Novosti

Facebook HFS
08.05.2019.
Trinaesti Festival dokumentarnog rock filma DORF 2019
Okončane prijave

Sve do 1. svibnja moglo se prijaviti natjecateljske filmove na trinaesti po redu Festival dokumentarnog rock filma DORF 2019, a njegovim povezivanjem s programom  sedmih Antičkih filmskih večeri i ove će godine brojni ljubitelji rocka i filma u Vinkovcima (i šire!) u tjednu od 19. do 24. kolovoza, zahvaljujući Udruzi ljubitelja filma RARE odnosno osnivaču i umjetničkom direktoru DORF-a te predsjedniku Udruge RARE Toniju Šariću, moći uživati u bogatom filmskom programu i popratnim sadržajima koji se treću godinu zaredom odvijaju u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. U dosadašnjih dvanaest godina na DORF-u je prikazano dvjestotinjak filmova koje je pogledalo oko 45.000 ljubitelja dokumentaraca, a festival je gostovao u osamdeset i dva grada u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. Od ove godine se Festival dokumentarnog rock filma vraća svojim izvorima i opet postaje ekskluzivno vinkovački.  

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučuje žiri u sastavu pijanist i skladatelj te jedan od najsvestranijih domaćih umjetnika Matej Meštrović, rođen 1969. godine u Zagrebu i sve češće globalno prisutan u raznim oblicima umjetničkog djelovanja, od  glazbe do filma, fotografkinja i umjetnička direktorica festivala Organ Vida Marina Paulenka koja je posebnu pažnju prošle godine izazvala izložbom Od 9 do 12 posvećenom portretima ljudi treće životne dobi te autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Glasnije od oružja, televizijski i filmski scenarist, producent i redatelj  Miroslav Sikavica, rođen 1975. godine u Zagrebu, kao predsjednik žirija.

DORF će biti otvoren regionalnom premijerom filma Boom! A Film about the Sonics autora Jordana Albertsena (SAD) iz 2018. o kultnom sastavu iz Seattlea, koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk rock eksplozije. Autor ih je pratio deset godina, a u filmu su prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) te kronološki prikaz karijere ovog utjecajnog sastava. Film završava (neočekivanom) reunion svjetskom turnejom, novim studijskim albumom i zasluženim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno. Izvan konkurencije će biti prikazan dokumentarni film o nezavisnoj kulturnoj sceni Hrvatske tijekom ratnih devedesetih RAT ART – Hrvatski neovisni umjetnici iz 1997. kanadskog glazbenika i redatelja Zeva Ashera.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija bit će i promocije knjiga. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Beča ponovno na DORF dolazi sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler, koji će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni 45 Revolutions per Minute.

Osim projekcija održat će se i brojna predavanja o novostima iz muzejskih aktivnosti, kultni glazbeno-filmski kviz, kao i filmska radionica za početnike.

Od ove godine ustanovljena je i nagrada koja nosi ime vinkovačkog arheologa i strastvenog filmofila Stojana Dimitrijevića (1928. - 1981.). Autor unikatnih nagrada laureatima na ovogodišnjem, trinaestom Festivalu dokumentarnog rock filma je splitski kipar i autor stripova Miro Župa, a cjelokupni design potpisuje mladi ali već nagrađivani Martin Peranović iz Otoka.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Deseti VAFI & RAFI

Mrvicu manje od tristo

Jubilarni, deseti VAFI & RAFI festival, koji objedinjuje dječje animirane filmove i filmove za djecu profesionalnih autora, bit će održan od 27. svibnja do 2. lipnja 2019. godine, prvo u Rijeci, a zatim i u Varaždinu... »više

Po četvrti put

Revija studentskog filma

Zagrebački MM centar Studentskog centra u Savskoj 25 je od 2. do 4. svibnja mjesto održavanja četvrte Revije studentskog filma na kojoj će biti prikazano ukupno 75 ostvarenja, u Studentskom programu njih 36 u službenoj konkurenciji... »više

DRUGO IZDANJE FUSE-a TRAJE ČAK TRI DANA!

Na jutros održanom predstavljanju za medije najavljeno je drugo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 9. do 11. svibnja... »više

Filmska vježbaonica: U PRIRODI!

Ova intenzivna trodnevna radionica će se održati od 10. do 12. 5.2019. u Domu Crvenog križa na Sljemenu u kojem će polaznici i voditelji raditi i biti smješteni. Smještaj podrazumijeva dva noćenja u Domu i sve obroke tokom radionice... »više