Novosti

Facebook HFS
03.07.2018.
Radionica stop-trik animacije
See/Touch/Try

Radionica stop-trik animacije osječkog Video kluba Mursa, odnosno njegove Sekcije animiranog filma, održana je koncem lipnja, po prvi put pod nazivom See/Touch/Try,  a ovoga je puta bila namijenjena prvenstveno srednjoškolcima i studentima te ostalim zainteresiranim polaznicima.

Stop-trik animacija je pokretanje objekata ispred ili ispod kamere ili fotoaparata, pri čemu se svaki pokret bilježi novom snimkom. Kao i kod klasične animacije, o kvalitetnoj razradi priče te snimanju što više kadrova ovisi i  kvaliteta filma. Ili, bolje je napraviti i koji kadar viška nego da na koncu nešto nedostaje! Nakon snimanja materijal je montiran i proanaliziran, a rezultat će biti  prikazan 7. srpnja 2018., kao popratni program šesnaestog Gastro film festivala koji se u organizaciji Video kluba Mursa održava u Domu tehnike, na Trgu Jurja Križanića 1 u Osijeku, nakon čega će biti dostupan na Youtube kanalu Video kluba Mursa.

Ljeto je svake godine u Osijeku obilježeno između ostaloga održavanjem obrazovnih programa Ljeto u Domu tehnike, koje je sastavljeno od različitih radionica, poput Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi, Ljetna škola astronomije, Orijentacija i komunikacija odnosno Konstruktorstvo, Maketarstvo-izrada drvenih predmeta te Izrada video igre, Sastavljanje i programiranje lego modela, 3D modeliranje i printanje, Elektronika i radio orijentacija, Škola letenja dronovima, Mala škola ronjenja, Maketarstvo–oslikavanje bočica, Maketarstvo–izrada drvenog okvira za slike te Enigmatika na računalu i druge. Cilj programa je korisno korištenje slobodnog vremena djece i mladih u ljetnim mjesecima, a osmišljeni su tako da učenike upoznaju s osnovama nekih tehnika koje bi kasnije mogli i samostalno usavršavati ili se priključiti dugotrajnijim programima u Centru tehničke kulture ili udrugama tehničke kulture.

Prošle su se godine na radionici stop-trik animacije učenici osnovnih škola bavili animacijom lutaka, a sudionici su mogli vidjeti kako izgleda proces montaže, spajanje slike i zvuka te što sve treba napraviti u toj fazi izrade filma. U pauzama su mogli vidjeti i neke ranije dječje i radioničke animirane filmove, nastale u dugogodišnjoj produkciji Video kluba Mursa, a zadnjeg je dana održana i službena projekcija njihovih radova, na velikom platnu i uz sudjelovanje ponosnih roditelja i ostale zainteresirane publike te podjela diploma polaznicima.

Radionice su nastale temeljem dvadesetogodišnjeg rada i iskustva Nataše Dorić i Aleksandra Muharemovića s djecom i mladeži te kao jedna od razvojnih stepenica See&Feel formata radionica koje su razvili i počeli izvoditi prije nekoliko godina; tada u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku.

Uvijek se s polaznicima obrađuju teme osnova animacije, a zatim vodi pregled i analiza radova gdje su predstavljeni različiti pristupi i mediji korišteni za stop-trik animacije. Radionica je sufinancirana sredstvima HAVC-a.

Video klub Mursa neprekidno djeluje već 45 godina, a Sekcija animiranog filma aktivno već 10 godina. Djelatnost sekcije je pretežno usmjerena na edukaciju djece i mladih na polju animacije čime im se omogućuje kreativno izražavanje kroz formu animiranog filma.

Postignuti rezultati ohrabruju i uvjeravaju da će i godine pred nama biti jednako plodonosne i uspješne.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmski Pozdrav ljetu u kinu Tuškanac!

I ove godine nastavljamo tradiciju da posebnim programom proslavimo početak ljeta te obilježimo rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a... »više

Kinoklub Zagreb na Diversions Short Film Festivalu

Posebnom projekcijom naziva Distopijski narativi iz Kinokluba Zagreb obilježit će se 90 godina Kinokluba Zagreb na Diversions Short Film Festivalu. Projekcija i razgovor održat će se u petak, 29. lipnja u 19 sati u Sv. Ivanu Zelini... »više

Slatke šezdesete

Bard u Močvari

Pod naslovom Slatke šezdesete u ciklusu Filmskih večeri u Močvari je u četvrtak, 21. lipnja 2018., unatoč najavi grmljavinskog nevremena i odigravanju sudbonosne nogometne utakmice, održano događanje čiji su akteri bili vrijedna istraživačica jugoslavenske filmske alternative... »više

Panorama: Skriveno blago bugarskog filma

Od 21. do 30. lipnja kino Tuškanac donosi hrvatske premijere osam sjajnih filmova bugarske kinematografije od konca 1950-ih do početka 1970-ih... »više