Novosti

Facebook HFS
24.04.2019.
Škola koju su školarci jedva dočekali: Filmska naSTAVa@ kino Tuškanac
Više od 200 srednjoškolaca, osnovnoškolaca i njihovih profesora provodi aktivne proljetne filmske praznike u kinu Tuškanac

Ovo je proljeće u Hrvatskom filmskom savezu opet u znaku besplatnih obrazovnih programa u kinu Tuškanac - za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Proljetna pauza od škole tako će i ove godine biti u znaku čak triju besplatnih filmskih obrazovnih radionica u kinu Tuškanac.

Program se održava od 23. do 27. travnja 2019.  godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice dokumentarnog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore. Polaznici naSTAVe i radionica dolaze iz svih zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, ali i iz susjednih gradova, Samobora, Karlovca.

Dok polaznici naSTAVe teoretiziraju film i na taj način uče o filmu te potiču kritičko promišljanje, polaznici radionica uče kako raditi film te ga i sami stvaraju. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a puno njih se vraća opet na filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Hrvatski filmski savez prati rad svojih polaznika radionica i nakon što programi završe, te potiče školarce da svoja novonastala filmska ostvarenja prijave na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a ako su srednjoškolci tada ih mogu prijaviti na Filmsku reviju mladeži, odnosno Four River Film Festival. Riječ je o manifestacijama koje isključivo prate filmove osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a prijaviti se mogu svi do 1. lipnja 2019. godine.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Filmska naSTAVa  je program koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Rezultate radionica – animirane i dokumentarne filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i  obitelji polaznika te tako i sami dobiti uvid u filmski svijet. Radionice također pružaju priliku mladim ljudima da se umjetnički izraze, usmjere, te kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, , Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Otvorene prijave za ljetnu filmsku radionicu u Kraljevici

Hrvatski filmski savez i ove godine organizira čak četiri filmske radionice, a s obzirom na to da se svake godine broj polaznika za radionice u Kraljevici popuni u rekordnom roku, ne čekajte zadnji tren s odlukom o tome kako ćete provesti ljeto. »više

IKEA for YU prikazan na Sarajevo sur Seine Film Festivalu u Parizu

Iako uskršnji, prošli vikend je bio „radan“ za ekipu filma „IKEA for YU“, dokumentarca Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza... »više

Filmski četvrtak u HDA

U gori raste zelen bor

Hrvatski je državni arhiv obilježio osamdesetu obljetnicu rođenja glumca Borisa Dvornika prikazivanjem igranog filma U gori raste zelen bor redatelja Antuna Vrdoljaka, koji je prigodno govorio poslije projekcije, a posebno istaknuo svoj redateljski prosede... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Tajana Ćosić

Tajana voli pjevati, a sve češće i nastupa pod umjetničkim imenom Tajchee, na mjestima gdje se cijeni dobra glazba i pred ljudima koji dijele njene glazbene afinitete. Oni koji su je već slušali žele je čuti ponovo i pomalo žale one koji još nisu... »više