Novosti

Facebook HFS
11.09.2019.
24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival
Plovi brode!

Ovogodišnja Filmska revija mladeži (ili FRaMe, kako je odnedavno zovu) i Four River Film Festival održat će se od 10. do 14. rujna u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a grad na četiri rijeke će po trinaesti put biti domaćinom Revije odnosno dvanaesti put FRFF–a, na koje je ove godine prijavljeno rekordnih 1546 filmova.

Članovi selekcijske komisije bili su profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić, prof., dr. sc. Boško Picula, politolog, politički komentator, urednik na HRT-u i filmski kritičar te akademska filmska i TV-snimateljica Dinka Radonić koji su izabrali 68 filmova u službenu konkurenciju, od čega 27 u konkurenciju stranih autora i 41 domaći film. O najboljima odlučuje stručni žiri u sastavu Tobias Ingels, producent iz Švedske, glumica Tihana Lazović i filmska redateljica Katariina Räty.

Na svečanom otvaranju na Foginovom kupalištu na Korani ili u Zorin domu (ovisno o vremenskim uvjetima) bit će prikazan igrani film Zagrebački ekvinocij čiji je scenarist i redatelj mladi Svebor Mihael Jelić (koji je prije dvije godine sudjelovao na Reviji s filmom Đaneri), a u neformalnom ali kreativnom filmskom kolektivu su zagrebački studenti i srednjoškolci. Vrijedi napomenuti da su sredstva za snimanje (čak devet tisuća kuna!) skupljena crowdfundingom!

Na press konferenciji održanoj uoči četverodnevnog odvijanja Revije i Festivala, na kojoj su među ostalim sudjelovale voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić i voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković, naglašeno je kako među učenicima karlovačkih osnovnih škola ima sve više interesa za kreativno bavljenje filmom, čemu je svakako pridonijelo više od deset godina trajanja ovih značajnih filmskih manifestacija u Karlovcu, ali i sve više karlovačkih učitelja i profesora koji sudjelovanjem na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić Hrvatskog filmskog saveza stječu filmska znanja koja onda prenose svojim učenicima u osnovnim i srednjim školama. Uz Reviju i Festival će biti proveden i program Dječje filmsko stvaralaštvo, koncipiran kao mali sat medijske kulture.

Događanja ove vrste dobrim dijelom ovise o volonterima, a oni nisu samo iz grada, nego je ove godine čak petnaest volontera iz drugih mjesta, uz četrdesetak mladih, uglavnom srednjoškolaca iz Karlovca.

Svake godine Revija i Festival imaju zaštitni znak, a ovaj je put to žuti papirnati brodić, kao dio umjetničke instalacije Anđele Žapčić, odnosno broda sastavljenog od 1094 mala broda ili čamca, koji simboliziraju stanovnike koji su otišli iz Karlovca, a sve se nekako nadaju da će se jednog dana i vratiti. Pa, plovi brode!

O značaju Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala govorila je i direktorica  Turističke zajednica grada Karlovca Marina Burić, koja je istaknula kako je riječ o cjelogodišnjoj aktivnosti, koja od svih zahtijeva da budu dobri domaćini i ponovo pokažu gostoljubivosti. Posebno prema onima koji dolaze prvi put, ali i prema svakom sudioniku 24. filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala.

Filmska događanja će se održavati na Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri te u Zorin domu, Gradskom muzeju, Knjižnici za mlade i u Aquatici, a ulaz na sve programe je besplatan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva u koju su filmovi doplovili su iz 50 zemlja svijeta »više

Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival u Karlovcu!

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu, već tradicionalno protječu u znaku filma - od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemlja... »više

Star Film Fest

Čekajući sedmi

Šesti Star Film Fest svečano je otvoren u četvrtak, 29. kolovoza, tradicionalno u Starom gradu Sisak, gdje su gledatelje čekali baklje, crveni tepih, bajkovita, filmska atmosfera (ipak, nedostajala je lijepa, zlatokosa princeza!) te koncert filmske glazbe... »više

Svečano zatvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

U utorak, 27. kolovoza prezentacijom programskih sadržaja u varaždinskom kinu Gaj završila je 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2019. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata... »više