Novosti

Facebook HFS
03.04.2019.
ODABRANI FILMOVI ZA NATJECATELJSKI PROGRAM FUSE-a 2019.

Započelo je odbrojavanje do 2. FUSE – Film Under Severe Experiment festivala u Karlovcu do kojega nas dijeli malo više od mjesec dana.

FUSE - Film Under Severe Experiment međunarodni je filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Prošlogodišnje izdanje trajalo je dva dana, a posjetitelje ove godine očekuje čak tri dana festivala namijenjenog hibridnim kratkim filmovima i to u trajanju od 9. do 11. svibnja.

Filmaši su svoje filmove slali iz raznih zemalja. Osim Hrvatske, prijave su stigle iz Srbije, Moldavije, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Turske, Irana, Grčke, Portugala, Poljske, Češke, Perua, Francuske i Nizozemske.

Selekcijski žiri kojega čine filmski kritičar Stipe Radić, knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak te student smjera snimanja na Akademiji dramske umjetnosti i poznati karlovački filmaš Pavle Kocanjer odabrali su 17 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala.

Natjecatelji mogu osvojiti nagrade u pet kategorija; za najboljeg redatelja, montažera, snimatelja, nagradu publike te Grand Prix.

Osim natjecateljskih projekcija bit će prikazana i projekcija kratkometražnih filmova izvan konkurencije. U konkurenciju su uvršteni filmovi koji su zadovoljili uvjete natječaja, ali prijavljena je i nekolicina filmskih uradaka koji nisu zadovoljili neki od specifičnih uvjeta ovog filmskog festivala. Zbog kvalitete radova, organizatori su odlučili prikazati ih u odvojenom - popratnom programu.

Organizator festivala, Kinoklub Karlovac udruga je mladih koji se bave audiovizualnom umjetnošću, s ciljem promicanja filmske kulture te srodnih umjetnosti. Osim navedenoga, uoči i tijekom samog FUSE-a bit će održan i bogat edukativni, izložbeni te zabavni program.

Eksperimentalni filmovi Mladena Stilinovića

Kao život

Mladen Stilinović, rođen u Beogradu 1947., umro u Puli 2016., a najveći dio života i rada proveo u Zagrebu, bio je postkonceptualni umjetnik, od 1975. član Grupe šestorice autora (u kojoj su još bili Vlado Martek, Boris Demur, Željko Jerman, Sven Stilinović i Fedor Vučemilović)... »više

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture

Hrvatski filmski savez dio je pilot-projekta Filmovi ne padaju s Marsa, na kojem je Studio dim okupio vodeće hrvatske stručnjake za filmsku i medijsku pismenost – Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te portal medijskapismenost.hr... »više

Dječji filmski događaj godine: 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!

Otvorene su prijave za najveći i najstariji dječji filmski događaj godine. Ovogodišnja, 57. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bit će održana u Sisku u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kino kluba Sisak te OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari. »više

Prva hrvatska retrospektiva najznačajnijeg suvremenog japanskog filmaša

Portreti: Suvremeni japanski film Hirokazu Koreedae

Kino Tuškanac, 28. ožujka – 02. travnja 2019.
Od četvrtka, 28. ožujka do utorka, 02. travnja kino Tuškanac donosi prvu hrvatsku retrospektivu od 10 filmova najznačajnijeg suvremenog japanskog redatelja Hirokazu Koreeda... »više