Novosti

Facebook HFS
24.04.2019.
TRAGOVI EKSPERIMENTA - ZLATNO DOBA SLOVAČKOG FILMA NA KRATKOM UTORKU

U utorak 30. travnja, u 19 i 21h, na Kratkom utorku u kinu Tuškanac u Zagrebu, družit ćemo se sa slovačkim filmom 60-ih i 70-ih. I dok znamo gotovo sve o češkim redateljskim junacima toga vremena, na ovom programu se upoznajemo s ništa manje kvalitetnim slovačkim im kolegama. Prvo ćemo u 19h imati priliku pogledati izbor kratkih filmova najpoznatijih slovačkih autora - Juraja Jakubiska, Dušana Hanáka i Dušana Trančíka, a onda u 21h i film koji je 2000. u velikoj anketi tamošnjih filmskih kritičara proglašen najboljim slovačkim filmom svih vremena - srednjemetražni dokumentarac 'Slike staroga svijeta' Dušana Hanáka. Sve filmove projiciramo s 35mm filmskih kopija!   

Ova selekcija predstavlja najznačanije filmove većinom napravljene u tzv. 'zlatno doba' 60-ih, kad su političko uplitanje i birokratska kontrola u čehoslovačkoj filmskoj industriji oslabljeli. Po prvi put nakon poslijeratnog ponovnog starta slovačkog filma 1945., ponajviše mlada generacija filmaša počela je pokazivati sklonosti k eksperimentu, koje su se najviše mogle primijetiti u radovima Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska i Dušana Trančíka. Osim toga i autori starije generacije, kao što su bili Vlado Kubenko i Martin Slivka, počeli su istraživati različite mogućnosti rada s filmskim slikama, glazbom ili zvukovima, pronalazeći načine kako da 'ne prikažu', 'ne pripovijedaju' (odbijajući korištenje voiceovera) i 'ne ilustriraju' stvari.
Pomak u njihovim razmišljanjima u isto vrijeme bio je inspiriran suvremenom eksperimentalnom elektronskom glazbom, pa su značajni glazbeni kompozitori tog vremena (Ilja Zeljenka, Roman Berger i Pavol Šimai) počeli surađivati na njihovim filmovima.
Program su pripremili Marián Hausner, direktor nacionalnog filmskog arhiva Slovačkog filmskog instituta i Martin Kaňuch, programski urednik Slovačkog filmskog instituta, a predstavit će ga njihove kolege Rastislav Steranka i Tomáš Hudák.

Program kratkih filmova u 19h započet ćemo s redateljskim debijem pionira etnografskog filma Martina Slivke 'Voda i rad' o 'spomenicima tehnike', u kojem autor koristi sugestivnu montažu i komponiranu glazbu Ilje Zelenke baziranu na zvukovima vodoturbina. Gledamo i film 'Došao nam je Old Shatterhand', sarkastični izvještaj o životu iza željezne zavjese koji je režirao Dušan Hanák. U njemu redatelj razotkriva klonulost socijalističkog društva, umornog od izgradnje 'svjetlije budućnosti'. Tu je i film 'Pakao skretničarskog tornja' Vlade Kubenka, minimalistički skeč o životu stoički raspoloženog otpravnika vlakova u mjestu usred ničega u planinama središnje Slovačke, prigodno nazvanom Pakao (Peklo). Prikazujemo i film 'Bukteće rijeke' Ctibora Kovača, spektakularnu dokumentarnu poemu posvećenu alkemiji proizvodnje čelika. Kompozicije boja u širokom formatu popraćene su hipnotizirajućom glazbenom pratnjom Ladislava Kupkoviča.


Došao nam je Old Shatterhand

Nakon toga slijedi film Dušana Trančíka 'Fotografiranje obitavatelja', svojevrsni dokumentarni eksperiment o životu (i smrti) na selu, prikazan kroz proces gradnje kuće. Film preispituje sukob velikih očekivanja i svakodnevne stvarnosti, kao i cijenu udobnosti socijalizma. Film 'Oko' Juraja Bindzára eksperimentalna je animacija proizašla iz autorovog kolažnog rada za brojne magazine, a referira se na radove Borowczyka, Lenice i Vanderbeeka. U njoj se autor bavi sukobom individualizma i kolektivnog, dozvoljenog i zabranjenog, slobode i pokoravanja. Posljednji film u programu bit će rad vjerojatno najpoznatijeg slovačkog redatelja svih vremena Juraja Jakubiska 'Bubnjar Crvenog križa'. Radi se o namjenskom filmu naručenom od strane češkog Crvenog križa, koji se u rukama avangardnog autora opsjednutog magičnim realizmom pretvorio u nešto posve neočekivano.


