Novosti

Facebook HFS
03.05.2019.
Deseti VAFI & RAFI
Mrvicu manje od tristo

Jubilarni, deseti VAFI & RAFI festival, koji objedinjuje dječje animirane filmove i filmove za djecu profesionalnih autora, bit će održan od 27. svibnja do 2. lipnja 2019. godine, prvo u Rijeci, a zatim i u Varaždinu. Za istinu reći, jubilaran je samo VAFI, jer je prvi održan 2010. godine, kao internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a od 2018. festival se održava i u Varaždinu i u Rijeci, u zajedničkoj organizaciji, pa tako RAFI tek zakoračuje jubilarnim stazama. Organizatori su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino Croatia iz Rijeke, u suorganizaciji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, varaždinskim kinom Gaj, Hrvatskim filmskim savezom, ASIFA-om Hrvatske i Koncertnim uredom Varaždin. Ovogodišnja je partnerska zemlja Kanada.

Nešto manje od tristo dječjih filmova te više od petsto profesionalnih filmova za djecu i mlade ili ukupno 828 prijavljenih ostvarenja iz sedamdesetak zemalja (prošle je godine bilo 693 filma iz šezdeset i devet zemalja) pristiglo je na ovogodišnji VAFI & RAFI, a za službene projekcije u Varaždinu su odabrani radovi iz Australije, Belgije, Bjelorusije, Francuske, Grčke, Gruzije, Indije, Irske, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Njemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Tajvana i naravno Hrvatske. Domaći autori su iz FFVAL-a, Luka, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Varaždin, FKVK Zaprešić, FVD AniMravec, Koprivnica, Kinokluba Karlovac, Škole animiranog filma Čakovec, Škole crtanog filma NS Dubrava, Zagreb te iz koprodukcijske suradnje NS Dubrava i Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik odnosno međunarodne s OTTOmani association, Italija.

Odabranih osamdeset i šest autorskih filmova (ukupnog trajanja više od pet sati) se u Varaždinu prikazuju na šest službenih projekcija, u MINI (autori mlađi od deset godina), MIDI (jedanaest do četrnaest) i MAXI (petnaest do osamnaest godina) kategoriji, a u Rijeci u četiri dobne kategorije za gledatelje, do šest godina, za one od sedam do deset, od jedanaest do četrnaest te od petnaest do osamnaest.

RAFI selektori su bili jedna od osnivačica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, izvršna producentica varaždinskog dijela Ana Sever i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog dijela festivala. Filmovi će u Art-kinu Croatia, Rijeka biti prikazani u osam službenih projekcija.

U selekcijskoj komisiji VAFI-ja bili su profesorica kroatistike i filozofije, nastavnica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u zagrebačkoj XIII. gimnaziji Ana Đordić i karikaturist i strip crtač iz Varaždina, koji je radio i u Zagreb filmu kao animator, Kristijan Petrović Kiki.
Jedna je od ovogodišnjih atrakcija i nova službena internetska stranica koju su izradili članovi udruge MOP Sveučilišta Sjever Fran Mubrin, Jakov Košćak i Mario Janković www.vafirafi.com.

Iako su sve nagrade, koje i ove godine dodjeljuju dječji žiri te međunarodni žiri odraslih, podjednako važne, posebnu vrijednost ima Plavi VAFI koji se tradicionalno dodjeljuje filmu koji najviše promiče prava djece. Podupiru ga UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a i time se potvrđuje kako VAFi & RAFI uz ostale vrijednosti imaju i važnu odgojnu komponentu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Po četvrti put

Revija studentskog filma

Zagrebački MM centar Studentskog centra u Savskoj 25 je od 2. do 4. svibnja mjesto održavanja četvrte Revije studentskog filma na kojoj će biti prikazano ukupno 75 ostvarenja, u Studentskom programu njih 36 u službenoj konkurenciji... »više

DRUGO IZDANJE FUSE-a TRAJE ČAK TRI DANA!

Na jutros održanom predstavljanju za medije najavljeno je drugo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 9. do 11. svibnja... »više

Filmska vježbaonica: U PRIRODI!

Ova intenzivna trodnevna radionica će se održati od 10. do 12. 5.2019. u Domu Crvenog križa na Sljemenu u kojem će polaznici i voditelji raditi i biti smješteni. Smještaj podrazumijeva dva noćenja u Domu i sve obroke tokom radionice... »više

Premijera filmove 9. Škole animiranog filma

Ovoga utorka, 30. travnja, s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) premijerno će biti prikazano tri kratkometražna animirana filma nastalih na 9. Školi animiranog filma pod mentorstvom Lee Vidaković i asistentice Dorote Cerin... »više