Novosti

Facebook HFS
29.08.2017.
Ponovo na Zlarinu
Princeza koralja

Film Princeza koralja, njemačko-jugoslavenska koprodukcija iz 1937. godine, ima sve do danas kultni status na otoku Zlarinu, pa se tamo još uvijek prepričavaju zgode s njegova snimanja. Svakako je tomu najvažnijem i najuzbudljivijem društvenom događaju na Zlarinu i u Šibeniku, kako ga se u vrijeme snimanja opisivalo, pridonijelo sudjelovanje glumice Ite Rine, pravim imenom Italina Lida Ida Kravanja, rođene 1907. u Divači, na granici Austrougarske (Slovenije) i Italije (gdje su se mijenjale lokomotive kad se putovalo u Trst), sudionice raznih izbora ljepote, pa glumice koja je u dvanaest godina, od 1927. do 1939., snimila dvadesetak filmova među kojima je bio i slavni češki Erotikon iz 1929. u kojem se kao prva žena s naših prostora pojavila gola na filmskom platnu te najveće zvijezde nijemih pa prvih tonskih filmova Kraljevine Jugoslavije Ivana Svetislava Petrovića, inače sportaša koji je nastupio i na petim Olimpijskim igrama u Stocholmu 1912., srpskog Rudolfa Valentina.

Snimanje je počelo 2. lipnja 1937. godine u Splitu, nastavljeno u Trogiru i Kaštelima, pa na Hvaru, Drveniku i Zlarinu gdje je trebalo trajati desetak dana, ali se odužilo zbog lošeg vremena i pada režisera Victora Jansona, njemačkog glumca i redatelja rođenog 1884. u Latviji, tada dijelu Ruskog carstva, u uzburkano more, kada je na otoku Sestrica Vela pokazivao ribarima i koraljarima, što je ove posebno oduševilo,  kako trebaju izvlačiti mrežu. Glazbu za film je inače napisao Ivo Tijardović.

Film je završen početkom listopada 1937. godine i premijerno prikazan 18. siječnja 1938. u šibenskom kinu Tesla koje je svečano otvoreno 1921., kao drugo, poslije Edisona, šibensko kino, a kako nije zaštićeno kao kulturno dobro vrijedno spomena bit će srušeno da bi na njegovom mjestu bila podignuta poslovna zgrada.
Stanovnici Zlarina su ga tada u velikom broju došli gledati, prepoznavali naravno same sebe u ulogama statista ali i bili ljuti zbog njemačkog jezika, spoznaje da je Zlarin poslužio tek kao lijepa scenografija, a posebno zbog izbacivanja njihovih autentičnih psovki i grubog utjecaja njemačkih kostimografa na izgled tradicionalne široke zlarinske suknje koju su, zbog filmskih razloga, bitno suzili.

Film gotovo nitko poslije toga nije gledao niti je u Šibeniku ikada više bio prikazan, a mnogi su Zlarinjani svih tih godina uzaludno tragali za kopijom i željeli vidjeti o čemu to pričaju njihovi stari. Ostala su tek sjećanja koja su se prenosila s koljena na koljeno, rijetke fotografije sa snimanja i premijere, nešto isječaka iz starih novina i - nostalgija. Navodno u Kanadi živi druga Ita Rina kojoj su u vrijeme snimanja filma krsni kumovi bili industrijalac Miloš Šupuk i glumica Ita Rina, lijepa jahta Nirvana korištena pri snimanju istrunula je i nestala u Boki Kotorskoj, a glumica Ita Rina je, pod imenom Tamara Đorđević, umrla 1979. godine u Budvi. Ivan Svetislav Petrović, rođen 1894. u Novom Sadu, umro je 1962. u Münchenu, a Victor Janson 1960. u njemačkom Schmargendorfu.

Osamdeseta obljetnica snimanja filma Princeza koralja na otoku Zlarinu obilježena je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli, izdana je i monografija, a proteklog je tjedna originalna verzija filma, po drugi put nakon osam desetljeća, prikazana u Šibeniku.

Svojevremena kostimografska intervencija, sužavanje nekada tradicionalno široke zlarinske suknje, ostala je do danas, kao trag utjecaja filma na tradiciju i modu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Završila 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

28. kolovoz, 2017. - Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

105 ...

... je polaznika bilo na ovogodišnjoj Školi u Krapinskim Toplicama, okupljeni u dva stupnja seminara medijske kulture, prvom ili početnom i drugom, permanentnom obrazovanju te u trinaest polaznih i specijaliziranih radionica... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Zdravo i dugo

Krunoslav Heidler, živa enciklopedija ne samo domaćeg filmskog amaterskog i profesionalnog stvaralaštva, pokretač i organizator mnogih filmskih i drugih događanja u proteklih pola stoljeća i više, filmski autor, vrstan fotograf, a svakako vrijedi istaknuti i jedini hrvatski kreativni producent... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

…rastanak se primakao

Na prvoj, šibenskoj Školi medijske kulture održanoj 1999. godine bile su tri radionice, za dokumentarni, igrani te animirani film, a seminar medijske kulture za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola imao je samo jedan stupanj... »više