Fotografiranje obitavatelja


Oko


Bubnjar Crvenog križa

U 21h na rasporedu je pravo remek-djelo koje se ne bi smjelo propustiti. 'Slike staroga svijeta' poetski su dokumentarni vizualni esej Dušana Hanáka o starcima koji jedva preživljavaju u selima u slovačkim regijama Liptov i Orava. Inspiriran iskrenom osjećajnošću crno-bijelih fotografija Martina Marinčeka nastalih na istim lokacijama, Hanák oslikava jedinstvene likove, njihovu čudesnu nevinost i odnos prema životu, koji odiše unutrašnjom slobodom. Iako je nastao 1972., film je bio zabranjen sve do 1988. jer prikaz alkoholizma, siromaštva i religioznosti likova nije odgovarao komunističkim vlastima. Usprkos tome, 'Slike staroga svijeta' nisu politički, niti socijalno angažirani film, nego moćan prikaz ljudskog stanja ruralne zajednice koju je zaboravio moderni svijet. Film je 2000. u anketi slovačkih filmskih kritičara proglašen najboljim slovačkim filmom svih vremena.


Slike staroga svijeta


Slike staroga svijeta


Slike staroga svijeta

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u partnerstvu sa Slovačkim filmskim institutom. Filmove puštamo sa 35mm kopija iz njihovog filmskog arhiva, imaju engleske titlove, a ulaz na program je 20kn. Jedna karta vrijedi za oba programa.

Raspored projekcije:

19 Program kratkih filmova (78 min)
'Voda i rad' (Voda a práca), Martin Slivka, 1963., 9 min, 35mm
'Došao nam je Old Shatterhand' (Prišiel k nám Old Shatterhand), Dušan Hanák, 1966., 12 min, 35mm
'Pakao skretničarskog tornja' (Hr. Peklo), Vlado Kubenko, 1967., 12 min, 35mm
'Bukteće rijeke' (Ohnivé rieky), Ctibor Kováč, 1965., 10 min, 35mm
'Fotografiranje obitavatelja' (Fotografovanie obyvateľov domu), Dušan Trančík, 1968., 16 min, 35mm
'Oko' (Oko), Juraj Bindzár, 1968., 6 min, 35mm
'Bubnjar Crvenog križa' (Bubeník Červeného kríža), Juraj Jakubisko, 1977., 13 min, 35mm

20:20 Razgovor s Rastislavom Sterankom i Tomášom Hudákom

21:00 'Slike staroga svijeta' (Obrazy starého sveta), Dušan Hanak, 1972., 64 min, 35mm

Ekskluzivni prilozi Petera Watkinsa i Mirele Holy u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa

Uz tekstove slavnog britanskog redatelja i doktorice ekofeminizma posvećene krizi medija i Westworldu, novi broj filmološkog časopisa u sklopu temata o suvremenoj teoriji filma analizira i veze Japana i westerna, Koreje i poezije... »više

Škola koju su školarci jedva dočekali: Filmska naSTAVa@ kino Tuškanac

Više od 200 srednjoškolaca, osnovnoškolaca i njihovih profesora provodi aktivne proljetne filmske praznike u kinu Tuškanac »više

Otvorene prijave za ljetnu filmsku radionicu u Kraljevici

Hrvatski filmski savez i ove godine organizira čak četiri filmske radionice, a s obzirom na to da se svake godine broj polaznika za radionice u Kraljevici popuni u rekordnom roku, ne čekajte zadnji tren s odlukom o tome kako ćete provesti ljeto. »više

IKEA for YU prikazan na Sarajevo sur Seine Film Festivalu u Parizu

Iako uskršnji, prošli vikend je bio „radan“ za ekipu filma „IKEA for YU“, dokumentarca Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza... »više