Novosti

Facebook HFS
06.11.2017.
Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva
Jedanaest plus sedam

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza u prostorima ŠNZ, koja se pokazala uzornim domaćinom, je od 3. do 5. studenoga 2017. godine održan jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i sedmi Dječji filmski kamp.

Sudjelovali su učenici osnovnih škola te klubova i udruga iz Ivanovca, Slavonskog Broda, Varaždina, Zagreba i Zaprešića koji su u nedjelju, 5. studenoga na jedanaestom Susretu i prigodnoj projekciji pokazali svoje filmove, animirani Ljubav, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin, dokumentarni Baka Manda,  Videodružina OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod, dokumentarni Nino i Nino, Filmska družina OŠ Ivanovec, TV-reportažu (Ne)zdravo, Filmska skupina Gajevci, OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, dokumentarni Fran Luka, Filmska družina ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb te Sveti mobitel u slobodnom stilu i dokumentarni Na izvoru života, OŠ Rudeš, Zagreb.

Istovremeno su prikazani i radovi koje su snimili sudionici sedmog Dječjeg filmskog kampa koji je održan protekla dva-tri dana, a među njima su bili animirani film 112, zovi doktora! dug, s obzirom na činjenicu da je nastao u tako kratkom vremenu,  zapanjujuće četiri i pol minute, snimljen u radionici za animirani film koju su vodili Hrvoje Selec i Ana Sever, dvije TV-reportaže o proslavi Dana ŠNZ odnosno devedesete obljetnice osnivanja Škole i o dječjem viđenju temeljnih poruka dr. Štampara, nastale u sklopu radionice za TV-reportažu koju su vodili Nataša Kralj i Radovan Petković te dokumentarni film naslovljen Devedeset godina Štampara kojeg su snimili polaznici radionice za dokumentarni film pod vodstvom Karla Batistića i Antonija Britvara. Radnu su atmosferu pojačali i teorijskom nastavom i dogovorima o novim projektima koji ih tek čekaju.


Photo by Ana Sever

Prvi je susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja koju je organizirala Hrvatska mreža zdravih gradova, u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, a idućih se godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču, Grožnjanu ili Vukovaru, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom, Vukovar te Osnovna škola Rudeš iz Zagreba.

Na susretima Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Tako je bilo i ovoga puta, kada su okupljeni javnozdravstveni eksperti izrazili punu  potporu i spremnost na aktivno sudjelovanje u nastavku projekta koji je ušao u drugo desetljeće postojanja, a ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak ponudila suorganizaciju i domaćinstvo i na idućem, dvanaestom susretu Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i osmog Dječjeg filmskog kampa 2018. godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Kino Tuškanac od 6. do 11. studenoga 2017.

Španjolski trileri, Filmski klub, recentni igrani i dokumentarni, animacija za djecu

Ovogodišnji španjolski ciklus posvećen je kriminalističkom žanru i donosi šest nagrađivanih naslova od mračnog Rodriguezova trilera Močvara, odličnog ostvarenja španjolskog kralja trilera Amenabara Teza... »više

Kino Tuškanac od 6. do 11. studenoga 2017.

Ciklus španjolskih trilera

Veleposlanstvo Španjolske i Hrvatski filmski savez sa zadovoljstvom pozivaju na XI izdanje Ciklusa španjolskog filma posvećeno žanru trilera. Kao i prethodnih godina, ovaj će se ciklus prikazati u kinu Tuškanac... »više

Kino klub Sisak

Planet Film

Do 10. studenoga traju prijave na novu filmsku radionicu koju organizira Kino klub Sisak, a nazvana je Planet Film. Radionica je prvenstveno namijenjena učenicima sisačkih osnovnih škola koji će u iduća dva mjeseca moći naučiti osnove snimanja... »više

Eastern Neighbours Film Festival

Počelo je s Mojom tetkom

Dosljedno zastupajući svoju temeljnu misiju širenja i jačanja uzajamne povezanosti naroda s područja južne i jugoistočne Europe s ljudima iz Nizozemske i njenog okruženja, prvenstveno putem filma ali i glazbe, gastronomije, lingvistike i na druge načine... »više