Novosti

Facebook HFS
11.09.2019.
24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival
Čamac na Korani

Svečano otvaranje, s prigodnim govorima, vatrometom i filmovima Svebora Mihaela Jelića, kratkim Đaneri (prikazanim u okviru programa Nekad laureati Revije i Festivala, a danas…), s kojim je pobijedio na Reviji i Festivalu 2017., i cjelovečernjim igranim Zagrebački ekvinocij, s kojim je veoma zapaženo sudjelovao na ovogodišnjoj Puli, održano je donekle neočekivano, ali posve opravdano na Foginovom kupalištu na rijeci Korani. Scenarist i redatelj Jelić (21) dugo se spremao za poziv glazbenika, učio violinu ali se bavio i fotografijom, pa nekako pohađao filmske radionice u Poljskoj i u domaćem rasadniku filmskih kadrova u Gunji, a sad kreće na Filmsku akademiju u Beču.   

Događanja na 24. filmskoj reviji mladeži i 12. Four River Film Festivalu počela su već u utorak ujutro. U Gradskom muzeju su u 10 i 12 održane dvije projekcije dječjih filmova, odabir najboljih ostvarenja s Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, kao svojevrsna nastava medijske kulture za učenike osnovnih škola, nazvane Dječje filmsko stvaralaštvo 1 i 2, s voditeljicama nastave Petrom Bjelajac, Anom Đordić, Margaretom Đordić, Jelenom Modrić, Ivančicom Šebalj i Anom Vine, a u 14 sati u Zorin domu debata Trebaju li za nasilje maloljetnika zakonski odgovarati njihovi roditelji ili skrbnici, koju je vodio dr. sc. Boško Picula, ovdje poznat i kao čovjek koji nije nikada prespavao u Karlovcu, iako je za Reviju i Festival odavno vezan raznim sponama, pa je tako i ove godine bio, uz Anu Đordić i Dinku Radonić, selektor službenog programa.


Photo by Dinka Juričić

U 17 sati održan je ispred Zorin doma tradicionalan speed-dating s pedesetak sudionika, na kojem su se međusobno upoznavali gosti i organizatori Revije i Festivala.

Kako bi nekada davno komentirajući nastupe umjetničkih klizačica rekla legendarna Milka Babović, u opravici krojenoj poput muške košulje, ali bez kopčanja (malo je podsjetila na Juliju Roberts u onoj sceni iz Notting Hilla, kod nas prevedenog kao Ja u ljubav vjerujem, snimljenog inače prije punih dvadeset  godina!), s tankim bijelim i plavim okomitim prugama, kao četiri karlovačke rijeke pa puta hiljadu, elegantna, elokventna i uvijek odmjerena, pojavila se poslije dvogodišnje pauze dugogodišnja voditeljica i prevoditeljica Vedrana Mihalić i suvereno obavila svoj posao, pokazavši kako jedna osoba čini razliku i probudivši nadu da će nas oduševljavati i ubuduće.

Sa srebrnim, gotovo punim Mjesecom iznad i modrom (i brrr, hladnom) Koranom ispod, večer otvaranja 24. filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala je bila zaista vrijedna pamćenja.

Drugog nas dana u Zorin domu očekuju prva i druga službena projekcija, u 9.30 odnosno 12 sati, s dvanaest u prvoj i jedanaest filmova u drugoj, na kojima će se pobliže predstaviti i osječka Filmska runda te varaždinsko-riječki VAFI&RAFI, a u Gradskom muzeju nastavak Dječjeg filmskog stvaralaštva, u 10 i 12. S Korane se selimo na Mrežnicu gdje će u 20.30 biti prikazan drugi dugometražni film Darija Pleića Dom, koji se s Juditom Franković i Mislavom Čavajdom u glavnim ulogama bavi problemom deložacija i mogućnostima mladog para da im se pokuša suprotstaviti ljubavlju.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Plovi brode!

Ovogodišnja Filmska revija mladeži (ili FRaMe, kako je odnedavno zovu) i Four River Film Festival održat će se od 10. do 14. rujna u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a grad na četiri rijeke će po trinaesti put biti domaćinom Revije... »više

Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva u koju su filmovi doplovili su iz 50 zemlja svijeta »više

Počinju 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival u Karlovcu!

Kraj ljeta i početak školske godine u Karlovcu, već tradicionalno protječu u znaku filma - od 10. do 14. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemlja... »više

Star Film Fest

Čekajući sedmi

Šesti Star Film Fest svečano je otvoren u četvrtak, 29. kolovoza, tradicionalno u Starom gradu Sisak, gdje su gledatelje čekali baklje, crveni tepih, bajkovita, filmska atmosfera (ipak, nedostajala je lijepa, zlatokosa princeza!) te koncert filmske glazbe... »više