Novosti

Facebook HFS
21.06.2018.
Panorama: Skriveno blago bugarskog filma

Od 21. do 30. lipnja kino Tuškanac donosi hrvatske premijere osam sjajnih filmova bugarske kinematografije od konca 1950-ih do početka 1970-ih.

Ikonostas / Ikonostasat (Hristo Hristov i Todor Dinov, 1969), 95'
Četvrtak, 21.06. u 19 sati / Ponedjeljak, 25.06. u 21 sat

Prvijenac Hrista Hristova, nastao u korežiji s animatorom Todorom Dinovom, pojavio se kao grom iz vedra u bugarskoj kinematografiji te impresionirao svojim artificijelnim estetizmom. Inspiriran bugarskom narodnom umjetnošću i podsjećajući motivima na Andreja Rubljova (Andrej Tarkovski, 1969), film je veoma maštovit i ambiciozan prikaz uloge umjetnika u društvu.

Odstupanje / Otklonenie (Grišta Ostrovski i Todor Stojanov, 1967), 78'
Četvrtak, 21.06. u 21 sat / Ponedjeljak, 25.06. u 19 sati

Ljubavna priča o slučajnom susretu nekadašnjih ljubavnika, koja svojom 'labavom' narativnom strukturom i vještom upotrebom retrospekcija mnogo duguje Resnaisu i Antonioniju. Reprezentativno djelo filmskog modernizma koje je najsustavnije analiziralo emocionalnu i društvenu krizu poslijeratne generacije u vrijeme staljinizma u Bugarskoj.

Vitez bez oklopa / Ricar bez bronja (Borislav Šaralijev, 1965), 85'
Subota, 23. 06. u 19 sati / utorak, 26. 06. u 21 sat

Gorko-ironična priča o dječaku koji uočava nesavršenosti „svijeta odraslih“, odnosno uviđa da je svijet odraslih prilično udaljen od kanona viteške časti. Film je nagrađen kao najbolji film za mladež na filmskom festivalu u Veneciji, a redatelj se njime svrstao među najznačajnije bugarske sineaste 1960-ih.

Privezani balon / Privurzanjat balon (Binka Željaskova, 1967), 98'
Subota, 23.06. u 21 sat / utorak, 26.06. u 19 sati

Iznad jednog bugarskog sela iznenada se pojavi veliki vojni balon koji unosi moralni razdor u malo mjesto za vrijeme Drugog svjetskog rata. Politička satira o moralnoj degradaciji kao posljedici totalitarnog režima te jedno od najznačajnijih i najzanimljivijih ostvarenja bugarske kinematografije 1960-ih zabranjeno za prikazivanje do 1988.

Na malom otoku / Na malkja ostrov (Rangel Vlčanov, 1958), 94'
Nedjelja, 24.06. u 19 sati

Dugometražni prvijenac međunarodno najpoznatijeg bugarskog redatelja i jedan od prvih znakova „otapanja“ u bugarskoj kinematografiji pripovijeda priču o skupini pobunjenika koji se nalaze u zatočeništvu na malom otoku u Crnom moru i planiraju bijeg. Uvođenjem poetičnosti u dotadašnji provincijalizam bugarske kinematografije, individualiziranim pristupom likovima i autentičnim prikazivanjem stvarnosti bez artificijelnosti studija, film je označio buđenje bugarskog filma, ali je zbog odstupanja od socrealističke estetike oštro kritiziran od strane vlasti.

Bijela soba / Bjalata staja (Metodi Andonov, 1968), 83'
Nedjelja, 24.06. u 21 sat

Debitantsko ostvarenje Metodi Andonova o sveučilišnom profesoru koji se u osami svoje bijele bolničke sobe prisjeća ključnih trenutaka vlastita života. Posrijedi je egzistencijalistička psihološka drama koja istražuje važne probleme bugarskog društva 1960-ih te ujedno i beskompromisna konfrontacija s dogmatizmom staljinističkog razdoblja koja je redatelju donijela priznanja u zemlji i inozemstvu.

Kradljivac bresaka / Kradecat na praskovi (Vulo Radev, 1964), 84'
Srijeda, 27.06. u 19 sati / Subota, 30.06. u 21 sat

Redateljski debi Vula Radeva ljubavni je trokut kojeg odlikuje rafiniran, poetski vizualni stil, vješta evokacija atmosfere vremena, psihološka iznijansiranost te izvrsna gluma Nevene Kokanove, koja je ovom ulogom postala zvijezdom bugarskog filma. Nominiran za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, Kradljivac bresaka označio je preporod bugarskog filma 1960-ih te se drži jednim od najboljih bugarskih filmova svih vremena.

Kozji rog / Kozijat rog (Metodi Andonov, 1972), 105'
Srijeda, 27.06. u 21 sat / Subota, 30.06. u 19 sati

Kozji rog epska je drama o zločinu i osveti smještena u otomansko carstvo sedamnaestog stoljeća koja inspiraciju crpi iz narodnih predaja i balada, a unatoč škrtoj fabuli i redateljevu naturalizmu film je polučio izvanredan uspjeh te ga je u kinima pogledalo više od tri milijuna gledatelja, zbog čega se drži najgledanijim bugarskim filmom svih vremena. Film je osvojio Srebrnog Huga na filmskom festivalu u Chicagu i specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj te Bugarskim Nacionalnim Filmskim Arhivom.

Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana

Povodom stogodišnjice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih redatelja u povijesti svjetskog filma, kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u RH, od ponedjeljka, 11. do četvrtka, 14. lipnja prikazuje izbor od sedam filmova pod nazivom Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana... »više

Portreti: Suvremeni Iran Asghara Farhadija

Kino Tuškanac, Tuškanac 1
Od petka, 01. lipnja do nedjelje, 03. lipnja u kinu Tuškanac održava se retrospektiva jednog od najvećih suvremenih filmskih autora, iranskoga redatelja Asghara Farhadija... »više

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost u kinu Tuškanac

Od 24. do 31. svibnja u kinu Tuškanac na programu je velika retrospektiva hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova 1960-ih koja se održava u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'... »više

Panorama: Zlatno doba korejskog filma, 1955-69

Kino Tuškanac donosi hrvatske premijere šest najznačajnijih naslova zlatnog doba korejskog filma, 1955-69. Od 17. do 23. svibnja kino Tuškanac prikazuje remek-djela Služavka (1960) i Zalutali metak (1961), u anketi Korejskog Filmskog Arhiva 2014. proglašene najboljim korejskim filmovima svih vremena... »više