoj konkurenciji s filmom Đaneri. Prema riječima Jurice Pavičića riječ je o jednom od ljepših iznenađenja ovogodišnjeg pulskog filmskog festivala. “Zagrebački ekvinocij” je proizveo neformalni filmski kolektiv CEFGI koji čini grupa zagrebačkih studenata i srednjoškolaca. Film prema scenariju i u režiji 21-godišnjeg  Svebora Mihaela Jelića šarmirao je u Puli prisutne mladenačkom energijom, živahnošću i filmskom pismenošću, a mladim autorima treba to više skinuti kapu ima li se na umu da je film napravljen s budžetom sabranim crowdfundingom, a taj je budžet bio 9000 kuna, izjavila je Ksenija Sanković.

Svim gostima želimo ugodan boravak i dobrodošlicu u naš grad, a oni koji će ovdje biti po prvi put, uvjerena sam, neće biti i posljednji s obzirom na to da je to tek početak jedne nove suradnje i prijateljstva. Tolike godine uspješno ste stvarali festival, krasne i edukativne programe, uspijevali povezati osnovne i srednje škole te mladež grada što je doista vrijedno divljenja. Sve vaše aktivnosti, ambicije i marljivost nama daju zadatak da budemo još bolji, vrjedniji i ostvarujemo one projekte i programe koji bi svima vama olakšali i uljepšali život, omogućili da se razvijate te još više volite svoj grad.” izjavila je na predstavljanju Draženka Sila Ljubenko, pročelnica UO za društvene djelatnosti grada Karlovca.

“Vrijedan rad i trud svih vas pred nas stavlja veliku odgovornost da budemo izuzetno dobri domaćini s obzirom da znamo kako je gostoljubivost jedna od četiri glavne komponente festivala. Stoga imamo zadatak da ostavimo što bolji dojam kako bi gosti sa sobom odnijeli nezaboravna iskustva i doživljaje, a samim time i priču o Karlovcu širili dalje.” dodala jeMarina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca.

Potporu je izrazila i Suzana Šnajder iz Zajednice tehničke kulture grada Karlovca i Karlovačke županije: Izuzetno je lijepo vidjeti da mladi iz godine u godinu u sve većem broju sudjeluju na festivalu čime postaju dio neformalnog obrazovanja koje im kasnije često postaje bitan faktor u odabiru profesionalne karijere. Taj rastući broj prijavljenih filmova i sudionika festivala dostojno predstavlja cijeli grad i županiju zbog čega će Zajednica tehničke kulture uvijek biti spremna pružiti pomoć u tehničkom, tehnološkom i financijskom smislu.“

Na potporu se nadovezala i Marija Medić, pročelnica Ureda za školstvo Karlovačke županije: “Dodatnu vrijednost gradu daju svi projekti koji su bazirani na mlade, a samo od nekih su budućnost Edisona, novo ruho Dana piva, izgradnja Tesla Experience Centra što će konačno dostojno obilježiti samoga Teslu kao dio Karlovačke županije. No ono što već sada obilježava županiju zasigurno je film zbog čega je Karlovac svojevrsni centar filmskoga stvaralaštva na čemu smo vam beskrajno zahvalni. Jedino što je festivalu potrebno jest sunčano vrijeme s obzirom na to da sve ostalo već imaju!“

U srijedu, 11. rujna, na rijeci Mrežnici gledamo igrani film Dom, redatelja Darija Pleića, koji propituje kako preživjeti životnu situaciju u kojoj o niti visi budućnost jedne obitelji. Mladi neimenovani bračni par našao se u situaciji u kojoj moraju iseliti iz stana ili odlučno dočekati policiju da ih nemilosrdno deložira zajedno s malim djetetom u rukama.

U četvrtak, 12. rujna će nam na rijeku Dobru, doploviti domaći kratkiši, Tina & Sendy redateljice Hani Domazet u kojoj jednu od glavnih uloga  tumači ovogodišnja članica žirija Tihana Lazović, Ultra redatelja Igora Jelinovića i Kol'ko god nas noge nose redateljice  Renate Lučić.

