Trinaesti Festival dokumentarnog rock filma DORF 2019

Okončane prijave

Sve do 1. svibnja moglo se prijaviti natjecateljske filmove na trinaesti po redu Festival dokumentarnog rock filma DORF 2019, a njegovim povezivanjem s programom  sedmih Antičkih filmskih večeri i ove će godine brojni ljubitelji rocka i filma u Vinkovcima (i šire!) u tjednu od 19. do 24. kolovoza, zahvaljujući Udruzi ljubitelja filma RARE odnosno osnivaču i umjetničkom direktoru DORF-a te predsjedniku Udruge RARE Toniju Šariću, moći uživati u bogatom filmskom programu i popratnim sadržajima koji se treću godinu zaredom odvijaju u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. U dosadašnjih dvanaest godina na DORF-u je prikazano dvjestotinjak filmova koje je pogledalo oko 45.000 ljubitelja dokumentaraca, a festival je gostovao u osamdeset i dva grada u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. Od ove godine se Festival dokumentarnog rock filma vraća svojim izvorima i opet postaje ekskluzivno vinkovački.  

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučuje žiri u sastavu pijanist i skladatelj te jedan od najsvestranijih domaćih umjetnika Matej Meštrović, rođen 1969. godine u Zagrebu i sve češće globalno prisutan u raznim oblicima umjetničkog djelovanja, od  glazbe do filma, fotografkinja i umjetnička direktorica festivala Organ Vida Marina Paulenka koja je posebnu pažnju prošle godine izazvala izložbom Od 9 do 12 posvećenom portretima ljudi treće životne dobi te autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Glasnije od oružja, televizijski i filmski scenarist, producent i redatelj  Miroslav Sikavica, rođen 1975. godine u Zagrebu, kao predsjednik žirija.

DORF će biti otvoren regionalnom premijerom filma Boom! A Film about the Sonics autora Jordana Albertsena (SAD) iz 2018. o kultnom sastavu iz Seattlea, koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk rock eksplozije. Autor ih je pratio deset godina, a u filmu su prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) te kronološki prikaz karijere ovog utjecajnog sastava. Film završava (neočekivanom) reunion svjetskom turnejom, novim studijskim albumom i zasluženim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno. Izvan konkurencije će biti prikazan dokumentarni film o nezavisnoj kulturnoj sceni Hrvatske tijekom ratnih devedesetih RAT ART – Hrvatski neovisni umjetnici iz 1997. kanadskog glazbenika i redatelja Zeva Ashera.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija bit će i promocije knjiga. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Beča ponovno na DORF dolazi sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler, koji će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni 45 Revolutions per Minute.

Osim projekcija održat će se i brojna predavanja o novostima iz muzejskih aktivnosti, kultni glazbeno-filmski kviz, kao i filmska radionica za početnike.

Od ove godine ustanovljena je i nagrada koja nosi ime vinkovačkog arheologa i strastvenog filmofila Stojana Dimitrijevića (1928. - 1981.). Autor unikatnih nagrada laureatima na ovogodišnjem, trinaestom Festivalu dokumentarnog rock filma je splitski kipar i autor stripova Miro Župa, a cjelokupni design potpisuje mladi ali već nagrađivani Martin Peranović iz Otoka.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

08.05.2019.