Novosti

Facebook HFS
03.07.2018.
Radionica stop-trik animacije
See/Touch/Try

Radionica stop-trik animacije osječkog Video kluba Mursa, odnosno njegove Sekcije animiranog filma, održana je koncem lipnja, po prvi put pod nazivom See/Touch/Try,  a ovoga je puta bila namijenjena prvenstveno srednjoškolcima i studentima te ostalim zainteresiranim polaznicima.

Stop-trik animacija je pokretanje objekata ispred ili ispod kamere ili fotoaparata, pri čemu se svaki pokret bilježi novom snimkom. Kao i kod klasične animacije, o kvalitetnoj razradi priče te snimanju što više kadrova ovisi i  kvaliteta filma. Ili, bolje je napraviti i koji kadar viška nego da na koncu nešto nedostaje! Nakon snimanja materijal je montiran i proanaliziran, a rezultat će biti  prikazan 7. srpnja 2018., kao popratni program šesnaestog Gastro film festivala koji se u organizaciji Video kluba Mursa održava u Domu tehnike, na Trgu Jurja Križanića 1 u Osijeku, nakon čega će biti dostupan na Youtube kanalu Video kluba Mursa.

Ljeto je svake godine u Osijeku obilježeno između ostaloga održavanjem obrazovnih programa Ljeto u Domu tehnike, koje je sastavljeno od različitih radionica, poput Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi, Ljetna škola astronomije, Orijentacija i komunikacija odnosno Konstruktorstvo, Maketarstvo-izrada drvenih predmeta te Izrada video igre, Sastavljanje i programiranje lego modela, 3D modeliranje i printanje, Elektronika i radio orijentacija, Škola letenja dronovima, Mala škola ronjenja, Maketarstvo–oslikavanje bočica, Maketarstvo–izrada drvenog okvira za slike te Enigmatika na računalu i druge. Cilj programa je korisno korištenje slobodnog vremena djece i mladih u ljetnim mjesecima, a osmišljeni su tako da učenike upoznaju s osnovama nekih tehnika koje bi kasnije mogli i samostalno usavršavati ili se priključiti dugotrajnijim programima u Centru tehničke kulture ili udrugama tehničke kulture.

Prošle su se godine na radionici stop-trik animacije učenici osnovnih škola bavili animacijom lutaka, a sudionici su mogli vidjeti kako izgleda proces montaže, spajanje slike i zvuka te što sve treba napraviti u toj fazi izrade filma. U pauzama su mogli vidjeti i neke ranije dječje i radioničke animirane filmove, nastale u dugogodišnjoj produkciji Video kluba Mursa, a zadnjeg je dana održana i službena projekcija njihovih radova, na velikom platnu i uz sudjelovanje ponosnih roditelja i ostale zainteresirane publike te podjela diploma polaznicima.

Radionice su nastale temeljem dvadesetogodišnjeg rada i iskustva Nataše Dorić i Aleksandra Muharemovića s djecom i mladeži te kao jedna od razvojnih stepenica See&Feel formata radionica koje su razvili i počeli izvoditi prije nekoliko godina; tada u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku.

Uvijek se s polaznicima obrađuju teme osnova animacije, a zatim vodi pregled i analiza radova gdje su predstavljeni različiti pristupi i mediji korišteni za stop-trik animacije. Radionica je sufinancirana sredstvima HAVC-a.

Video klub Mursa neprekidno djeluje već 45 godina, a Sekcija animiranog filma aktivno već 10 godina. Djelatnost sekcije je pretežno usmjerena na edukaciju djece i mladih na polju animacije čime im se omogućuje kreativno izražavanje kroz formu animiranog filma.

Postignuti rezultati ohrabruju i uvjeravaju da će i godine pred nama biti jednako plodonosne i uspješne.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Filmski Pozdrav ljetu u kinu Tuškanac!

I ove godine nastavljamo tradiciju da posebnim programom proslavimo početak ljeta te obilježimo rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a... »više

Kinoklub Zagreb na Diversions Short Film Festivalu

Posebnom projekcijom naziva Distopijski narativi iz Kinokluba Zagreb obilježit će se 90 godina Kinokluba Zagreb na Diversions Short Film Festivalu. Projekcija i razgovor održat će se u petak, 29. lipnja u 19 sati u Sv. Ivanu Zelini... »više

Slatke šezdesete

Bard u Močvari

Pod naslovom Slatke šezdesete u ciklusu Filmskih večeri u Močvari je u četvrtak, 21. lipnja 2018., unatoč najavi grmljavinskog nevremena i odigravanju sudbonosne nogometne utakmice, održano događanje čiji su akteri bili vrijedna istraživačica jugoslavenske filmske alternative... »više

Panorama: Skriveno blago bugarskog filma

Od 21. do 30. lipnja kino Tuškanac donosi hrvatske premijere osam sjajnih filmova bugarske kinematografije od konca 1950-ih do početka 1970-ih... »više