Novosti

Facebook HFS
26.08.2017.
19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
…rastanak se primakao

Na prvoj, šibenskoj Školi medijske kulture održanoj 1999. godine bile su tri radionice, za dokumentarni, igrani te animirani film, a seminar medijske kulture za učitelje i nastavnike hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola imao je samo jedan stupanj. Već na drugoj ŠMK u Trakošćanu 2000. seminar medijske kulture provodi se u prvom (osnovnim) i drugom stupnju, a uz tri prvobitne organizirana je i specijalizirana snimateljska videoradionica.

Na trećoj se Školi uvodi početnička i napredna skupina za animirani film te specijalizirana radionica za montažu, a snimateljska videoradionica mijenja ime u specijalizirana radionica za kameru i snimanje. Na petoj Školi održanoj 2003. u Trakošćanu postoji i treći, filmološkometodički stupanj seminara medijske kulture te su po prvi put uspostavljene polazna radionica za TV-reportažu i specijalizirana  radionica za filmski scenarij.

Na sedmoj Školi seminar medijske kulture vraća se na dvostupanjski sustav, a specijalizirana radionica za kameru i snimanje ima početničku i naprednu skupinu, dok se na osmoj, inače prvoj održanoj u Varaždinskim Toplicama, drugi stupanj u drugoj polovici dijeli na osnovne i srednje škole. Uvedena je i specijalizirana radionica  za tonsku obradu.


Photo by Mateja Ilijašev

Na devetoj Školi specijalizirana radionica za tonsku obradu postaje radionica za radiofoniju, a uvodi se i specijalizirana radionica za postprodukciju tona za film i video. Na Školi medijske kulture postoji i prateći radijski program Radio MM. Na jedanaestoj je ŠMK organizirana metodička radionica za učitelje medijske kulture, a uvedena je i specijalizirana radionica za digitalnu fotografiju. Na dvanaestoj, prvoj u Čakovcu, seminar medijske kulture bio je jednostupanjski, a uvedene su nove specijalizirane radionice radio igre za djecu odnosno radio reportaže. Od trinaeste ŠMK seminar medijske kulture je opet dvostupanjski, a uvedena je i specijalizirana radionica glume. Na četrnaestoj Školi uvodi se i specijalizirana radionica digitalizacije i digitalne restauracije, a od petnaeste metodičke vježbe za nastavu filma u srednjim  školama. Najmlađe su specijalizirana radionica za eksperimentalni film te radionica prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca.

Sve su promjene provođene kako bi se pronašao najbolji oblik nastave prilagođene visokim standardima Škole medijske kulture postavljenim u brojnim promišljanjima i prije njezina pokretanja te željama i potrebama polaznika.

Ovogodišnji polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture jučer su slušali izlaganje dr. sc. Midhata Ajanovića o mjestu i značaju zagrebačke škole crtanog filma u općoj povijesti animiranog filma te imali vježbe multimedija u teoriji i praksi koje su vodile Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. odnosno metodičke vježbe kadar i zvuk voditeljice Marine Zlatarić dok su na drugom stupnju održani predavanje filmske kritičarke Rade Šešić o narativnosti u indijskom filmu i metodičke vježbe za nastavu filmske umjetnosti u srednjim školama voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art Jelene Modrić, filmske montažerke.

Inače genijalan plan o buđenju jedne Tanje (ili Sanje, sad ne bismo se baš mogli zakleti) u 2.32, gotovo u praskozorje pa i mrvicu ranije, lupanjem u metalnu ogradu njezina balkona pokazao se manje blistavim u realizaciji. Kolegica se nije probudila, ali neki od nas oko nje jesmo i tako čili i radosni krenuli u subotu i nove radne pobjede.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vrijeme sporta i razonode

Prof. dr. Hrvoje Turković polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture govorio je o strukturi filmskoga djela, a dr. sc. Midhat Ajanović polaznicima drugog o nadrealističkoj filmskoj komediji... »više

Autorice dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži: od 37 naslova u konkurenciji, čak 26 režirale redateljice

Natjecateljski program Revije i Festivala donosi 71 naslov autora i autorica diljem svijeta... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Među prvih pet

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koju organizira i već devetnaest godina uspješno provodi Hrvatski filmski savez, među pet je najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te se ubraja među stotinu i pedeset najvažnijih... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pod budnim okom

Dr. sc. Tomislav Šakić govorio je i drugi dan za redom polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture o povijesti hrvatskog filma, a mr. sc. Marko Rojnić slušateljima drugog prvi put o zlatnom dobu češkog i slovačkog filma šezdesetih godina... »više