Novosti

Facebook HFS
28.08.2017.
19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
105 ...

... je polaznika bilo na ovogodišnjoj Školi u Krapinskim Toplicama, okupljeni u dva stupnja seminara medijske kulture, prvom ili početnom i drugom, permanentnom obrazovanju te u trinaest polaznih i specijaliziranih radionica. Na završnoj su prezentaciji opširnim i vrckavim komentarima rad prvog stupnja predstavili polaznici Tanja Putnik i Edi Erceg, a drugog Tomislav Kvaternik.

Voditeljica radionice prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca Rada Šešić govorila je o šest prikazanih projekata, Kikiriki, koštice Marine Zlatarić, Božo Vrećo Hrvoja Seleca, Brane Ines Jokoš, Jazz is… Luke Rukavine, Protiv zaborava Jasne Kapelac te Drugi film u susjedstvu Bojana Mucka, koji je proglašen najboljim. Djelovanje polaznika radionice za digitalnu fotografiju predstavio je voditelj Darije Petković, a izabrani su radovi postavljeni na prigodnoj izložbi.

Radionica za dokumentarni film voditelja Tomislava Mršića pokazala je šesnaest minuta dugi film U godini pijetla, priču o povijesti i neizvjesnoj budućnosti Hotela Toplice, koji će najvjerojatnije zatvoriti vrata već 15. rujna i biti srušen kako bi kineski investitori sagradili novi, znatni skuplji i nedostupan dosadašnjim standardnim gostima, a radionica za igrani film voditelja Daniela Kušana deset minuta dugu priču Maja, o odnosu sobarice iz istog hotela i supruge nekadašnjeg hotelskoga gosta s kojim je sobarica imala ljubavnu vezu.

Voditelj radionice za TV-reportažu Dražen Ilinčić govorio je o nastanku jedanaest  minuta duge reportaže Na kraju štreke, o laganom umiranju nekoć slavnih zagorskih  pruga, a stručna suradnica voditelja radionice za animirani film Ede Lukmana  Jasminka Bijelić Ljubić objasnila kako su nastali dvije i pol minute dugi Nijemi svjedoci, opet priča o hotelu ali iz vizure akvarijskih ribica.


Photo by Mateja Ilijašev

Radionica za radijsku igru voditeljice Vedrane Vrhovnik sačinila je najdulje ostvarenje ovogodišnje ŠMK, čak sedamnaest minuta dugu radio dramu Mačka koja šeta sama, po motivima Josepha Rudyarda Kiplinga, a voditelj radionice za scenarij Ognjen Sviličić ustvrdio je da su njegove četiri polaznice napisale jednaki broj scenarija.

Radionica za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka predstavila se ostvarenjem Duško, o teškom srčanom bolesniku kojeg čeka neizvjesna operacija koje se užasava, a radionica za eksperimentalni film voditelja Damira Čučića radom Limb, snimljenim uglavnom u hotelskom bazenu, ispod vode i s likovima koji plivaju naglavačke. Oba filma traju po sedam i pol minuta.

Radionica za montažu voditelja Ivane Fumić i Slavena Zečevića prikazala je nekoliko vježbi s filmskim materijalima o zagorskim vinima, a radionica za postprodukciju zvuka voditeljice Dubravke Premar predstavila se vježbama Prolaznost te Beat TV 1 i Beat TV 2, dok je prezentacija radova završena emitiranjem skoro jedanaest minuta duge radijske reportaže Zdravo i fino iz cijeloga svijeta u Zagorju nastale u radionici za radijsku reportažu voditeljice Višnje Biti. Sve je radove stručnim i duhovitim komentarima popratio dr. sc. Bruno Kragić.

Devetnaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održana je uz pokroviteljstvo i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog državnog arhiva.

Jubilarna, dvadeseta Škola održat će se kolovoza 2018. godine u Rijeci, koja će prema najavama, biti domaćinom ŠMK i iduće dvije godine.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Zdravo i dugo

Krunoslav Heidler, živa enciklopedija ne samo domaćeg filmskog amaterskog i profesionalnog stvaralaštva, pokretač i organizator mnogih filmskih i drugih događanja u proteklih pola stoljeća i više, filmski autor, vrstan fotograf, a svakako vrijedi istaknuti i jedini hrvatski kreativni producent... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

…rastanak se primakao

Na prvoj, šibenskoj Školi medijske kulture održanoj 1999. godine bile su tri radionice, za dokumentarni, igrani te animirani film, a seminar medijske kulture za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola imao je samo jedan stupanj... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vrijeme sporta i razonode

Prof. dr. Hrvoje Turković polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture govorio je o strukturi filmskoga djela, a dr. sc. Midhat Ajanović polaznicima drugog o nadrealističkoj filmskoj komediji... »više

Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice

Natjecateljski program Revije i Festivala donosi 71 naslov autora i autorica diljem svijeta... »više