Pretposljednji festivalski dan na rijeci Kupi, 13. rujna gledamo igrani film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića. Glavnu ulogu u filmu tumači Frano Mašković koji će nam se i pridružiti na projekciji. Frano je mladi redatelj koji priprema svoj prvi film. U središtu su radnje žene pogođene slomom krojačke industrije u regiji, a nadahnuće za priču pronašao je u svojoj teti, bivšoj radnici u tvornici Kamensko. Kako bi odlučio tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. Međutim, kada glumice shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u pogrešnom smjeru.

Popratni program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, ukazuje nam na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi i uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina.

I ove godine uspješno surađujemo sa Prodigy Campom iz Seattlea koji će dodijeliti stipendiju jednom od najbolji mladih filmaša – ova  suradnja  rezultat je  dugogodišnjeg oduševljenja  Hadleya Hilela, talentiranog američkog filmaša upravo Four River Film Festivalom  gdje  je godinama  kao autor. Hadley je jedan od najvećih ambasadora Revije i Festivala u Americi, a zahvaljujući njemu započeli smo suradnju s festivalima National festival of talented youth u L.A.-u i All American Film Festivalom u New Yorku, školom koja usko surađuje s holivudskim studijima – Relativity School u L.A.-u i kampom za najtalentiranije filmaše – Prodigy Camp u Seattleu.

Programski segment Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima i ove godine posjetiteljima približava slične festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Također, edukativni program ove je godine izuzetno opsežan i bogat te uključuje niz radionica i masterclassova renomiranih hrvatskih i svjetskih filmskih djelatnika i autora.

Nagradu Žuta zastava ponovno dodjeljujemo autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje. Nagradu medijski predstavlja emisija o filmu za djecu i mlade Kokice u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije, a bit će održana i tradicionalna debata s temom, - „Trebaju li za nasilje maloljetnika zakonski odgovarati njihovi roditelji ili skrbnici?“ pod stručnim vodstvom Boška Picule, dodala je Sanja Zanki Pejić, a osvrnula je i na ovogodišnji vizualni identitet: “Što se tiče brodića, oni su dio umjetničke instalacije Anđele Žapčić koja bi u slučaju lijepog vremenu trebala biti prezentirana na prostoru Foginovog kupališta. Riječ je o tisuću devedeset četiri brodića koji su izrađeni u proteklih pet dana i predstavljaju ljude koji su napustili Karlovac. Želimo im poručiti da se nadamo kako će se neki od tih brodića naposljetku vratiti, a ne samo otići nizvodno.”

Star Film Fest

Čekajući sedmi

Šesti Star Film Fest svečano je otvoren u četvrtak, 29. kolovoza, tradicionalno u Starom gradu Sisak, gdje su gledatelje čekali baklje, crveni tepih, bajkovita, filmska atmosfera (ipak, nedostajala je lijepa, zlatokosa princeza!) te koncert filmske glazbe... »više

Svečano zatvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

U utorak, 27. kolovoza prezentacijom programskih sadržaja u varaždinskom kinu Gaj završila je 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2019. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata... »više

Filmska snoviđenja Davida Lyncha u kinu Tuškanac

KIno Tuškanac priređuje prvu hrvatsku retrospektivu čuvenog američkog redatelja Davida Lyncha, koja će se pod nazivom Portreti: Filmska snoviđenja Davida Lyncha održati u kinu Tuškanac od ponedjeljka, 02. rujna do nedjelje, 08. rujna... »više

U CARSTVU SUBVERZIJE - FILMOVI DUŠANA MAKAVEJEVA NA KRATKOM UTORKU

Novu sezonu Kratkog utorka otvorit ćemo 3. rujna u 21h, u kinu Tuškanac u Zagrebu, s programom kratkih filmova najznačajnijeg jugoslavenskog filmaša svih vremena, nedavno preminulog majstora 'crnog talasa' Dušana Makavejeva... »više