Novosti

Facebook HFS
08.11.2017.
Počinje ciklus filmova Stranger Things Binge Recovery Treatment

Novu sezonu projekcija u Kinoklubu Zagreb otvaramo na napuštenoj bojišnici nostalgije i pop-culture reference porna, u univerzumu u kojem su nastale mnogima omiljene „Čudnije stvari“ braće Duffer, svijetu u kojem neka radio-postaja uvijek vrti The Cure, a svako-malo netko se probudi sa psihičkim moćima. Dobrodošli na terapiju za oporavak od Stranger Things bingea.

Projekcije se održavaju četvrtkom s početkom u 21 sat tijekom studenog i prosinca 2017. Ulaz je slobodan!

Ciklus otvaramo u četvrtak 9. studenog s jednom od ponajboljih ekranizacija bilo kojeg romana Stephena Kinga čije su priče izvršile velik utjecaj na autore serije „Stranger Things“. Riječ je o filmu „Mrtva zona“ u režiji Davida Cronenberga, s Christopherom Walkenom u ulozi čovjeka koji se nakon 6 godina kome budi u vlastitoj noćnoj mori.


Fotografija iz filma 'Izmijenjena stanja' (1980., r. Ken Russell)

Drugi četvrtak napravit ćemo predah od noćnih mora koje sa sobom donose pojačane psihičke sposobnosti uz još jedan klasik, ovoga puta iz pera Chrisa Columbusa. Za sve koji još uvijek ne razumiju šale o bićima koje ne treba prati i hraniti nakon ponoći, ali i one koji će ih uvijek vješto upotrijebiti, ovdje su „Gremlini“.

Natprirodnim ljudskim sposobnostima vraćamo se 23. studenog kada prikazujemo „Bijes“ mladog telepata u režiji Briana De Palme. On je svojom „Carrie“ i „Bijesom“ višestruko zadužio ne samo braću Duffer, već i sve one koji su ikada pokušavali prikazati užas odrastanja u svijetu kojem se ne pripada.

Malo pozitivniju viziju neprilagođenosti donosi nam film „Posljednji zvjezdani borac“ u kojem zaljubljenik u video-igrice koristi znanje prikupljeno upravo iz njih da bi spasio galaksiju. Nakon igara vraćamo se surovosti znanstvenih eksperimenata na ljudskoj svijesti. 7. prosinca gledamo film „Izmijenjena stanja“ Kena Russella.

Ovaj ciklus nije mogao proći bez Gooniesa. Pozovite svoje prijatelje iz djetinjstva i još se jednom prisjetite zašto je Sean Astin za mnoge ostao Mikey Walsh, a ne Samwise Gamgee. Ciklus ćemo zatvoriti 21. prosinca, slično kao što smo ga i počeli, s Davidom Cronenbergom. Nakon „Skenera“ možda ćete odlučiti potražiti neki ugodniji televizijski univerzum i skriti se u njemu, barem do 3. povratka ekipe iz Hawkinsa.

Bing your own popcorns and supernatural pets.

Program filmova:
09. 11. Mrtva zona; The Dead Zone (1983.) r. David Cronenberg – (prema knjizi) Stephen King
16. 11. Gremlini; Gremlins (1984.) r. Joe Dante, s. Chris Columbus
23. 11. Bijes; The Fury (1978.) r. Brian De Palma – (prema knjizi) John Farris
30. 11. Posljednji zvjezdani borac; The Last Starfighter (1984.) r. Nick Castle
07. 12. Izmijenjena stanja; Altered States (1980.) r. Ken Russell – (prema knjizi) Paddy Chayefsky
14. 12. Družba Goonies; Goonies (1985.) r. Richard Donner, s. Chris Columbus + Steven Spielberg
21. 12. Skeneri; Scanners (1981.) r. David Cronenberg

IZDANJA HFS-A NA INTERLIBERU

Izdavačka kuća Sandorf i ove je godine ugostila nakladu Hrvatskog filmskog saveza na svojem štandu na Interliberu (paviljon broj 6), gdje se na jednom mjestu mogu razgledati i po povoljnijim sajamskim cijenama kupiti izabrani naslovi... »više

Završen Eastern Neighbours Film Festival

Tri poslastice za kraj

I poslije službenog zatvaranja ovogodišnjeg festivala u nedjelju, 4. studenoga 2017., ENFF je omogućio nizozemskim gledateljima još tri ponovljene filmske poslastice u Filmhuis Den Haag, gdje se od ponedjeljka, 5. do srijede, 8. studenoga mogu vidjeti nizozemske premijere... »više

Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva

Jedanaest plus sedam

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza u prostorima ŠNZ, koja se pokazala uzornim domaćinom, je od 3. do 5. studenoga 2017. godine održan jedanaesti susret... »više

Kino Tuškanac od 6. do 11. studenoga 2017.

Španjolski trileri, Filmski klub, recentni igrani i dokumentarni, animacija za djecu

Ovogodišnji španjolski ciklus posvećen je kriminalističkom žanru i donosi šest nagrađivanih naslova od mračnog Rodriguezova trilera Močvara, odličnog ostvarenja španjolskog kralja trilera Amenabara Teza... »više